Građani protestuju jer nemaju vodu i kanalizaciju

  Ispred Gradske kuće i Vlade Vojvodine u utorak će biti održan protest, na kojem će se okupiti stanovnici novosadskog naselja Bocke, nezadovoljni zato što vlasti godinama ignorišu komunalne probleme koje imaju.

Ispred Gradske kuće i Vlade Vojvodine sutra će biti održan protest, na kojem će se okupiti stanovnici novosadskog naselja Bocke, nezadovoljni zato što vlasti godinama ignorišu komunalne probleme koje imaju.

Predstavnik Inicijativnog odbora građana, Miroslav Ilić, poziva i druge Novosađane da ih podrže u protestu i kaže da od skupa neće odustati, osim u slučaju da im se pismeno garantuje početak izgradnje vodovoda i kanalizacije. Bez obzira na pritisak građana koji su izgubili strpljenje i uzbunili gradske čelnike, malo je verovatno da će Bocke u ovoj godini dobiti vodovod i kanalizaciju.

Novaković: Problem je klizište

Radovi ne mogu odmah da počnu, jer se naselje nalazi na klizištu, kaže direktor Zavoda za izgradnju grada, Borisalv Novaković. "Ukoliko prvo ne saniramo klizište, nego krenemo da radimo infrastrukturu, rizikujemo da kada klizište proradi, upropasti svu tu infrastrukturu i praktično bi uloženi novac bio bačen", objašnjava Novaković.

Pavličić: Nas krive, a prvi smo krenuli da rešavamo problem

Ipak, da je klizište pretnja zna se godinama, ali niko nikada iz struktura vlasti prstom nije mrdno da se ono sanira. Gradonačelnik Igor Pavličić smatra da nije fer što građani traže da se problem odmah reši, jer kako tvrdi, upravo je gradska vlast pod njegovim liderstvom krenula da sredi stvar. "Rešenje ovog problema zahteva duži vremenski period. Nismo naišli na razumevanja, počela je politika da se meša u ceo slučaj i to je nešto što je dovelo do toga da imamo najavljen protest i to je nešto s čim moramo da izađemo pred javnost. Činjenica je da smo prvi koji su krenuli da rešavaju problem, a da mi doživljavamo napade da nećemo da rešavamo problem, da dajemo pusta obećanja. Slično nešto kao u Kisaču kada smo bili nedavno", kaže gradonačelnik.

Ilić: Slagali su nas hiljadu puta

Najvećim delom u protekle dve decenije, gradsku vlast su činile stranke koje je i danas čine, pa je poverenje građana prokockano. Predstavnik Inicijativnog odbora građana ovog prigradskog naselja, Miroslav Ilić, kaže za Radio 021 da godinu i po dana intenzivno pokušavaju da dođu do dogovora s predstavnicima gradskih vlasti, ali da obećanjima više ne mogu da veruju: "Zato što su nas slagali hiljadu puta. Pomošriški, Novaković, Maja i svi drugi, da ih ne pominjem".

Pijaća voda se meša s fekalijama

Ilić ističe da nije reč o nelegalnom naselju, već o delu grada koji je još pre dve i po decenije, kao tadašnje vikend naselje, dobilo status namenske građevinske zone za individualno stanovanje. Međutim, vodu iz gradskog vodovoda ima ubedljiva manjina koja je svoje kuće nelegalno priključila na mrežu, kaže Ilić. "Mi imamo kopane bunare do desetak metara dubine. I odmah, na istim parcelama imamo i septičke jame. To se miješa, a takvu vodu smo prisiljeni da koristimo. Jedan jedini dinar iz zajedničke gradske, pokrajinske i državne kase nije uložen u to naselje, koje je staro više od 50 godina. Nedeljno jednom vodimo djecu vodimo kod ljekara zbog stomačnih tegoba", kaže Ilić.

Bjelajac: Svi izbegavali veliki problem

Kada će tome doći kraj, moglo bi da bude poznato za nekoliko meseci, kaže direktor Vodovoda i kanalizacije, Branko Bjelajac. "Ta ispitivanja će pokazati tačno stanje i šta mi moramo da uradimo u saniranju celog terena. Najveći problem je da ta ispitivanja nama kasnije pokažu da moramo da uložimo 500 miliona da bismo sanirali teren. Ali ko će naći te pare, tih 500 miliona, ako toliko bude? Ja mislim da su baš zbog toga, svi pre nas izbegavali da zagrebu taj problem", smatra Bjelajac.

Građani najavljuju blokadu puta prema Beočinu

Građani za ovakva objašenjenja, bar kako sada tvrde, više nemaju razumevanja i kažu da će ukoliko vlasti nastave da ignorišu njihove zahteve, u subotu blokirati put prema Beočinu. Dodajmo da će protest koji je za utorak planiran u centru grada, početi u tri popodne. (Dejan Stojičić)

  • Novosadjanka

    19.04.2011 18:32
    @Novosadjanin
    Na koga ste Vi ustvari ljuti? Kao da bi resenje problema koji imaju ovi ljudi moglo negativno da utice na Vas. Ovde se ne govori o vodi koja je iskljucivo za pice, nego o "gradskoj" vodi koju svako ko ima mogucnosti koristi iskljucivo kao "tehnicku" i ona, kao takva ne bi trebala da predstavlja privilegiju. Mada, cisto sumnjam da Vi to ne shvatate, tako da jedino sto je upitno vezano za Vas post je motiv zbog kog ste se "latili" tastature (i komentara u stilu Marije Antoanete)... A Vas "genijalni" sistem vodosnadbevanja sto pre patentirajte, da vam ga neko ne preotme :-)

    Veseli pozdrav
  • Novosadjanin

    12.04.2011 16:00
    Kakva demagogija. Pa "gospodo" zasto pijete mjesanu vodu sa onom iz septicke jame, zar nije jednostavnije koristiti onu iz petolitarskih balona iz radnji???? Znam ih mnogo koji i mimo vodovoda koriste tu vodu za pice. Znaci sad je lakse dati deci mjesanu vodu sa onom iz septicke nego jednom nedeljno otici sa 10 balona kolima 2km dole do Kamenice i natociti kod prijatelja besplatno. Kubik 1000 l 60 din, jedan balon od 5l 0.3 dinara. Svako ce vam izaci u susret da natocite 10 balona, a mozete i da mu date 3 din.
    Slazem se da treba ljudima uraditi kanalizaciju i vodovod, ali tek nakon sto ga dobiju mnoga druga podrucja grada i prigradskih naselja koja za razliku od vas nisu gradjena nelegalno!
  • Zajedno smo jači!

    12.04.2011 00:37
    Pridružite nam se na fejsbuk grupi
    ''Stop novosadskim mutivodama! Nećemo najskuplju i najžuću vodu.'

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti