Završen Festival prava deteta - Umrežavanje institucija i civilnog sektora preduslov za efikasnu zaštitu

Na današnjoj završnoj konferenciji Festivala prava deteta Zaštitnik građana Novog Sada, pokrajinski zaštitnik građana, Dom zdravlja i Centar za socijalni rad potpisali su pristupnice za Novosadsku mrežu za decu.
Završen Festival prava deteta - Umrežavanje institucija i civilnog sektora preduslov za efikasnu zaštitu
Foto: 021.rs
Tatjana Lazor Obradović iz Centra za proizvodnju znanja i veština kaže za 021.rs da ova inicijativa, pokrenuta pre pet godina, ima cilj da umreži civilni sektor sa institucijama koje štite prava deteta.
 
"Ono što je posebna dobit ove mreže jeste što su iz te saradnje iznikli brojni intersektorni projekti u koje su različite organizacije i institucije uključene i mislim čak da smo tome doprineli kada su u pitanju inicijative Grada Novog Sada. Grad trenutno ima nekoliko tekućih projekata koji se finansiraju iz evropskih fondova gde su uključene i lokalne nevladine organizacije koje rade sa decom", navodi Lazor Obradović.
 
Ocenjuje i da je važno da postoje saradnici u različitim oblastima, kao i da imaju dobro iskustvo u umrežavanju sa lokalnim institucijama. Sastanci i rasprave su, kaže, zasnovani na konkretnim problemima i temama. U određenim oblastima, postoji i saradnja sa drugim institucijama, kao što je policija, naročito kada je u pitanju nasilje nad decom.  
 
Festival "Prava deteta" trajao je mesec dana i obuhvatio je oko pedeset događaja u koje su bile uključene gradske i pokrajinske institucije kao i civilni sektor.
 
Zamenik Pokrajinskog ombudsmana Milan Dakić navodi za 021 da je vrlo zadovoljan kako je festival prošao, naročito kada se pogleda šira slika, odnosno povećanje vidljivosti prava deteta.
 
"Ono što je zajednički imenitelj svih povreda prava deteta sa kojima imamo iskustva jeste nedovoljna informisanost. Samim širenjem mreže, širi se i svest. Uistinu se stvara neka sinergija. Imamo mnogo takvih primera i kada radimo neke konkretne, naročito sistemske povrede prava, upravo ta uključenost pre svega profesionalaca koji rade sa decom i za decu, ali i stručnjaka iz drugih oblasti, i njihova upoznavanja sa sistemima iz kojih ne dolaze daju vrlo konkretne rezultate", ocenjuje Dakić.
 
Na završnoj konferenciji festivala Vera Grkavac, v.d. načelnika Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu navela je da u Gradu postoji volja i da se već godinama radi na tome da se ulaže u rani razvoj kako bi sva deca imala pristup kvalitetnoj nezi i obrazovanju. Ona je takođe istakla da se već realizuje nekoliko projekata koji se tiču prava deteta, kao što su "Jednakost devojaka i devojčica romske nacionalnosti" i "Zajedno u inkluziji". Zaključila je i da je potrebno na nivou republike napraviti bazu za praćenje razvoja dece. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.