Građani podneli primedbe na plan za izgradnju solitera u Banatiću, stanari obavešteni u poslednjem trenutku

Komisija za planove Skupštine grada Novog Sada na kojoj će se razgovarati o nekoliko urbanističkih planova, održaće se u četvrtak, 15. avgusta, a rasprave će najverovatnije biti zbog plana da se na uglu Bulevara kralja Petra I i Rumenačke ulice izgradi soliter od 12 spratova.
Građani podneli primedbe na plan za izgradnju solitera u Banatiću, stanari obavešteni u poslednjem trenutku
Foto: 021.rs

Gradski urbanisti su, kako smo pisali, izašli u susret investitoru i odlučili da može da izgradi više spratova na već planiranom soliteru. 

Plan je da se na uglu Kralja Petra i Rumenačke, gde se trenutno nalaze kuće, izgradi dvanaestospratnica umesto desetospratnice. Takođe, novi objekat bi imao dve podzemne etaže koje su rezervisane za garaže.

Novo rešenje predviđa i to da je investitor u obavezi da sagradi podzemne garaže i da sačuva drvored iza buduće zgrade, ali i da za ovaj projekat nije obavezan arhitektonski konkurs. 
 
Građani su uspeli da podnesu primedbe na ovaj plan, a isto su učinili i članovi Inicijative "Sačuvajmo Liman od betona" i Društvo arhitekata Novog Sada. 
 
Međutim, u Grupi za konceptualnu politiku (GKP) ističu da se izmene sprovode po skraćenom postupku, što znači da je izostavljen rani javni uvid, pa je tako kraći vremenski rok za podnošenje primedbi stanara. Problem je i u tome što, navode u GKP, u MZ "Omladinski pokret" nije bio javno izložen nacrt plana, iako je to obaveza mesne zajednice. Umesto toga, stanari su o planiranim izmenama u njihovom kraju obavešteni anonimnim pismom nekoliko dana pre završetka javnog uvida. 
 
"Kao komšijsko udruženje građana podneli smo primedbu koja se odnosi upravo na kršenje procedure i postupka izlaganja na javni uvid nacrta izmena plana koji nije adekvatno sproveden, s obzirom da nije bio javno dostupan u mesnoj zajednici tokom trajanja javnog uvida. Time je prekršen Zakon o planiranju i izgradnji, Pravilnik o sadržini, načinu i postupku izrade dokumenta prostornog i urbanističkog planiranja i sam zaključak gradonačelnika od 24. aprila 2019. godine kojim utvrđuje nacrt odluke o izmenama ovog plana i sprovođenje procedure javnog uvida u prostorijama JP 'Urbanizam' i u Mesnoj zajednici 'Omladinski pokret'", kažu u Grupi za konceptualnu politiku.
 
U GKP smatraju da Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove nije obezbedila uslove za sprovođenje javnog uvida, niti je na adekvatan način obavestila građane o izmenama plana. 
 
"Činjenica da se mesna zajednica oglušila na proceduru Uprave, a zatim i na zaključak gradonačelnika koji tu proceduru potvrđuje, dovodi do apsurda famoznu tvrdnju gradskih vlasti o autonomiji rada saveta ovih institucija mesne samouprave na koju se ta vlast poziva onda kada joj se skrene pažnja na zatvorenost mesnih zajednica za građane, udruženja i inicijative i koja je tada spremna da kaže kako smo članove saveta sami neposredno birali. Na taj način se sva krivica za nepostupanje saveta svaljuje samo na birače, a zapravo se stanarima, ljudima i stanovnicima mesne zajednice ukida pravo na lokalnu samoupravu", dodaju u GKP. 
 
Oni zahtevaju ponovljeni javni uvid u nacrt izmena plana i njegovu javnu prezentaciju stanarima uz prisustvo nadležnog urbaniste u prostorijama MZ "Omladinski pokret" i smatraju da je to minimalni proceduralni zahtev, ali bi mogao da otvori prostor za nove odnose između lokalnih institucija i građana.
  • Dejan

    15.08.2019 08:39
    Visina zgrada
    Nema sumnje da stare kuće treba srušiti, ali se mogu napraviti lepe male nove zgrade na tri ili maksimum četiri sprata, a gradi širiti između Novog naselja, Jugovićeva i Veternika, ovako pravimo kolaps sa parkingom, zagađenjem i stvaramo sve više nervoznih i besnih ljudi, naivan je neko ili se pravi naivan ako misli da će svi stanari solitera parkirati automobile u garaži kada pri povratku kući ugledaju slobodno parking mesto van garaže, pravimo haos u kome samo pojedinci profitiraju
  • Vilentija

    14.08.2019 16:56
    Kuce su stare,za rusenje.Da li bi se menjali za nesto bolje?Naravno.Inace taj kraj vapi za urbanizacijom.Nije svugde politika umesana.Koliko znam plan je bio na uvidu.Ako ce biti dovoljno parkinga i sacuvano drvece, crmu frka!?
  • Piplfoks

    14.08.2019 09:20
    @Nole

    'Kome smetaju lepi objekti,neka ide na Frusku goru.
    I šta smeta doseljavanje?'


    Eto drugom rečenicom si odgovorio na prvu. Smeta jer budali iz pripi*dine svako nasilno i neplansko natrpavanje predstavlja "razvoj grada".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti