Ekolozi: Čiji je interes da u Dunavskom parku ponovo bude "Ledena šuma"?

Ekološki front Novog Sada usprotivio se što se i ove godine u Dunavskom parku postavlja klizalište i održava manifestacija "Ledena šuma", smatrajući da to škodi ovoj zelenoj oazi, dok s druge strane organizatori manifestacije tvrde da je sve u skladu sa propisima.
Ekolozi: Čiji je interes da u Dunavskom parku ponovo bude "Ledena šuma"?
Foto: 021.rs

Ekolozi su postavili pitanje u čijem je interesu da se u Dunavskom parku koji je od 1998. godine Spomenik prirode, po četvrti put održava manifestacija "Ledena šuma" i kako je uopšte Pokrajinski zavod za zaštitu prirode (PZZP) dao pozitivno mišljenje. Njihov stav je da se postavljanjem klizališta i drugih sadržaja krše propisi kojima se zabranjuje promena namene površina i izvode radovi koji nisu namenjeni zaštiti i unapređenju parka.

"Čiji je to interes? Opšti interes svakako nije. U Novom Sadu ima i drugih lokacija gde bi se mogla organizovati ovakva manifestacija, a gde se pritom ne bi kršili zakoni. Poražavajuće je pozitivno mišljenje PZZP, jer je upravo ova institucija zakonski poslednja linija odbrane za to malo prirodnih vrednosti koje su nam preostale i koje su iz dana u dan sve ugroženije. Podsećamo, manifestacija se finansira iz budžeta preko raznih konkursa, novcem građana, a onda isti ti građani plaćaju korišćenje klizališta kojeg ne bi ni bilo da nema kršenja zakona", navodi Ekološki front.

Oni su izrazili i zabrinutost za biljni i životinjski svet zbog seče i lomljenja drveća, šiblja, kao i korišćenja hemikalija za klizalište.

Udruženje građana "Ledena šuma" je reagujući na stav ekologa navelo da imaju sve potrebne dozvole i saglasnosti Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Gradske uprave za komunalne poslove, kao i Gradskog zelenila da se uz njihov nadzor mogu odvijati pripremni radovi i održavanje manifestacije. Naveli su i da imaju dozvolu za ulazak i prolazak vozila kroz park od Gradske uprave za saobraćaj i puteve.

Takođe su saopštili da Grad ne finansira klizalište kao sadržajnu celinu, već su budžetska sredstva namenjena pratećem kulturno-umetničkom programu koji finansira Gradska uprava za kulturu i čiji je sadržaj tokom 45 dana održavanja manifestacije besplatan za građane, a da Gradska uprava za privredu finansira infrastrukturu i postavljanje zimskog bazara "Snežni grad" koji je namenjen izlagačima, malim proizvođačima i zanatlijama.

Udruženje "Ledena šuma" je od Uprave za kulturu za projekat "Iz svih uglova" dobilo 1,5 miliona dinara, za projekat "Ledena šuma" tri miliona dinara, dok je od Uprave za privredu za projekat "Snežni grad" dobilo osam miliona dinara.



"U vezi sa brigom koju je Ekološki front naveo, a tiče se potencijalne upotrebe hemijskih sredstava, napominjemo da proces formiranja leda na klizalištu nema štetna dejstva po okolinu jer se uspostavlja sistemom za hlađenje zatvorenog tipa. Led se formira od gradske vode koja se hladi sistemima kroz koje prolazi prehrambeni glikol", naveli su iz Udruženja građana "Ledena šuma"

Organizatori "Ledene šume" su saopštili i da su otvoreni za svaki dalji dijalog u vezi sa izvođenjem radova i održavanjem ove manifestacije.

  • Bane Novi Sad

    17.11.2019 07:37
    Dunavski park
    Gospodja Marijana je napisala tacan i korektan komentar i u potpunosti se slazem sa njenim stavom . Nije problem " Ledena suma " i klizaliste , problem je lokacija gde je to smesteno . Dunavski park po meni nije mesto za tako nesto ! Park je park , ima svoju namenu i pripada svim ziteljima grada . UG-Ledena suma , kazu da imaju sve potrebne dozvole ! Verujem da imaju i zato ovo ne slaganje i nije upuceno njima nego izvrsnoj vlasti grada . Od toliko pristupacnih lokacija u gradu Oni su nasli bas u parku da postavljaju klizaliste !? Parkovi ne zive samo leti nego i zimi .
  • MonteDushano

    17.11.2019 01:37
    U tom parku ni pečurke ne bi rasli. Bravo za ekologe, sramota za ekonomiste i egoiste.
  • Komifo

    16.11.2019 09:47
    @NS


    Pa gde god ode, verovatno tamošnjima neće zakuvavati rat s komšijama, slaviti svoje ratne zločince i ložiti se na lokalni ekvivalent crkvenih vračeva - tako da mislim da će je dočekati oberučke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti