Sekretarijat za visoko obrazovanje objavio rezultate svih sprovedenih konkursa nakon pisanja 021

Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje naknadno je objavio rezultate sprovedenih konkursa na svom sajtu, nakon pisanja 021 o sumnjivom konkursu na kojem je novac za kratkoročne projekte dobila grupa interesno povezanih istraživača.
Sekretarijat za visoko obrazovanje objavio rezultate svih sprovedenih konkursa nakon pisanja 021
Foto: 021.rs
Sekretarijat je objavio rezultate konkursa za, između ostalog, darovite studente, istraživačko-umetničke projekte, projekte nacionalnih manjina i visoke škole strukovnih studija, a nakon što je istraživač i vanredni profesor Filozofskog fakulteta dr Veljko Jovanović istupio u javnost i ukazao na podelu novca na konkursu za kratkoročne projekte od interesa za održivi razvoj za Vojvodinu, na kojem su novac dobili istraživači koji predaju u istim ustanovama sa kojih su članovi komisije, a među dobitnicima je i jedna angažovana u samom sekretarijatu za visoko obrazovanje.
 
Ono što je takođe bilo sporno našem sagovorniku je činjenica da je, iako je bio nosilac projekta s kojim je konkurisao u timu saradnika, saznao da je odbijen tek kada su ugovori već podeljeni, objavom vesti o svečanoj dodeli na sajtu sekretarijata. U tom trenutku nije bilo moguće uveriti se kako su donete odluke o podeli novca, ko je odbijen, a kome je projekat odobren.
 
Ovaj istraživač je dobio spisak odobrenih i odbijenih projekata na konkursu na koji se javio tek pošto je poslao zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. 
 
U Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje nisu za 021 odgovorili na postavljena pitanja jer je u tom trenutku, početkom meseca, sekretar prof. dr Zoran Milošević bio na godišnjem odmoru, odsutan još nedelju dana. Sekretar je ove nedelje reagovao na pisanje 021, uz tvrdnju da se tekst novinarke Radija 021 Gorice Nikolin "zasniva isključivo na iskazima i ličnim motivima jednog istraživača čiji predlog projekta nije odobren".
 
Sekretar dodaje da je javnost uskraćena za objektivno informisanje jer je tekst objavljen "istog dana kad su upućena pitanja" sekretarijatu. Ova tvrdnja, ipak, nije tačna, s obzirom na to da je tekst objavljen dan nakon dobijanja informacije o nedostupnosti sekretara, u utorak, 6. avgusta, a sekretarijat je pitanja dobio u petak, 2. avgusta.
 
"Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost u svom Informatoru objavljuje rezultate svih konkursa koje raspisuje u toku godine. S obzirom na to da je većina konkursa otvorena čitave godine, praksa Sekretarijata godinama unazad (i za vreme mandata prethodnih sekretara) je bila da se na kraju godine objave svi rezultati, a po okončanju samih konkursa, svako od prijavljenih kandidata se pismeno obaveštava o ishodu, bez razlike da li su u pitanju prijave koje su odbijene ili odobrene za finansirasiranje. I pored navedenog, kritiku upućenu Sekretarijatu, na deo o objavljivanju rezultata konkursa neposredno po okončanju svakog pojedinačno, tumačimo dobronamerno, a informacije su sada dostupne na zvaničnom sajtu Sekretarijata", poručuju u sekretarijatu za 021.
 
Prof. dr Milošević naglašava da Pravilnik o kriterijumima za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u Vojvodini u članu 6. stav 2. dozvoljava pokrajinskom sekretaru da odobri finansiranje projekta i mimo mišljenja Stručnog saveta, ali da on ovu mogućnost nikada nije koristio. 
 
"Ne samo ove godine, nego i u prethodnim ciklusima. Svi projekti koji su odobreni za finansiranje, ocenjeni su najvećim ocenama od strane Stručnog saveta. Stručni saveti su sastavljeni od profesora Univerziteta sa teritorije Vojvodine, izabrani su nepristrasno u postupku javne nabavke u kojoj se pored najniže cene bodovalo naučno zvanje, kao i indeks kompetencije. Na taj način izabrani su mahom redovni profesori, koji su svojom stručnošću i naučnom izuzetnošću kvalifikovani da ocenjuju predloge projekata iz naučne oblasti kojoj pripadaju. Svaki predlog projekta koji nije odobren za finansiranje, odbijen je rešenjem Pokrajinskog sekretarijata sa Uputstvom o pravnom sredstvu, tako da je svaki rukovodilac projekta imao priliku da uloži prigovor u ime svog istraživačkog tima", poručuje pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje.
 
Sumnja na sukob interesa na ovom konkursu javila se pošto su sredstva dobili istraživači koji su bliske kolege članovima stručnog saveta koji dodeljuje novac. Naš sagovornik Veljko Jovanović pojasnio je da faktički nije imao fer pravo na žalbu jer je za odbijenicu saznao tek pošto je konkurs zatvoren i ugovori podeljeni dobitnicima, što je značilo uzaludnost cele formalnosti.
 
Ceo tekst čitajte OVDE.
  • Sugradjanin

    21.08.2019 01:41
    Stvarno važno
    Hvala Veljku na hrabrosti da se zarad opšteg dobra izloži očekivanim scenarijima. Podrška!
  • Bojana

    20.08.2019 12:06
    NIJE TRANSPARENTNO!
    Na sajtu Pokrajinskog sekreterijata objavljeno je samo koji su projekti dobili finansiranje i koji iznos im je dodeljen. To i dalje NIJE TRANSPARENTNO!
    Da bi konkurs bio transparentan, potrebno je da se objavi celokupna rang lista sa kriterijumima bodovanja (koji su trebali biti unapred poznati u momentu raspisivanja konkursa) i podacima o tome koliko bodova je dobio svaki (odobreni i neodobreni) projekat po svakom kriterijumu.
    To je transparentnost, a ne ovo!
  • Biljana

    20.08.2019 11:32
    Sve rečeno u jednom
    "Pravilnik o kriterijumima za finansiranje kratkoročnih projekata od posebnog interesa za održivi razvoj u Vojvodini u članu 6. stav 2. dozvoljava pokrajinskom sekretaru da odobri finansiranje projekta i mimo mišljenja Stručnog saveta"
    Dobar "pravilnik" kad jedan čovek može da poništi tzv.stručni savet. Sve rečeno i o jednim i o drugima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti