Zbog manjka radnika "Čistoća" traži firmu koja će čistiti divlje deponije i kontejnerska mesta

JKP "Čistoća" raspisalo je javnu nabavku kojom traži izvođača koji će uklanjati divlje deponije i prati kontejnerska mesta na teritoriji Novog Sada.
Zbog manjka radnika "Čistoća" traži firmu koja će čistiti divlje deponije i kontejnerska mesta
Foto: 021.rs
U poslove za koje se traže radnici spada ručno sakupljanje kabastog i građevinskog otpada i utovar u kamion, mašinsko sakupljanje istog i pranje mesta na kojima su postavljeni podzemni kontejneri.
 
Ove usluge će se, navodi se u konkursnoj dokumentaciji, vršiti prema potrebama preduzeća i prema dinamici koju "Čistoća" odredi. 
 
Okviran broj radnih sati tražen od ponuđača je 98.110, a za taj posao "Čistoća" je spremna da zaključi ugovor na iznos od 40 miliona dinara bez PDV-a.
 
Kako za 021 kažu u ovom javnom preduzeću, izvođač, odnosno dodatni radnici, angažuju se jer je obim posla na održavanju javne higijene u proteklom periodu drastično povećan u odnosu na ono što je obuhvaćeno Programom poslovanja JKP "Čistoća". 
 
"Uz redovne radne aktivnosti, naše ekipe svakodnevno moraju da, po nalogu inspekcije, uklanjaju otpad sa više desetina divljih deponija u gradu. Kao što je poznato, budući da o tome svakodnevno obaveštavamo javnost, JKP 'Čistoća' Novi Sad apeluje na sugrađane da otpad odlažu u kontejnere i druge posude namenjene za to, kao i da pravilno odlažu krupni i kabasti otpad, ali, bez obzira na te apele, situacija se ne menja i broj divljih deponija se ne smanjuje", objašnjavaju u JKP "Čistoća".
 
Naglašavaju i da je broj radnika u JKP "Čistoća" je sa 680, koliko je bilo 2013. godine, smanjen na 496, koliko ih je danas. 
 
"Dakle, skoro za 200 radnika manje, a količina smeća u tom periodu je porasla za više od 20 odsto. Grad Novi Sad raste i razvija se, obim posla JKP 'Čistoća' se povećava i apsolutno je neophodno da se angažuju dodatni radnici kako bi održavanje javne higijene moglo da se obavlja na optimalnom nivou", navode u JKP i posebno ističu da se za ovu nabavku ne izdvajaju sredstva iz budžeta grada, već iz budžeta preduzeća.
 
I prethodnih godina "Čistoća" je angažovala privatna preduzeća za poslove čišćenja. U 2018. godini je, tako, izdvojeno 60 miliona za čišćenje ulica i separaciju otpada na Gradskoj deponiji, a u 2017. godini izdvajanje i pakovanje otpada je plaćeno oko 20 miliona dinara. 
 
Za razliku od 2018, kada je traženo da ponuđač ima najmanje 100 zaposlenih, ovoga puta su traženi kadrovski kapaciteti skromniji, pa se tako od izabranog ponuđača zahteva da ima radno angažovane minimalno jednog rukovaoca radnim mašinama i dva vozača sa "C" kategorijom. Pominje se, međutim, da bi sva angažovana lica trebalo da budu spremna da obavljaju fizički zahtevne poslove. 
 
Rok za podnošenje ponuda je 17. decembar.
  • Мм

    12.12.2019 09:33
    М
    Све лопов до лопова. Ја радим у чистоћи и јавно кажем да су то све говна. Више шефофа и оних који не долазе на посао него радника. Да дају решења радницима који раде преко студентске задруге 10 година и повећају плате, купе нове камионе тада би стигли све да ураде а овако ће неко узети паре и опет најебе радник.
  • somi

    11.12.2019 15:39
    platite radike
  • bujke

    10.12.2019 09:23
    Namcor
    Izvinite zaboravih i ovo upoznat sam sa njihovim problemima igrom slučaja i razlog zbog cega ne strajkuju je nedostatak obrazovanja i prava koja imaju. Da im je jedan kvalitetan vodja dobili bi sve zahteve pre nego poštari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti