Građani se žalili zbog planirane dvanaestospratnice u Radničkoj, urbanisti predložili da primedbe budu odbijene

Građani su na današnjoj javnoj sednici Komisije za planove izneli niz primedbi na plan da se u Radničkoj ulici, kod postojeće zgrade suda, izgradi dvanaestospratnica.
Građani se žalili zbog planirane dvanaestospratnice u Radničkoj, urbanisti predložili da primedbe budu odbijene
Foto: 021.rs
Urbanisti planiraju da se na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi gradska uprava, u Radničkoj 2, izgradi blok čiji će deo imati 12 spratova, dok je planirano da drugi delovi imaju sedam i devet spratova. Prema ranijim planovima, na ovoj lokaciji su takođe planirane zgrade, ali sa znatno manje spratova, pa je tako prošle godine konceptualnim okvirom bila predviđena zgrada sa šest spratova.
 
Građani koji su podnosili primedbe požalili su se u prvom redu na spratnost objekta, ali i na prostor koji će on zauzimati, kao i na pitanje zelenih površina. Urbanisti su predložili da primedbe budu odbijene, ali je prihvaćeno da se sačuva nekoliko kvalitetnih stabala koja se trenutno nalaze u kompleksu gradske uprave, kao i da se posebne mere zaštite odnose na drvored u Radničkoj ulici.
 
Kako je navedeno u jednoj od primedbi, znatno povećanje spratnosti planiranog objekta značajno uvećava i broj stalnih korisnika prostora, što dovodi i do saobraćajnog opterećenja.
 
"Okolne saobraćajnice Sutjeska, Radnička, Stražilovska ulica, uskog su profila i kod njih dolazi do saobraćajnih zastoja usled preopterećenosti i nedostatka parking prostora. Visina objekta odstupa od objekata u okolini, iako u blizini postoje objekti slične spratnosti, ali u vidu bi trebalo da se ima i to da su građeni u vreme drugačijih okolnosti i da sadašnji razvoj našeg grada nudi primerenije lokacije za veliku spratnost objekata, posebno stambenih, i to izvan centralnih zona grada", navedeno je u jednoj primedbi. 
 
 
U obrazloženju zašto je odbijena primedba, navedeno je da će na pomenutoj lokaciji biti izgrađen blok višeporodičnog stanovanja čiji su gabariti karakteristični za centralne zone grada. Takođe je navedeno da će se pitanje regulisati po principu jedan stan - jedno parking mesto.
 
"U skladu sa pretpostavljenim orijentacionim brojem stanova oko 147 i pretpostavljenom površinom poslovnog prostora od oko 20 procenata, bilo bi potrebno obezbediti parkiranje za 180-185 vozila", navodi se.
 
Atmosfera tokom javne sednice u nekim momentima nije bila nimalo prijatna. Ponovo je Plava sala Skupštine grada bila puna, ovog puta uglavnom mladićima koji su ne baš zainteresovano slušali izlaganje o urbanističkim planovima. S vremena na vreme neko bi dobacio nešto, a predsednik Komisije bi opominjao. 
 
Nakon što je jedan od prisutnih dobacio nešto, građanin koji je podneo primedbu na plan tražio je da se ovaj predstavi. Pošto je i predsednik komisije rekao mladiću da se predstavi, on je samo kazao kako je on iz "mesne zajednice na koju se odnosi plan i da želi da vidi o čemu se radi, jer se neko stalno žali". Na konstataciju podnosioca primedbe da se mladić nije predstavio, dobio je odgovor: "Predstaviću ti se kasnije".
 
Grupa za konceptualnu politiku, koja prati urbanistička dešavanja u gradu, napustila je ovu sednicu, navodeći kako su "naprednjačke falange napunile sale", a da se "urbanisti brane tako što kažu da je ovo javna sednica i da nemaju ništa sa tim".
  • Franja

    03.09.2019 13:01
    Ista situacija
    To se dešava skoro svako dan. Pre dve nedelje isto je grad izašao zahtevu investitoru i sve predoge grđana i poznatih stručnjaka su obili. Gradiće investitor zgradu na čosku Rumenačke i Bulevara kralja Petra I. Toliko samo da se zna, ko može može.
  • /

    03.09.2019 12:55
    /
    urbicid su vam zapoceli komunisti unistavajuci stara jezgra grada
    ovi sadasnji u taj posao nisu usli stihijski vec uz pomoc komunisticke sluzbe

    prvo je kostic uzeo seraton a oko njega 'investitori' po direktivi rasciscavaju okolne kuce
  • NS49

    03.09.2019 11:16
    Koliko sam razumeo zgrada bi bila stambena što znači da će biti veoma viskoa cena kvadrata obzirom na lokaciju jer malo niže u Radničkoj grade zgradu gde je cena kvadrata već 2000 Eura pa će tu stanove kupovati imućni ljudi koji imaju i više od dva vozila po stanu. Već sada se teško izlazi iz Radničke ulice jer se ne dozvoljava direktan izlazak na Bulevar.
    Znači ozbiljno se mora pozabaviti ne samo parkingom već i najbližim pilazima što će biti jako teško a postiće se samo ozbiljnim pristupom.
    A da će tu neko super da zaradi - hoće i to sigurno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti