FOTO: Na kući u centru Novog Sada postavljena spomen-ploča Slobodanu Jovanoviću

Spomen-ploča posvećena Slobodanu Jovanoviću otkrivena je danas na kući u Ulici Svetozara Miletića 29.
FOTO: Na kući u centru Novog Sada postavljena spomen-ploča Slobodanu Jovanoviću
Foto: 021.rs

Na tabli se nalazi informacija da je na toj adresi živeo pravnik i državnik Slobodan Jovanović (3. decembar 1869 -12. decembar 1958.).

Ova kuća, kao i susedna na broju 27, nedavno su obnovljene u sklopu projekta restauracije fasada i krovova kuća u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centra Novog Sada.

Spomen-ploču su predstavili gradonačelnik Miloš Vučević i predsednik SANU Vladimir Kostić. Oni su podsetili da se Jovanović rodio pre tačno 150 godina u Novom Sadu i da je prvih nekoliko godina živeo u ovoj kući dok se porodica nije preselila u Beograd.

Jovanović je potom završio pravo i narednih 40 godina predavao na Pravnom fakultetu u Beogradu, bio rektor Univerziteta u Beogradu, predsednik Srpske kraljevske akademije i predsednik Srpskog kulturnog kluba. Objavio je veliki broj knjiga, tekstova o pravu, istoriji, filozofiji, sociologiji, a proučavao je i književnost i pisao pozorišnu kritiku.

Nakon izbijanja Drugog svetskog rata sa kraljem Petrom I i vladom beži u London, gde će biti predsednik vlade u izbeglištvu i davaće podršku četničkom pokretu Dragoljuba Mihailovića koga će imenovati i svojim ministrom, a biće smenjen nakon zahteva saveznika koji su tražili da se sklopi saradanja sa Narodnooslobodilačkim pokretom u Jugoslaviji. Posle Drugog svetskog rata osuđen je u procesu protiv Mihailovića i saradnika, tako da je ostao u egzilu u Londonu, gde i umire. Jovanović je presudom Okružnog suda 2007. rehabilitovan, a 2011. godine su njegovi posmrtni ostaci preneti u Beograd.

  • Dzin

    04.12.2019 12:13
    BMW
    Najjaci utisak na fotografijama pored spomen table, ostavlja upravo ovaj BMW i nemoc komunalne policije da ga skloni.
  • Petar Stipetic

    03.12.2019 18:52
    Opa i Sinisa Jokic je tu. Nije iznenadjenje. Covjek je prvi covjek Zavoda za zastitu kulturne bastine Novog Sada, i u dokumentarnoj emisiji RTV a ' Plava kuca ' je izjavio da Srbi i Hrvati se proslost izmedju nasih naroda ne moze zaboraviti, ali da treba gledati u buducnost i da ce ban Jelacic posluziti kao spona spajanja nasih naroda. Plava kuca je sinonim za rodnu kucu bana Josipa Jelacica u Petrovaradinu. Reklo bi se dusa od covjeka. I ja googlam njegovo ime i prezime iz znatizeljnosti, kad ono naletim na neki audio tonski zapis gdje on o Hrvatima govori dobrim dijelom kao o ustasama a uzdize Ljotica & co. Sinisa, Sinisa. Jedno za TV, drugo kad ga nitko bitan ne vidi, a sta je trece ? Koji je pravi Sinisa Jokic ? Mozda je svaki pravi. O doticnom gospodinu nista ne znam, pa necu ni komentirati. A gradonacelnik NS a neka se ne hvalisa svim i svacim, dok mu krateri stoje nasred ceste u centru NS a. Proslo ljeto je bilo tako. Lp za NS :)
  • Sabahudin

    03.12.2019 18:38
    Omerović
    Nije tačno da je on prvi Srbin sa imenom Slobodan.
    Bio je Slobodan Marinkov zvani Picajzla. Problem je što je čovek držao kafanu/kupleraj u okolini Obrenovca još pre Prvog ustanka, tako da nije interesantan patriJotama i maSSonima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.