FOTO: Karlovački đaci napravili Baršunasti herbarijum Kišovih "Ranih jada"

Danilo Kiš kultna je figura u odrastanju karlovačkih đaka. Ponajviše zahvaljujući njihovim beskrajno entuzijastičnim profesoricama koje im na najrazličitije načine približavaju delo velikog pisca...
Upravo ovih dana, u okviru proslave Dana Karlovačke gimnazije, poetskim kolažom "Ruža sa mirisom ozona" i kreacijom Herbarijuma "Ranih jada" obeleženo je 30 godina od smrti Danila Kiša.
 
Inspirisana činjenicom da se u delu "Rani jadi" pominje preko 40 naziva biljaka, profesorka knjizevnosti Sandra Urban je u okviru projektne nastave, sa učenicima drugog razreda, odeljenja 1, 3, 4 i 5, inicirala ideju da tokom leta prikupe primerke ovog bilja i ispresuju ga kako bi u septembru, kad počne nova školska godina i kad na časovima budu obrađivali "Rane jade", mogli, između ostalog, na jednom mestu da saberu "Herbarium Pannonienis" ("Livada, u jesen"), tj. Herbarijum "Ranih jada" - Baršunasti herbarijum Danila Kiša.
 
 
Projekat se potom proširio na časove likovne kulture na kojima su učenici u saradnji sa profesorkom likovne kulture Jovanom Popović više od mesec dana umetnički kreirali herbarijum.
 
Pored odabira najboljih presovanih primeraka, učenici su i crtali biljke, aranžirali ih, kombinovali, pravili kolaže…
 
Takođe, crtali su i Danila Kiša i njegovu porodicu, tačnije sve što ih je inspirisalo tokom čitanja "Ranih jada" i razgovora na časovima književnosti.
 
Materijal za izložbu spreman je predano, sa mnogo kreativnosti. Sve što su uradili ipak nije moglo da stane na panoe, pa je dobar deo snimljen i prikazuje se kao video herbarijum na ekranu postavljenom u hodniku škole.
 
Kompletna izložba umetnički je "spakovana" tako da ima svoju priču i estetiku. Deo nje je i Salvia nutans - klimava žalfija, biljka koja je iščezla sa našeg područja, a jedini sačuvani herbarijumski primerak nalazi se baš u Karlovačkoj gimnaziji, u čuvenom Volnijevom herbarijumu, iz 1797. godine, koji je sastavio drugi direktor Karlovačke gimnazije. Dotični herbarijum je od neprocenjive vrednosti i jedan je od osam takvih na celom svetu.
  • Maja

    10.11.2019 13:46
    sve pohvale
    Ovo je nesto najlepse sto sam cula u poslednje vreme od vesti! Svaka cast!Primer ste drugima, i malim i velikim Novosadjanima.
  • Anđelija

    06.11.2019 18:04
    za jednog Strahinju
    ....seti se Strahinja....rani...Jadi rani
  • Sanja

    06.11.2019 17:08
    Ponosna mama
    Sve pohvale, pozdrave za decu i profesore kao i direktora!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti