Kako do operacije katarakte u privatnoj bolnici o trošku Fonda

Specijalna oftalmološka bolnica "Eliksir" u Novom Sadu tri decenije sarađuje sa Očnom klinikom "Fjodorov" u Kalugi, u Rusiji.
Kako do operacije katarakte u privatnoj bolnici o trošku Fonda
Foto: 021.rs
Prema rečima direktorke Bolnice "Eliksir" Ruže Subotić, bolnica se tokom godina razvila u dobro opremljenu i kadrovski osposobljenu specijalističku oftalmološku ustanovu koja može da pruži izuzetno tačnu, dobru i pouzdanu dijagnostiku i lečenje očnih oboljenja i deci i odraslima.    
 
"Ta saradnja pruža nam mogućnost da koristimo tim Očne klinike "Fjodorov" i ruski lekari dolaze i pregledaju i operišu naše pacijente. Tako da, zapravo, sve naše zdravstvene usluge imaju kvalitet po kojem se odlikuje Klinika u Kalugi, te po istim standardima i ovde radimo sve preglede i intervencije", kaže Ruža Subotić.
 
Saradnja je počela pre 30 godina u okviru programa "U Kalugu po bolji vid" kada su ruski lekari u Novom Sadu pregledali pacijente, koji su zatim odlazili u Rusiju na lečenje. 
 
"Ta tradicija se nastavlja. Sada se u Bolnici 'Eliksir' radi trijaža onih kojima možemo da pomognemo u našoj ustanovi, a ako se ne može, onda se i dalje organizovano grupe upućuju na Kliniku u Kalugu u pratnji našeg medicinskog tima i prevodilaca. Ta saradnja nam je omogućila da brojnim pacijentima pružimo šansu da poprave, vrate i sačuvaju svoj vid i to je deviza koje se držimo i dan danas i koja nam pomaže da razvijemo sve programe, i preventive i lečenja, koji su najsavremeniji i na nivou svetske medicine", navodi naša sagovornica.
 
Brojne operacije rade se sada i u Bolnici "Eliksir" u Novom Sadu, ali i dalje u Rusiju radi lečenja putuju pacijenti sa najsloženijim oboljenjima oka.
 
"Sve što je standardna hirurgija radi se ovde, a komplikovani slučajevi, ako se radi o pacijentima sa teškim oblicima dijabetesa, ablacijama mrežnjače, presađivanju rožnjače, oboljenjima od kojih boluju prevremeno rođena deca i sa nizom drugih teških stanja, ti pacijenti idu u Rusiju", precizira Ruža Subotić.
 
Ističe da ruski oftalmolozi prate pacijente, od dijagnostičkih pregleda, koji se obavljaju savremenom opremom, do kontrola nakon operacija, bilo da su pacijenti operisani u Rusiji ili u Novom Sadu: "Ta podrška i razmena iskustava između naših i ruskih lekara omogućava da obezbedimo profesionalnu pomoć na najvišem nivou."
 
Procedura za operacije katarakte na teret Fonda za zdravstveno osiguranje
 
U Specijalnoj oftalmološkoj bolnici "Eliksir" obavljaju se i operacije katarakte na teret Fonda za zdravstveno osiguranje, na koje pacijenti u državnim bolnicama čekaju godinama. 
 
 
"Visok kvalitet rada uvrstio nas je, kao privatnu oftalmološku bolnicu, u red onih koji sarađuju sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstveno osiguranje te, u poslednje tri godine, pacijenti imaju mogućnost da u našoj bolnici operišu senilnu kataraktu o trošku Fonda", navodi direktorka Bolnice.    
 
Kako kaže, pacijenti, da bi se operisali, moraju da ispoštuju određenu proceduru: "Nažalost, mi nismo u prilici da tim pacijentima odmah pružimo uslugu, bez uputa koji nama pošalje Fond. Moraju prvo biti na spisku svojih oftalmologa u državnim ustanovama koji te spiskove upućuju Fondu za zdravstvo. To su te liste čekanja, koje su ogromne." 
 
Kada dobiju spisak tih pacijenata, iz "Eliksira" ih pozivaju na prvi pregled.
 
"Sprovedemo kompletan specijalistički pregled, koji je naravno besplatan i utvrdimo u kakvom je stanju oko. Pacijent tada dobije nalaz i mišljenje naših oftalmologa, a zatim odlazi kod svog izabranog lekara opšte prakse od kojeg dobija uput za analize koje treba da uradi kao pripremu pred operaciju (analize krvi, mišljenje interniste). Te analize nam dostavlja da vidimo da li su svi nalazi dobri. Kada su svi nalazi u redu, pacijent od svog lekara opšte prakse dobija uput za bolničko lečenje. Donedavno pacijenti su morali taj uput da overe u Fondu za zdravstvo u svom mestu, ali to više ne moraju da rade. Tako sada mnogo jednostavnije uspevaju da se pripreme za operaciju. Pacijent pola sata posle operacije može već da ide kući i kasnije dolazi na kontrole – za tri dana, sedam i mesec dana i sve su kontrole besplatne", opisuje proceduru naša sagovornica. 
 
Prema njenim rečima, pacijenti imaju mogućnost da izaberu privatnu bolnicu u kojoj žele da se operišu.
 
"Pacijenti nam često dolaze upravo na nečiju preporuku i verovatno se tako i opredeljuju za našu bolnicu u toj anketi Fonda. A mi se radujemo, jer nikada nije kasno, imali smo i pacijenta sa 93 godine koji je operisan. Treba operisati kataraktu što pre, ali ni u poznim godinama ne treba dići ruke", zaključuje Ruža Subotić.  
 
Specijalna oftalmološka bolnica "Eliksir" nalazi se u Marodićevoj 12 u Novom Sadu. Broj telefona je 021 / 444 716.   
 
"Otvorena vrata" za besplatno merenje očnog pritiska stalna je akcija ove bolnice u borbi protiv glaukoma, a među akcijama koje organizuju su i besplatni pregledi trudnica. Više o tim akcijama, kao i sve druge informacije o Bolnici "Eliksir" možete pronaći na njihovom sajtu OVDE.
 
Celu emisiju Zdravi sat Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti