Položeni venci na spomen-ploču na Trgu slobode povodom godišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Povodom 101. godišnjice prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, danas, 25. novembra položeni su venci na spomen-ploču na Trgu slobode.
Vence su položili predstavnici Grada, zajedno sa predstavnicima Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i Bunjevačkog nacionalnog saveta.
 
"To je istorijska odluka koja je opredelila sudbinu naših predaka, ali i budućih generacija. Ostajemo na istom putu koji je tada zacrtan, na putu borbe za slobodu, istinu i za mir. Prisajedinjenjem je Vojvodina dobila priliku da se razvija kao demokratska zajednica, u kojoj svako može da priča na svom jeziku i ispoveda svoju veru. U radu Velike narodne skupštine učestvovali su delegati iz svih krajeva, ali smo tada po prvi put imali žene kao predstavnice građana, njih sedam, što je tada bilo nezamislivo za Evropu. Na nama je da čuvamo raznolikost u Vojvodini, da se dobro razumemo iako ne govorimo istim jezicima", rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.
 
Potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta Mirko Bajić naglasio je da su Bunjevci dali neprocenjiv doprinos da se prostori današnje Vojvodine prisajedine Kraljevini Srbiji.
 
"Bunjevci poštuju i vole svoju matičnu državu Srbiju, a zahvalni smo što i država nas prihvata kao autohtonu nacionalnu manjinu sa svim pravima kao i većinski narod", rekao je Bajić.
 
Predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. Goran Maksimović istakao je da je 25. novembar 1918. godine najznačajniji datum u savremenoj srpskoj istoriji i izrazio nadu da će taj datum postati veliki državni praznik, za šta je, kako je rekao, već pokrenuta procedura.
  • Referendum

    25.11.2019 17:18
    Ima li neko informaciju kada se održao demokratski referendum sa pitanjem "Jeste li za tzv. 'prisajedinjenje' Vojvodini?" na kojem su glasali građani Banata, Srema ili Bačke? Hvala unapred.
  • Radno vreme

    25.11.2019 17:16
    Ceo JKP sektor u radno vreme dosao da tapse milosu
    Lepo
  • V

    25.11.2019 16:13
    @goxy
    previše ste ostrašćeni i imate previše mržnje u sebi.

    Vojvodina, kao prvo, nije bila napadnuta, nego je vekovima bila deo Ugarske, Habzburške monarhije i Austro-ugarske.

    Ako je neko napao i vešao Srbe dole u Srbiji, to je bila vojska, a ne domaće Mađarsko i Nemačko stanovništvo teritorije današnje Vojvodine. Vojvodina nije bila pod okupacijom.

    Prosto priznajte - manjina je odlučila da pripoji Vojvodinu Srbiji i to čak ne manjina naroda, nego na sumnjiv način izabrani predstavnici tih manjinskih naroda koji su delovali u nečijem interesu.

    Ali to je prošlo, legalizovano je. Niko ne osporava da je to tako. Samo dajte priznajte vi što mrzite Vojvodinu i što biste je ukidali, da ovo nije bilo demokratski.

    Kako bi bilo da danas to što je ostalo Mađara i par stotina preostalih Nemaca odluči o budućnosti većine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti