FOTO: Bebe se smejale, igrale, dremale i uživale uz klasičnu muziku u Galeriji Matice srpske

Najmlađi Novosađani, u pratnji svojih roditelja, baka i deka, uživali su danas u klasičnoj muzici koju je u Galeriji Matice srpske priredila Beogradska filharmonija.
FOTO: Bebe se smejale, igrale, dremale i uživale uz klasičnu muziku u Galeriji Matice srpske
Foto: 021.rs

Koncerti za bebe, koji se održavaju jednom mesečno u Galeriji Matice srpske, postali su prava atrakcija za roditelje koji bi decu da dovedu u mesto koje će im, u trajanju od pola sata, pružiti potpuno novo iskustvo. 

Upečatljiva violina, praćena klavirom, bila je doživljaj za bebe koje su se čudile novim zvucima i instrumentima koje čuju i vide, ali su se ubrzo prilagodili situaciji i počela je prava igra u prostoriji Galerije, oivičenoj umetničkim delima podjednako upečatljivih dimenzija.

Pažljivo birane kompozicije, prilagođene deci, navodile su i roditelje na lagani ples, a umirujući zvuci koji su se javljali pri kraju izvedbe uspavali su već pospane bebe, najmlađe posetioce ovog događaja. Koncerti su održani u dva termina - od 11 i od 12:30 časova, za dve grupe roditelja i beba. 

Interesovanje za ove besplatne koncerte klasične muzike za bebe sve je veće, te je potrebno da pažljivo pratite Fejsbuk stranicu Galerije Matice srpske kako biste saznali kada i kako da se prijavite za učešće.

Galerija sa Beogradskom filharmonijom i Muzičkom omladinom Novog Sada sarađuje u okviru projekta "Odrastanje uz umetnost", s namerom da najmlađi osete duh kulture u velikim galerijskim i muzejskim prostorima, te da možda upravo u ovoj ustanovi kulture naprave prve korake ili kažu svoje prve reči.
 
 
Ceo projekat, inače, realizuje se uz podršku Telenor fondacije i trajaće do juna 2020. godine, te će brojne bebe imati priliku da svake prve subote u mesecu slušaju kompozicije klasične muzike pažljivo prilagođene za njihove uši.
 
Svaka beba dobija na poklon radosnicu "Beba u Galeriji. Prvi koraci uz umetnost", s ciljem da posluži za dokumentovanje bebinih susreta s raznim oblicima kulture.
 
Takođe, Galerija Matice srpske je prošle godine postala prvi muzej prilagođen potrebama roditelja sa bebama, s obzirom na to da poseduje fotelje za dojenje i hranjenje, povijalicu, kao i igračke u zasebnoj Dečijoj sobi unutar Galerije. Svakog utorka je ulaz za roditelje sa bebama slobodan, a bebe imaju potpunu slobodu da se igraju, spavaju, plaču, smeju se i rade sve što ih čini bebama upravo u Galeriji Matice srpske. 
  • profesor

    30.11.2019 19:02
    bravo
    Bravo! To je Grad Kulture.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti