Prosečna plata u Novom Sadu oko 59.000 dinara, realna zarada 18.000 niža

Prosečna plata u Novom Sadu nije značajno varirala - građani su u proseku u septembru zaradili 59.482 dinara neto ili 82.105 dinara bruto.
Prosečna plata u Novom Sadu oko 59.000 dinara, realna zarada 18.000 niža
Foto: 021.rs
Novosađani imaju najviše zarade u celoj Vojvodini, dok su statistički najmanje zarade imali zaposleni u Baču - 40.809 dinara neto. Prosečna vojvođanska zarada je, inače, 50.908 dinara neto.
 
Zaposleni u javnom sektoru zaradili su u proseku 59.871 dinara neto, u državnim preduzećima plata je bila 73.072 dinara neto, u administraciji 63.671 dinara neto, dok su zaposleni u zdravstvu imali značajnije manje prosečne neto zarade - oko 54.600 dinara. 
 
Kao i uvek, bitno je naglasiti da je najniža plata u celoj Vojvodini zapravo najbliža realnoj zaradi svih građana Srbije. Kako pokazuje zvanična statistika, polovina svih zaposlenih građana Srbije zaradila je u septembru 41.547 dinara neto, a ova cifra naziva se medijalna zarada i predstavlja najrealniji prikaz prosečnog mesečnog dohotka najvećeg broja zaposlenih.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade zaposlenih u radnom odnosu, ali i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Realista

    29.11.2019 10:49
    Realnost
    Gospodo
    Molim Vas da prestane da pljujete na osnovu rekla-kazala i na osnovu stanja iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.
    Kao prvo nije tačno da svi u privatnom sektoru imaju 30.000 dinara platu. Tačno je da je dobar broj prijavljen na minimalac ali velii broj prima i po nekoliko puta veću platu u kešu. Posledica toga je mala penzija u budućnosti, a poslodavac ima manje troškove. Na prljavom zapadu se to sankcioniše višegodišnjim zatvorom jer se to praktično smatra izdajom prema državi. Kod nas se takvi poslodavci nazivaju sposobnim biznismenima.
    Javni sektor ima državna preduzeća, državne službenike i nameštenike, državne službe, javna komunalna preduzeća. Iako svi oni "pripadaju" "javnom" sektoru država prema njima ima različite aršine. Zbog toga neki imaju povećanja zarade, a drugi nemaju. Neki kubure sa zaradama, pa ima i onik koji su na minimalcima, jer ne mogu da imaju manje, a neki imaju nekoliko proseka.
    Nije dobro ni u javnom ni u privatnom sektoru, a što se tiče prava zaposleni dovoljno je da pročitate obaveštenja raznih sindikata pa da vam sve bude jasno.
  • Imati pa nemati

    26.11.2019 20:40
    @I S T I N A Ne pričajte gluposti. Svi znamo da su građani Novog Sada gladni, nemaju ni za hranu, a da su sve te nove stanove, automobile po ulicama kao i dupke pune restorane i kafiće pokupovali odnosno zaposeli vanzemaljci. A po pravilu su najgladniji oni koji po ceo dan provode na internetu komentarišući novinske članke. Za hranu ne mora da ima, za internet, kompjuter, mobilni i cigarete zato mora.
  • I S T I N A

    26.11.2019 09:59
    Svako ko ne može da razume da je prosečna plata veća nije inteligentan. Sve iz razloga što je veliki broj ljudi prijavljen na minimalac od 27.000 (30k od NG) a ostatak dobija na ruke. Neko je prijavljen na veće iznose a opet dodatak dobije u koverti svakog meseca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti