Novosađani dobijaju aplikaciju rane najave ekstremnih kiša i poplava

Stanovnici Novog Sada i Segedina moći će uskoro da, uz pomoć besplatnih mobilnih aplikacija, vide da li ih očekuju ekstremne kiše i poplave, i u kojim delovima tih gradova se one očekuju.
Novosađani dobijaju aplikaciju rane najave ekstremnih kiša i poplava
Foto: 021.rs
Rukovodilac projekta dr Stevan Savić sa novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta kaže za 021 da su neki podaci već dostupni na sajtu http://www.urban-prex.org, a građani će uskoro moći da dobiju sve podatke putem aplikacije.
 
"Svaki građanin će moći da preuzme aplikaciju. Sada je već dostupna, ali nije u punoj meri popunjena informacijama. Ona će biti u potpunosti dostupna do kraja ovog meseca, pošto 31. oktobra završavamo projekat. Sa završetkom projekta sva komunikacija će biti uspostavljena i svi podaci će biti dostupni", najavljuje Savić.
 
Projekat podrazumeva sistem monitoringa koji prati količinu padavina i pojavu poplava. Kroz pomenutu android aplikaciju može se, u realnom vremenu, videti trenutna količina padavina, ali se takođe može videti i sistem rane najave koji se aktivira kada dođe do većih količina padavina.
 
"U zavisnosti od količine i intenziteta padavina, mi možemo kroz taj sistem rane najave da vidimo da li će doći do pojave poplava u urbanim zonama ili ne", objašnjava Savić.
 
Dodaje da će aplikacija "Urbanprex design" biti korisna i za institucije koje se bave zaštitom od poplava jer će tačno znati kada treba da šalju za ekipe, ali i za istraživače koji će moći da koriste baze podataka.
 
"Skupljamo podatke za bazu, imamo sistem prognoze za dva dana unapred, imamo i mrežu padavinskih stanica u Novom Sadu i Segedinu i to su sve podaci koje mi možemo koristiti za istraživanja. Suština projekta je i da se javnim institucijama omogući pristup informacijama da oni mogu da znaju da li treba da reaguju i da li treba da šalju ekipe", kaže Savić.
 
Sistem monitoringa i rane najave je rezultat prekograničnog projekta "Urban prex" koji je sufinansirala EU preko "Interreg-IPA CBC" Mađarska - Srbija programa "Nadzor, predviđanje i razvoj onlajn javnog sistema ranog upozoravanja za obimne padavine i pluvijalne poplave u urbanim oblastima u pograničnom regionu Mađarske i Srbije", u kojem su učestvovali Prirodno-matematički fakultet, Fakultet tehničkih nauka, Odsek arhitekture Univerziteta u Novom Sadu, novosadski "Vodovod i kanalizacija", kao i tim naučnika Univerziteta u Segedinu.
 
U Novom Sadu će biti postavljena mreža displeja koji će građane uz pomoć podataka dobijenih sa servera obaveštavati i upozoravati na to gde su kritične tačke kada dođe do ekstremnih padavina i poplava u određenim delovima grada. Displeji će biti postavljeni na sedam lokacija u Kaću, Futogu, Slanoj bari, Klisi, na Spensu i u Kovilju.
  • Stramota

    08.10.2019 22:56
    A katastar? A notari?
    A jel moze da u realnom vremenu katastar i Vode Vojvodine azuriraju podatke i da notare vec jednom povezu sa katastrom i maticarem?????? To je obecano i najavljeno 2016.
  • dragan perković

    08.10.2019 19:40
    Ah
    Mene google upozorava na nevreme,kiše,vetar i vreme kad će biti.Pojavi se u androidu uskličnik i piše očekuje se..... u to vreme.Čemu služe meteorolozi,tv itd ako će neka glupa aplikacija da to radi.A ko će skinuti kajmak zna AV i com.
  • Dejan

    08.10.2019 18:43
    Posao
    U NS kad zvekne jedno 20-30 mm kise, mozes jedino van grada preko mostova, kod Danubijusa na krivini je jezero,takodje ispod svakog nadvoznjaka kod Cubi-a, kod Toplone, Merkura i kod novog Lidla, tu su ozbiljna jezerca, narod na to vec i navikao,na tu nevolju,grad u potpunosti organizovan !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti