Hiperbarična komora "O2 Baric centra" Novi Sad - adresa puna kiseonika

Na Novom naselju, nedavno je otvoren "O2 Baric centar" Novi Sad sa hiperbaričnim komorama, idealan za sve one koji tokom naporne radne nedelje sebi ne mogu da omoguće dovoljno boravka na svežem vazduhu.
Hiperbarična komora "O2 Baric centra" Novi Sad - adresa puna kiseonika
Foto: 021 (promo)

Svega sat vremena udisanja čistog kiseonika dovoljno je da se čovek oslobodi dnevnog stresa, umora i nesanice , ali i da doprinese svom lepšem izgledu i kvalitetnijem načinu života.

Zbog toga je povremeno potrebno zdravog sebe staviti u prvi plan i precrtati sve obaveze koje neće pobeći. Treba pronaći vremena za sebe, vreme u kojem ćemo nešto dobro uraditi za svoje zdravlje, lepotu i dušu.

Tome služi hiperbarična komora, nešto što bi, da živimo malo logičniji život, bilo dobro sebi redovno priuštiti u rangu sa masažom ili bazenom. Jer, pre nego što bolest zakuca na vrata, telu na vreme treba obezbediti dovoljno kiseonika.

Upravo je jedno ovakvo mesto nedavno otvoreno na Novom naselju, na uglu Bulevara Slobodana Jovanovića i Ložioničke 2, u blizini Doma zdravlja. Na toj adresi čistog vazduha ne nedostaje jer se upravo tu nalazi hiperbarična komora Novi Sad "O2 Baric centar".

Bojan Menđan završio je fakultet za Zdravstvenu negu i zajedno sa svojom porodicom osmislio ovo hiperbarično mesto. Na to su se, kaže, odlučili nakon izvanrednog ličnog iskustva.

Kako je ova blagodet za dušu i telo kod nas još nedovoljno poznata, Bojan za 021.rs detaljno objašnjava čemu služi hiperbarična komora i kako funkcioniše. Takođe otkriva još neke zanimljive detalje koji bi mogli da zanimaju sve one koji, kada shvate da zbog dnevne vreve nema ništa od Fruške gore, Kopaonika i ostalih vazdušnih banja, odluče da po dozu kiseonika skoknu do "O2 Baric centra".

Čemu služi hiperbarična komora?

Pre svega, ona jača snagu, pospešuje energiju i izdržljivost. Oslobađa nas stresa, napetosti i depresije, poboljšava nam memoriju i koncentraciju. Prirodan je lek protiv glavobolja i migrena, ujedno je i najjača odbrana protiv moždanog i srčanog udara.

Preporučuje se onima koji pate od nesanice jer oslobađa od umora i poboljšava san. Takođe, jača imunitet i deluje na opšte blagostanje tela. Jedna od  njenih blagodeti je i to da smanjuje otoke, upale i ubrzava proces zarastanja rana.

Na čemu se zapravo zasniva hiperbarična medicina?

Na jednom jedinom leku - čistom kiseoniku. On se udiše pod pritiskom većim od atmosferskog. Sam proces obavlja se u hiperbaričnim komorama.

Kiseonik je jedan od najvažnijih elemenata za sve životne procese. Nedostatak kiseonika uzrokuje brojne bolesti i oštećenje ćelija. Rešenje za to je nadoknada kiseonika, što je osnovna namena hiperbarične komore.

Na koji konkretno način deluje hiperbarična komora na ljudski organizam?

Ona pospešuje i ubrzava cirkulaciju, pospešuje prokrvljenost organa i tkiva, i čitav organizam se doslovno hrani kiseonikom koji prodire u svaku ćeliju. Taj proces regeneriše organizam, sve unutrašnje i spoljašnje organe.

Normalizuju se funkcije unutrašnjih organa, poboljšavaju se vid i sluh a koža postaje elastična i glatka. Ukratko, usporava se i odlaže proces starenja.

Kaže se da smo stari koliko su naši krvni sudovi stari...

Tačno. Sam proces strenja nije ništa drugo već konstantni - brži ili sporiji proces slabljenja meboličkih i odbrambenih funkcija ćelija, tkiva i organiskih sistema.

Suženi krvni sudovi usporavaju transport kisonika kroz telo.

Hiperbaričnu komoru često koriste i slavni, obično se misli da je to iz puke dokonosti i viška para.

Ona se preporučuje i zdravim osobama, naročito onima koji žele da zadrže mladalački izgled svoje kože, da uspore starenje. Koriste je i sportisti, kako za poboljšanje opšteg stanja organizma tako i za lečenje povreda.

Hiperbarična komora poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom - popravlja mikrocirkulaciju, ubrzava razgradnju štetnih supstanci - poboljšava metabolizam. Hiperbarična oksigenacija (HBO) je terapija koja se danas smatra jednom od najkvalitetnijih prirodnih terapija, čiji su rezultati odmah vidljivi i trajni.

HBO se sve češće primenjuje i u estetske svrhe kao anti age tretman, jer dovodi do sinteze kolagena i zatezanja kože. Tu terapiju kiseonikom često zovemo uzdahom punim zdravlja.

Koliko traje jedan tretman i koliko se tretmana preporučuje da bi hiperbarična komora imala pravi efekat?

Jedan tretman traje 70 minuta, preporučuje se uvek 10 vezanih tretmana.

Kako uopšte izgleda tretman?

Ulazak izgleda tako što osoba uz pomoć zaposlenog uđe u komoru, a pre toga dobije sve potrebne instrukcije i odgovore na sva pitanja i nedoumice. Zaposleni pažljivo prati pacijenta.

U našim hiperbaričnim komorama može boraviti jedna osoba, kao i dete sa pratiocem. Sve vreme trajanja tretmana moguća je komunikacija sa korisnikom.

Treba li neka posebna priprema?

Što se pripreme tiče, preporučuje se lagan obrok, lagana pamučna odeća i obavljene fiziološke potrebe. Ukoliko korisnik ima neku terapiju treba da je koristi uobičajeno.

U komoru se ulazi bez nakita, dezodoransa, upaljača...

Ko ne sme u hiperbaričnu komoru?

Tretman se ne preporučuje trudnicama, osobama na hemoterapiji i zračenju, onima koji su klaustrofobični, osobama sa akutnom astmom, prehlađenima, febrilnim i epileptičarima.

"O2 Baric centar" je smešten na adresi Ložionička 2 (u blizini novonaseljskog Doma zdravlja), a broj telefona za sve dodatne informacije je 062/106-18-22. Takođe, pitanja je moguće uputiti i mejlom na adresu o2bariccentar@gmail.com.

Ukoliko koristite društvene mreže posetite ih na njihovom Instagram ili Fejsbuk nalogu.

  • Mia

    19.10.2020 09:30
    Koja je cena jednog tretmana?
  • Majkl Dzekson

    26.11.2019 16:09
    Redovno koristim.
  • Nikola

    26.11.2019 15:19
    Komora
    Hiperbarična komora mi je izuzetno pomogla. Preporučujem svima!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti