Novosadski poštari ponovo u štrajku, od sutra moguća i obustava rada na šalterima

Novosadski poštari potpuno su obustavili rad, jer njihovi zahtevi čije ispunjenje je obećano još u martu ove godine, još nisu ispunjeni, saznaje 021.
Novosadski poštari ponovo u štrajku, od sutra moguća i obustava rada na šalterima
Foto: 021.rs
Kako za 021 kaže Tomislav Mandić glavni poverenik Samostalnog sindikata poštanskih radnika za Novi Sad, ovoga puta nije u pitanju sindikalni protest, već čist radnički bunt i potpuna obustava rada.
 
"U martu smo imali pregovore sa Vladom i sa preduzećem kada smo samo tražili neku realnu povišicu, odnosno da se naše plate bar donekle povećaju, a da se direktorima, zamenicima i savetnicima smanje, da se bar donekle približe radničke plate, to jest da budu bar jedan na prema tri ili tri i po, a ne jedan na prema pet i jedan na prema sedam, kao što je trenutno. Poštari recimo imaju platu između 32 i 36 hiljada dinara, i to sa svim mogućim dodacima, dok direktori imaju 200, 300 hiljada dinara", navodi Mandić. 
 
Kako dalje Mandić navodi, štrajk u martu je prekinut zbog toga što je Vlada republike Srbije primila tim predstavnika radnika na pregovore.
 
"Tada je rečeno da će se izaći u susret i da će se gledati da se radnicima sa najmanjim primanjima poveća bodovni koeficijent i da se plate povećaju linearno. Obećano je i da će se do novembra meseca naći model po kojem će se, koliko-toliko, približiti plate nas poštara i šalterskih radnika republičkom proseku ili proseku u javnom sektoru. Nažalost, od toga nije bilo ništa. Krajnji rok za dogovor je bio 30. novembar", kaže Mandić i dodaje da su u prethodnih nekoliko meseci redovno slali molbe i zahteve predstavnicima preduzeća i Vlade očekujući konkretne predloge za rešenje njihovog statusa. 
 
On naglašava da nije ispoštovano ni 30 odsto dogovora koji je napravljen i da su zato prinuđeni ponovo da obustave rad.
 
"Ovo nam je bila krajnja opcija. Svesni smo toga da je to nepopularan potez i mi se zaista izvinjavamo našim korisnicima, ali to je jedini način da se naš glas čuje. Nadamo se da će se neko iz našeg preduzeća bar pojaviti da razgovara sa nama, pošto se do sada čini da to izbegavaju. Očekujemo da se Vlada, koja je i vodila pregovore sa nama, obrati sa konkretnim predlozima", kaže Mandić i dodaje da očekuje bilo kakvu ponudu o kojoj je moguće da se pregovara, kao i da su spremni da već sutra nastave sa radom ukoliko do toga dođe.
 
Za sada su sa radom stali poštari i glavni poštanski centar, a od sutra će verovatno sa obustavom početi i radnici na šalterima, na post ekspresu i paketima
 
Radnici pošte održali su i protest sinoć ispred Glavnog poštanskog centra u Zemunu.
 
 
Podsetimo, poštari su u martu ove godine već obustavljali rad, a sa štrajkom su prekinuli kada im je ministar Stefanović obećao ispunjenje dve trećine zahteva. 
  • MILANA

    06.12.2019 09:02
    Podrzavam-potrebna je gradjanska solidarnost. kada sve stane - morace da promene plocu i daju ljudima ono sto je njihovo.
  • @Celavi

    05.12.2019 22:23
    Imaju dosta takvih
    Tako nam ide zato što svaki nesuđeni poštar i njemu slični misli da je stručan da zna zašto nam loše ide.
  • @Celavi

    05.12.2019 19:10
    Poštarima
    Empatija je onemogućena cenzurom. Narodu trebaju informacije i vreme da ih obradi. Kada se narod žali na poštu , to se odnosi na organizaciju a ne na radnike. I tu postoji sloga oko tog problema. Razumevanje, gde je?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti