Mihajlović: Pruga od Novog Sada do Beograda biće gotova i pre kraja 2021.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović rekla je da će izgradnja deonice brze pruge od Novog Sada do Beograda biti završena i pre kraja 2021. godine.
Mihajlović: Pruga od Novog Sada do Beograda biće gotova i pre kraja 2021.
Foto: 021.rs
"Znamo u kakvom su stanju ranije bile naše pruge, a dosta posla je još pred nama iako smo u prethodne četiri godine obnovili više od 500 kilometara pruga. Takođe, razgovaramo i o nabavci vozova za tu prugu", rekla je Mihajlovićeva gostujući na TV Hepi.
 
Dodaje da je važno što je kroz ovaj projekat Srbija u saradnji sa kineskim i ruskim kompanijama dobila novo znanje i nove tehnologije, jer srpski inženjeri nisu nikad pre projektovali prugu za brzine od 200 kilometara na čas.
 
"Sa projektima koje realizujemo, naša železnica izgledaće potpuno drugačije. Ove godine radiće se i projektno-tehnička dokumentacija za nastavak rekonstrukcije barske pruge, čime se pripremamo da iduće godine otpočnemo radove i da i na toj pruzi vozovi mogu da idu prosečnom brzinom od 100 do 110 kilometara na sat", rekla je Mihajlovićeva.
 
Pruga se gradi za mešoviti putnički i teretni saobraćaj, biće elektrificirana i projektovana za brzine do 200 kilometara na čas. 
 
Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je prilikom obilaska gradilišta na deonici pruge Stara Pazova - Novi Sad, gde se grade tunel i vijadukt "Čortanovci" pre nekoliko dana najavio da će se nakon završetka radova od centra Novog Sada do centra Beograda stizati za pola sata. 
 
Vijadukt "Čortanovci" dužine je tri kilometra i nalazi se na izlazu iz tunela na mestu gde se brdovit teren spušta u ravnicu. Nosiće ga 58 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara.
 
Projеkat sе finansira iz ruskog krеdita za modеrnizaciju srpskih žеlеznica. Vrеdnost posla jе 337,6 miliona dolara.
  • Čika

    22.08.2019 09:39
    Za pola sata?
    Za to vreme ne možeš stići ni od Prokopa do centra Beograda, ako tu vuko*ebinu ne proglase centrom prestonice...
  • Đorđe

    22.08.2019 07:57
    Pruga
    Dok bude gotova- rasterani putnici
    Pruga će služiti samo za kinesku robu iz Soluna za Evropu.
  • Aleksa

    21.08.2019 19:34
    Tesko druze, mada bih ja licno voleo da se vrati. Namirisala je ona odavno gde ima da se lapa, a da bude jos gore takvih je x slucajeva u Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.