Jelica Belović Bernadžikovska i Nađ Bela dobijaju spomen-ploče u Novom Sadu

Jelica Belović Bernadžikovska i Nađ Bela dobiće spomen-ploče u Novom Sadu.
Jelica Belović Bernadžikovska i Nađ Bela dobijaju spomen-ploče u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Savet za kulturu je jednoglasno prihvatio inicijativu Kola srpskih sestara Eparhije bačke o postavljanju spomen-ploče Jelici Belović Bernadžikovskoj. Spomen-ploča će biti postavljena na unutrašnju stranu istočnog zida Uspenskog groblja. Jelica Belović Bernadžikovski je bila poznati pedagog, etnograf, muzeolog, književnica i prevodilac, najbolji poznavalac tkanja i veza na prelazu iz 19. u 20. vek. Radila je kao nastavnica u Mešovitoj građanskoj školi u Novom Sadu, sahranjena je na Uspenskom groblju, ali joj se ne zna grobno mesto.
 
Savet je prihvatio i inicijativu o postavljanju spomen-ploče Nađ Beli, profesoru fizičkog vaspitanja u Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu, koji je poginuo kao pripadnik JNA 1992. godine. Inicijativa je potekla od Društva nastavnika fizičkog vaspitanja Novog Sada i Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada, a spomen-ploča će biti postavljena na dvorišnom, severoistočnom zidu Elektrotehničke škole "Mihajlo Pupin".
 
Na sednici su razmatrane i upućene stručnim službama na dalje razmatranje inicijativa za podizanje spomen-obeležja Nikoli Tesli, na predlog trinaest direktora ustanova kulture Novog Sada, zajedno sa predlogom Mladena Kecmana koji se lično obratio predsedniku Republike i inicijativa Društva lekara Vojvodine Srpskog lekarskog društva, za podizanje biste dr Petera Švarca ispred Pasterovog zavoda u Novom Sadu.
  • Ivana

    18.12.2019 20:31
    Svaka čast za spomen-ploču! Profesor Bela Nađ ,bio je čovek velikog srca, zaslužio je da bude sačuvan od zaborava!
  • Olga

    27.08.2019 23:32
    Lepo je
    da su se profesori setili kolege Bele Nađa.
  • @Dragan Perković

    27.08.2019 16:08
    Fašizam se trenutno nalazi u vašoj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti