FOTO, VIDEO: Otkrivena spomen ploča generalu Mladenu Bratiću i pored protesta Hrvatske

U zgradi Komande grada u spomen sobi 1. Kopnene brigade Vojske Srbije danas je otkrivena spomen ploča generalu Jugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću, koji je kao komandant Novosadskog korpusa poginuo 4. novembra 1991. godine, tokom napada na Vukovar.
FOTO, VIDEO: Otkrivena spomen ploča generalu Mladenu Bratiću i pored protesta Hrvatske
Foto: 021.rs

Otvaranju spomen ploče su pored predstavnika Generalštaba Vojske Srbije prisustvovali i predstavnici vojvođanske i novosadske vlasti, SUBNOR-a, kao i drugi zvaničnici, a sve je održano i pored protesta Hrvatske.

Kako je navedeno prilikom svečanosti u zgradi u Dunavskoj 33 u centru Novog Sada, inicijativa za postavljanje spomen ploče i pomoć oko realizacije ideje je potekla od pokrajinskog premijera Igora Mirovića.

Predstavnici Vojske Srbije su naveli da je uz otrkivanje ploče generalu Bratiću, koji je poginuo na prvoj borbenoj liniji, otrkivena i spomen ploča poginulim pripadnicima Novosadskog korpusa iz ratova devedesetih, a radi se o više od 200 poginulih, 360 ranjenih i petorici nestalih.

Tom prilikom nije bilo davanja izjava medijima, a Mirović je otkrivajući ploču izjavio da su ponosni što su posle gotovo 30 godina otkako je na prvoj borbenoj liniji stradao Bratić, u mogućnosti da postave mu spomenik.

"Naša dužnost je da se setimo najhrabrijih, najboljih među nama, onih koji su prihvatili na sebe teret, onih koji su časno izvršavali zadatke, koji se nikada nisu povukli i koji su životima platili slobodu za nas i naš narod. Neka živi sećanje na te heroje", naveo je Mirović.


 
Podsetimo da je Mladen Bratić poginuo prilikom napada JNA i srpskih paravojnih jedinica na Vukovar nedaleko od Borova naselja, prilikom artiljerijskog napada, a u biografiji koju je Vojska Srbije podelila medijima se navodi da je "poginuo na Trpinjskoj cesti na ivici šume Đorgaj, onako kako umiru samo najveće svetske vojskovođe: na prvoj liniji fronta ispred svojih vojnika".

Ovo nije prvi put da vlast pokušava da u Novom Sadu da obeležje Bratiću, te je tako bilo pokušaja 2007. godine kada je gradonačelnica bila Maja Gojković, a Mirović takođe na funkciji u Novom Sadu. Oni su tada bili u SRS i zajedno sa SPS i DSS su Bratiću dodelili ulicu, ali je nakon protesta Hrvatske, nevladinih organizacija i opozicije iz DS-a, LSV-a i drugih stranaka ta odluka bila povučena reakcijom republičkog ministra. Pre nekoliko godina, SRS, sada već odvojen od SNS je podneo ponovo ideju da Bratić dobije ulicu, ali to nije došlo na dnevni red.

Za razliku od 2007. godine, do sada je u Srbiji reagovala samo Građanska Vojvodina. Oni su osudili postavljanje spomen-ploče, navodeći da je Bratić komandovao razaranjem Vukovara. Ta koalicija je ocenila da je to bila "jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".



Osude iz Hrvatske; Vučić: Bratić nije ratni zločinac

Povodom postavljanja ploče oglasila se Hrvatska slanjem protestne note.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je danas diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom je izrazilo najoštriji protest zbog otkrivanja spomen ploče u Novom Sadu Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar.

"Protestnom notom Republika Hrvatska je osudila taj čin i ponovno izrazila očekivanje od Republike Srbije i njenih institucija da odbace politiku relativizacije i veličanja zločina, čime se dodatno vređaju žrtve agresije na Republiku Hrvatsku", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo dodaje da je Republika Srbija "ponovo pozvana da se usmeri na proces suočavanja sa sopstvenom prošlošću i ulogom u ratovima koje je pokrenula u devedesetim godinama prošlog veka".

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću rekao da će, povodom otkrivanje spomenika čoveku koji je bio komandant u Vukovaru u kojem je ubijeno 2.200 ljudi, biti formalnog protesta Srbiji.

Otkrivanje spomen-ploče Bratiću danas je oštro osudio i ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, ocenivši da je to "skandalozan čin", koji ne doprinosi dobrosusedskim odnosima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Hrvatska preuveličava značaj postavljanja spomen-ploče komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije Mladenu Bratiću, koji je komandovao napadom na Vukovar, dok, kako je rekao, širom Hrvatske postoje ulice nazvane po ideologu ustaškog pokreta Miletu Budaku.
 
"Čovek (Bratić) nije ni proglašen za ratnog zločinca, oni (Vojska Srbije) mu samo stavljaju spomen-ploču unutar kasarne u neku sobu, nema spomenika nikakvog. Hrvatska je to podigla na nivo kao da je otprilike izbio treći svetski rat, kao da su samo oni žrtve. Pa oni po celoj Hrvatskoj imaju ulice Mileta Budaka, koji je hteo da trećina Srba bude pobijena, trećina proterana, a trećina pokatoličena", rekao je Vučić.
 
Vučić je kazao i da u Hrvatskoj postoji "javni spomenik Miru Barešiću, sudski dokazanom teroristi, i to ne pred srpskim, već pred švedskim sudovima".
  • Мило

    18.11.2019 18:40
    Херој
    Слава нашем хероју. Комадант-херој гине на првој линији.
    Лични пратилац ген. Братића, чувени столар Синиша Б. са Клисе, сведочио је свима нама које је занимало, о људским, јуначким, особинама генерала. ЈНА је у рату изгубила ген. Братића и вицеадмирала Ђуровића, оба у комадантском извиђања на првој борбеној линији. Оба су била моралне громаде. Без њих је српским душманима доста лакше ишло.
    Синишина сведочења имала су још већу тежину с обзиром да је родом с Дугог отока.
  • Selektivno slepilo

    10.11.2019 12:16
    @Gulag
    Volite jako da birate iz EU odnosno Srbije samo ono što želite da vidite, a prigodno zažmurite na ono što vam ne odgovara. I Hrvatska je u EU te stoga itekako se i EU mogu pripisati "ratovi" i "spomen ploče", a naročito one koje veličaju ustaštvo i to usred Jasenovca, dok se poneke ploče napisane pismom skrajnute i proterivane manjine razbijaju.
  • roterdam

    09.11.2019 15:16
    Kad biste vi dole znali koliko je beznacajna drzava u kojoj zivite . Sreca pa sam to na vreme shvatio .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti