"Smederevo 1941" i "Faust" prve premijere u SNP-u u ovoj sezoni

Prva premijera u Srpskom narodnom pozorištu u ovoj sezoni biće "Smederevo 1941" prema tekstu i u režiji Ane Đorđević.
"Smederevo 1941" i "Faust" prve premijere u SNP-u u ovoj sezoni
Foto: 021.rs
Premijera je 27. septembra, a okosnica drame je pogibija sedamnaestoro glumaca SNP-a u velikoj smederevskoj eksploziji 5. juna 1941.
 
Sledeća premijera planirana u 159. sezoni SNP-a je opera "Faust" Šarla Gunoa, koja će biti izvedena 2. novembra. Dirigent je Andrea Solinas, reditelj Aleksandar Nikolić, a koreograf Aleksandar Ilić.
 
Orkestar Opere ići će na turneju po Kini gde će nastupiti u šest gradova, a planira se i rad na operi "Don Đovani" u koprodukciji sa akademijom "Gipac" iz Bostona.
 
U okviru međunarodnog projekta Cross opera, koji je podržala Kreativna Evropa i koji se realizuje u saradnji sa Teatrom "Lučano Pavaroti" iz Modene i Landes teatrom iz Linca, premijera opere u Srpskom narodnom pozorištu, kao i u Modeni i Lincu, biće u maju. Pored pozorišne saradnje projekat je značajan jer predstavlja unapređenje kulturne saradnje Modene, Linca i Novog Sada – gradova pobratima.
 
Balet SNP-a ove godine obeležava 70 godina od osnivanja i tim povodom planirano je izvođenje baleta "Ohridska legenda" na muziku Stevana Hristića, krajem marta.
 
U novembru će u SNP-u gostovati EuropaBalet iz Sankt Poltena, sa predstavom "Amadeus" u koreografiji Renata Zanele. EuropaBalet je austrijska baletska kompanija sa izuzetno visokim umetničkim dometima i pedagoškom praksom na evropskom i svetskom nivou.
  • Nenad

    19.09.2019 10:38
    Podsećanje
    Kako bi bilo dobro da se predstava odigra i u Smederevu, u tvrđavi, inače, samoj lokaciji pogibije glumaca, kao i velikog broja građana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Kultura