"Nove tehnologije i nove odgovornosti" na Filozofskom fakultetu okupile studente novinarstva iz 10 zemalja

Međunarodna škola i festival studenata novinarstva "On the record", počeli su danas na Filozofskom fakultetu, pod tematskim sloganom "Nove tehnologije i nove odgovornosti".
"Nove tehnologije i nove odgovornosti" na Filozofskom fakultetu okupile studente novinarstva iz 10 zemalja
Foto: 021.rs
Letnja škola u organizaciji Odseka za medijske studije na Filozofskom fakultetu, okuplja predavače i medijske profesionalce iz Srbije i Evrope, ali i 30 studenata iz 10 zemalja i 13 univerziteta. Tokom ove u nedelje u Novom Sadu borave studenti iz Novog Sada, Niša, Beograda, Zagreba, Sarajeva, Tuzle, Ljubljane, Soluna, Segedina, Temišvara, Tirane, Podgorice i Skoplja.
 
Škola će se završiti organizovanjem 6. Međunarodnog festivala studenata novinarstva "On the record", u subotu 14. septembra. Istovremeno, Odsek za medijske studije obeležava 15 godina postojanja. Tokom decenije i po rada sa studentima, ovaj odsek je završilo nekoliko stotina diplomiranih novinara, koji se danas nalaze u brojnim redakcijama u Srbiji i inostranstvu.
 
Docentkinja na Odseku za medijske studije dr Jelena Kleut kaže za 021.rs da će polaznici letnje škole učiti o tome kako da iskoriste dragocene alate koji im se nude, ali će promišljati i etičkim izazovima u savremenom medijskom okruženju.
 
"Sa studentima će tokom ovih sedam dana u Novom Sadu raditi istaknuti medijski profesionalci za istraživačko novinarstvo i digitalne tehnologije, sa posebnim fokusom na tri radionice, koje se tiču data novinarstva, mobilnog novinarstva i fact-checkinga", poručuje Kleut.
 
  
 
Tokom nedelju dana studenti će u manjim grupa pohađati tri radionice. Kroz svet mobilnog novinarstva vodiće ih Karol Cioma, dugogodišnji kamerman i producent na BBC-ju, a danas medijski trener OEBS. Radionicu o data novinarstvu vodiće novinarka Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) Anđela Milivojević, dok će ih kroz proveru informacija i fact-checking voditi Stefan Janjić, urednik Fake News Tragača i asistent Filozofskog fakulteta. Osim toga, studenti će govoriti i o etici u novinarstvu, o čemu im je već na prvom predavanju govorila novinarka Tamara Skrozza, dok će o novinarstvu bez ekonomskog i političkog pritiska govoriti Jelena Vasić iz KRIK-a, a među predavačima je i Vladan Joler iz Share Fondacije.
 
Šefica Odeljenja za medije Misije OEBS-a u Srbiji Gordana Janković ukazuje na to da su događaji poput ovog na Filozofskom fakultetu neophodni, jer na taj način mladi iz regiona uče o svojoj profesiji, ali istovremeno uče jedni o drugima.
 
"Uče i o tome kako novinarstvo funkcioniše u njihovim društvima, ali i o samim društvima i politici, što će im biti neophodno kada budu počeli da rade. Ono što je takođe važno jeste da se profesori viđaju, razmenjuju znanja i iskustva i time uvode inovacije u svoju nastavu, čime studentima omogućavaju da funkcionišu bolje. Najvažnije je svakako što se svi, i profesori i studenti, umrežavaju i moći će da računaju na svoje kolege, prijatelje, u drugim zemljama, kao izvor informacija, komentara, boljeg razumevanja sveta oko sebe", kaže Janković za 021.rs.
 
  
 
Kako dodaje, važno je da se ulaže u mlade, ali i da im se daje mogućnost da odu iz Srbije i da se vrate u nju, jer "samo iskustva onih koji su otišli i vratili se, mogu da budu posmatrana kao dodatno znanje i benefit". Isto tako, smatra ona, potrebno je da se stvori mogućnosti da mladi u Srbiji uče, rade i pronađu sebe u profesiji koju su izabrali.
 
Pres ataše Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Džim Hagengruber, prilikom svečanog otvaranja letnje škole, poželeo je polaznici da zadrže duh pobunjenih tinejdžera, ukazujući na to da nam je potrebno nezavisno i profesionalno novinarstvo više nego ikada.
 
"Svi smo na društvenim mrežama, svi su novinari, to je u redu, ali profesionalni novinari su nam potrebni više nego ikad, jer živimo u vremenu lažnih vesti. Pravi novinari su ono što nam je potrebno da nas vodi ka nekom boljem mestu. Zaista imam veru da novinarstvo to može da uradi. Imam veliko poštovanje za novinare u Srbiji koji su prošli kroz mnogo toga i koji nastavljaju da budu veoma hrabri uprkos pretnjama smrću i drugim raznim problemima", poručio je Hagengruber.
 
  
 
Govoreći o pitanju odgovornosti, Jelena Kleut ukazala je i na potrebu za preispitivanje. To preispitivanje se odnosi kako na publiku, tako i na samu profesiju i medijsko tržište. Etika novinarstva je uvek tu, samo je potrebno da se, prateći ustaljene standarde, pronađe način za odgovaranje na nove izazove, ukazuje ona.
 
"Danas kada novinari mogu da pristupe mnogobrojnim bazama podataka, nalozima na društvenim mrežama, to donosi neke nove nivoe društvene odgovornosti. Sa druge strane, način na koji se danas komunicira sa publikom jeste jedna nova odgovornost za novinare koji su i pod budnim okom 24 sata, ali ujedno i ta publika traži od njih veće angažovanje. U ovim nestalnim vremenima u kojima smo sumnjičavi prema svemu, novinari su ti koji moraju da pronađu nove načine da izgrade odnos poverenja sa svojom publikom. Tu je i pitanje upravljanja, koje je veoma važno, jer se odnosi na preživljavanje medija. Dakle, kako možemo ove divne tehnološke mogućnosti da iskoristimo za održivo novinarstvo? Iz tog razloga ćemo imati i predavanje koje je posvećeno upravo tom pitanju, odnosno različitim modelima alternativnog finansiranja novinarstva, crowdsourcing i crowdfounding kampanjama", zaključuje Kleut.
 
Letnju školu svečano je otvorila dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš koja je podsetila da, osim novih, postoje i stare vrednosti i odgovornosti, a to je učenje o kritičkom razmišljanju, obezbeđivanje prostora i podrške za naučna istraživanja, omogućavanje mobilnosti studenata i nastavnika. 
 
U okviru letnje škole biće organizovana debata o razlikama između novinarstva u praksi i teoriji u digitalnom svetu, ali i okrugli sto na temu novih tehnologija i novih odgovornosti, koje će se organizovati u petak i subotu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti