Menu 021

Pomoćnik direktora JP "NP Fruška gora" smenjen, aktivisti tvrde zbog neplanske seče

Pomoćnik direktora JP "Nacionalni park Fruška gora" Konstantin Plužarević smenjen je sa te pozicije i premešten na mesto rukovodioca Radne jedinice "Sremska Kamenica", saznaje 021.
Novi Sad 25.10.2019. | 16:00 > 18:21
Pomoćnik direktora JP
Foto: 021.rs
Kako za 021 navode u pokretu "Odbranimo šume Fruške gore", oni smatraju da je to tek jedna od posledica velikog broja inspekcijskih prijava koje su oni podneli zbog "brojnih nepravilnosti u radu tog javnog preduzeća".
 
Dragana Arsić iz ovog ekološkog pokreta navodi za 021 da je Plužarević najdirektnije upravljao svim jedinicama Nacionalnog parka.
 
"Gospodin Plužarević je nakon tri, četiri godine na toj funkciji spušten na nižu poziciju. Mi smo od aprila krenuli ozbiljno i kroz insititucije da se borimo za očuvanje šuma Fruške gore, podneli smo sedam prijava od kojih su dve rezultirale zahtevima za pokretanje prekršajnih postupaka. Sve naše aktivnosti objavljivali smo na društvenim mrežama, tako da je kompletna javnost bila upoznata sa stvarima koje otkrijemo. Taj pritisak javnosti i sve to doprinelo je da uprava preduzeća shvati da ne može više da ignoriše to što se dešava u javnom prostoru", priča Arsić i dodaje da je uverena da su njihove aktivnosti bile ključne u ovoj smeni.
 
Dve inspekcijske prijave rezultirale su zahtevima za pokretanje prekršajnog postupka protiv JP "Nacionalni park Fruška gora" od strane inspektora. Prva je podneta zbog seče na Popovom čotu u RJ Beočin gde je, prema informacijama kojima pokret "Odbranimo šume Fruške gore" raspolaže, pre godinu dana posečeno oko 1.000 kubnih metara, a izvučeno je oko 400 kubika. To je, prema saopštenju ovog pokreta, ukazalo na "materijalnu štetu za javno preduzeće i državni budžet, ali i na kršenje propisa o šumskom redu".
 
 
Povodom ove prijave, šumarsko-lovni inspektori su izrekli opomenu i naložene su mere za uklanjanje nepravilnosti. 
 
"Nakon 30 dana u kontrolnom inspekcijskom nadzoru utvrđeno je da samom preduzeću nije naneta šteta, jer je vrednost drvne mase u celini uplaćena od strane kupca 19. februara 2019, ali kako nije sprovedena hitna mera odnošenja drvnih sortimenata u skladu sa Zakonom o šumama i Pravilnikom o šumskom redu, inspektori su podneli Prekršajnom sudu u Sremskoj Mitrovici zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv JP 'Nacionalni park Fruška gora' i protiv odgovornog lica, v.d. direktora", navodeno je u obaveštenju inspekcije.
 
Drugi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka usledio je zbog seče stabala na trasi žičare, o čemu možete više čitati u našoj priči OVDE.
 
Inspektorka za zaštitu životne sredine je u svom nalazu navela da je seča stabala urađena protiv izdatog rešenja i da je prekršen Zakon o zaštiti prirode, zbog čega je i podnela zahtev za pokretanje postupka Prekršajnom sudu u Rumi, Odeljenju u Irigu.
 
Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" podneo je i inspekcijske prijave zbog seče i prodaje šume na Kalištu, tvrde da je posečeno oko 600m³ više nego što je trebalo, a da je ta količina i prodata, zbog seče na lokaciji Paragovo-Stražilovo, zatim zbog seče na području Radne jedinice Beočin (Andrevlje - Testera - Hajdučki breg) jer je urađena ranije nego što šumske osnove nalažu.
 
U Izveštaju sa stručnog nadzora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode utvrđeno je da su na tri lokaliteta urađene nezakonite seče što je "doprinelo nastanku štete po prirodne vrednosti".
 
Na lokalitetu Ravni breg - Šume manastira Beočin konstatovana je seča koja je urađena u režimu zaštite prvog stepena. Na istom lokalitetu je urađena i seča na većoj površini od 5ha, koliko je zakonom dozvoljeno, a takođe je konstatovan i niz drugih nepravilnosti koje, uz JPNP Fruška gora terete i korisnika šume, Eparhiju sremsku.
 
Na lokalitetu Pivarov potok urađena je seča u obimu od 2,5ha više nego što zakon dozvoljava. Pokrajinski zavod takođe je utvrdio da je seča stabala ispod žičare na lokalitetu Vrdnička kula urađena bez prethodno ishodovanih uslova zaštite prirode.
 
Pre dolaska na mesto pomoćnika, Plužarević bio pred otkazom zbog zloupotrebe položaja
 
U vezi sa smenom Plužarevića, u Pokretu se pitaju zašto je spušten sa jednog rukovodećeg mesta na drugo, doduše jedan nivo niže, ali opet rukovodeće.
 
"Tim pre jer je 2016. godine već bio u sličnoj situaciji ustanovljene zloupotrebe i nesavesnog rada, zbog čega je sa mesta upravnika RJ Vrdnik spušten na mesto referenta. Da bi u toku trajanja predotkaznog roka dobio mesto pomoćnika v.d generalnog Radoslava Krunića. Zato mi postavljamo pitanje odgovornosti v.d. generalnog Radoslava Krunića za ovakvu kadrovsku politiku, odnosno izbor prvog saradnika nakon svog postavljenja", navodi Arsić.
 
Naime, prema dokumentaciji u koju je 021 imao uvid, Konstantinu Plužareviću je početkom 2016. godine, kada je bio na mestu rukovodioca u RJ "Vrdnik" izrečena mera opomene sa najavom otkaza, zbog nesavesnog i nemarnog izvršenja radne obaveze, zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlašćenja.
 
Primedbe na njegov rad koje su i dovele do predotkaznog rešenja uključivale su prikazivanje radova koji nisu izvršeni, sporan kvalitet radova i "ogromnu razliku" između obima realizacije radova i prikazanih vrednosti. Komisija je utvrdila da je, potpisivanjem radnih naloga čija sadržina ne odgovara stvarnom stanju pričinjena šteta Javnom preduzeću "NP Fruška gora" u iznosu od 313.186,78 dinara.
 
Nakon izrečene mere Plužarević je raspoređen na poslove vodećeg referenta na gajenju i uređivanju šumskih ekosistema u RJ "Ležimir", ali je, pre isteka kaznenog perioda od šest meseci, postavljen za rukovodioca RJ "Beočin". Ubrzo posle toga v.d. direktor Radoslav Krunić imenovao ga je za pomoćnika direktora. Na ovoj funkciji Plužarević je bio do početka ovog meseca.
 
Arsić: Neophodno preuzimanje odgovornosti i izmena zakona
 
Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" kaže za 021 da će od Ministarstva za zaštitu životne sredine tražiti utvrđivanje odgovornosti vd direktora Radoslava Krunića, zbog svih seča koje nisu rađene po propisima, zbog navodne odgovornosti Plužarevića, ali i zbog toga što je javno preduzeće, kako navodi "krenulo sa novim sečama, uprkos tome što na području nacionalnog parka stoji 10.000 kubnih metara neizvučenih iz prošlih sezona seča".
 
"To je jedino oružje nas ekoloških aktivsta, da reagujemo na taj način prema institucijama, da ih budimo, da alarmiramo javnost, da komuniciramo sa medijima - jedino oružje u borbi protiv zloupotreba u upravljanju nacionalnim parkom", dodaje ona.
 
Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" će inicirati izmene Zakona o nacionalnim parkovima, a jedna od ključnih stvari biće zahtev da se poveća postotak površina u režimu prvog stepena zaštite sa sadašnjih tri na 20 odsto, kao i da budu dozvoljene samo i isključivo sanitarne seče.
 
"Trenutno tematiku nacionalnog parka reguliše Zakon o nacionalnim parkovima koji je donet 2015. godine. Pored stepena zaštite, drugi veliki nedostatak je što u Zakonu ne piše šta je tačno dozvoljeno, a šta nije dozvoljeno u nacionalnim parkovima. Ovako imamo šumarski model upravljanja, umesto modela zaštite prirode, što znači da im je šumarska delatnost zapravo primarna delatnost. Država im je u tome zakonskom regulativom pomogla, a uz to se javno preduzeće i izdržava sečom šuma, što je apsurd za jedno zaštićeno područje prirode", objašnjava Arsić.
 
JP "NP Fruška gora": Maliciozni pojedinci uništavaju ugled našeg preduzeća
 
U Javnom preduzeću "Nacionalni park Fruška gora" potvrdili su za 021 da je Konstantin Plužarević premešten na poziciju rukovodioca u RJ "Sremska Kamenica" i naveli da su insinuacije Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" tendenciozne i apsolutno netačne. 
 
"Naše preduzeće je svoje mišljenje o aktivnostima tzv. nelegalnog Pokreta 'Odbranimo šume Fruške gore' objavilo na našem internet portalu. Ne dozvoljavamo da ovakvi maliciozni pojedinci na bilo koji način uništavaju ugled našeg preduzeća prvenstveno iz razloga što smo ih u više navrata pozivali na dijalog što oni zbog svoje nestručnosti i nesigurnosti odbijaju", navodi se u pisanom odgovoru za 021.
 
Za opomene koje su dobili od inspektora, navode da su ili posledica normalnog pristupanja problemu i nenamernih grešaka zbog visokog vodostaja (lokalitet Kalište) ili zbog kupaca sortimenata koji nisu izvršili izvoz (Popov čot). Takođe, naglašavaju da nemaju saznanja o prijavi koja je podneta na trasi žičare, ali napominju da je svakako u pitanju lokalitet na kom je na snazi treći stepen režima zaštite, kao i da je ovo područje namenjeno za razvoj turizma. 
 
U saopštenju koje su, povodom aktivnosti Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore", objavili u avgustu, a na koje se u odgovoru na pitanja 021 pozivaju, u ovom javnom preduzeću su naveli da su napadi na njih neutemeljeni i maliciozni i da izazivaju paniku.
 
"Do 2019. godine izrađeno je sedam šumskih osnova odnosno šuma je sedam puta detaljno premerena, stručno obrađena i planski definisana sa svim merama i aktivnostima koje je u njoj potrebno sprovoditi kako bi ona iz razdoblja u razdoblje bivala sve kvalitetnija. U istom tom periodu naše preduzeće je aktivno radilo na uređenju i održavanju svih kulturno-istorijskih, bioloških, geoloških i izletničkih lokaliteta iz sopstvenih sredstava, a u interesu  svih posetilaca i ljubitelja prirode", napisali su u saopštenju i dodali da se danas dve trećine šume nalaze u zrelom i prezrelom dobu, kada je potrebno da se izvrši njihovo podmlađivanje.
 
"Iz navedenih razloga svi nestručni, tendencioni i neutemeljeni napadi na naše preduzeće prvenstveno negativno utiču na interes budućih generacija, a tek onda ih možemo negativno posmatrati kroz uticaj na uništavanje ugleda Javnog preduzeća, stručnih ljudi koji u njemu rade i pozitivan konstruktivan interes države kao vlasnika resursa na Fruškoj gori", saopštili su nadležni u preduzeću.
 
Ipak, naveli su da je "delimično tačno" da je u proteklih nekoliko meseci došlo do određenog disbalansa u proizvodnji drvnih sortimena, ali su istakli da je to posledica loših vremenskih prilika. Dodali su da je sve navedeno lako proverljivo, osim ako neko ne želi da razgovara sa stručnim ljudima, već svojim "malicioznim i nestručnim procenama narušava ugled i ometa rad javnog preduzeća".
 
Zaključili su i da se povodom "ovakvih tendencioznih, nestručnih, neutemeljenih i nažalost instruiranih i interesno motivisanih napada", više neće oglašavati. Saopštenje u celosti možete pročitati OVDE.
Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
 • Otac ponovo
  26.10.2019 22:19
  Za nepismene
  Ja sam u šetnju krenuo kroz sumu od znajevca ka vencu šumskom stazicom a ne a asfaltnim putem...
  Ti si verovatno jedan od tih idijota sa motorom koji vozi stazicama za ljude’. Paralelno sa asfaltnim putem ide stazica kroz sumu,tuda sam pokušao da prosetam svoju bebu i starijeg sina. Ti ćeš nekom decu da oduzimas!?! Napravi sebi prvo pa oduzimaj
 • Mirjana
  26.10.2019 09:15
  Ako od 1948. strucno i odgovorno upravlaju, kako je doslo do toga da je danas (prema njihovom Saopstenju) 2/3 suma u zrelom i prezrelom dobu i da je krajnje vreme za obnavljanje ?

  Lepo je sto su ( U svom Saopstenju) pismeno priznali rezultate svoje "strucnosti" 2/3 ukupnih suma u Fruskoj gori je prezrelo!

  Najbolji deo je objasnjenje ovakvog stanja; Ove godine vremenski uslovi nisu dozvoljavali ... bla bla !

  Za mene je to dokaz nebrige i nestrucnosti za koju neko treba da odgovara.
 • Bojan
  26.10.2019 09:03
  Ajde...
  @.

  Jeste, u SAD-u masovno oduzimaju decu ljudima koji tu decu vode u šetnju u nacionalni park.
 • .
  26.10.2019 02:23
  @Otac
  Taj potez od zmajevca ka vancu je regularan put kojim saobracaju motorna vozila i ne znam sta se cudis, tih motocikala ima na svakom koraku a pritom nemaju nikakve veze sa secom stabala i ponasaju se u skladu sa zakonom. Ti si veca budala sto vodis bebu od 6 meseci sa sobom u taj svoj poduhvat, da smo u USA, za to bi ti soc serivce oduzela oba deteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
O nama Oglašavanje Kontakt Impresum Uslovi i pravila korišćenja Pošalji vest