Manje tužbi protiv Novog Sada zbog ujeda pasa lutalica, više zbog upadanja u šahtove i okliznuća

Podaci novosadskog pravobranilaštva pokazuju da se po prvi put u poslednjih nekoliko godina smanjio broj tužbi protiv Grada zbog ujeda pasa.
Manje tužbi protiv Novog Sada zbog ujeda pasa lutalica, više zbog upadanja u šahtove i okliznuća
Foto: 021.rs
Dok je u 2018. godini bilo čak 2.229 žalbi zbog ujeda pasa lutalica, ove godine, do novembra meseca, 580 tužbi građana odnosilo se na ovu povredu. Za naknadu štete građani traže između 90.000 i pola miliona dinara.
 
Protiv Novog Sada od početka godine pokrenuta su ukupno 1.374 parnična postupka. Nakon ujeda pasa lutalica, drugi najčešći razlog iz kog građani tuže Grad je upad u rupu. U 172 sulučaja građani traže naknadu zbog pada na ledu, dok su 44 tužbe podnete zbog upada u šaht. U 2018. godini ukupan broj predmeta vezanih za okliznuće, upadanje u rupe i slivnike bio je 584, što bi značilo da se taj broj, samo do novembra ove godine, povećao za 208.
 
Što se tiče ustanova čiji je osnivač Grad Novi Sad, najčešće su tužene škole i Predškolska ustanova "Radosno detinjstvo" zbog povreda u toku nastave, a isplaćene sume se kreću u rasponu od 60.000 do 80.000 dinara. 
 
Kada je reč o mirnom rešavanju sporova za naknadu štete nastale usled ujeda napuštenih životinja, Komisiji su od početka godine do 20. novembra upućena 263 zahteva, a 621 se odnosi na odštetu usled pada u šaht, rupu i okliznuća na snegu i ledu. Od toga je zaključeno 857 sporazuma o vansudskom poravnanju. Sa 27 oštećenih sporazum nije zaključen jer se priložena dokumentacija nije uklapala sa opisanim povredama i načinu na koji je došlo do njih. 
 
Podsetimo da je Novi Sad u protekloj deceniji platio stotine miliona dinara zbog ujeda pasa na ulicama, a sumnja se da je većina slučajeva nameštena. Više o prošlogodišnjem izveštaju možete pročitati OVDE.
  • marija

    09.12.2019 21:54
    laz
    Tuzbi za ujede pasa i dalje ima, sve je jedna velika farsa... isti advokati... lekari... a tek padova u cudne rupe .... isti advokati... vestaci... Zoohigijena postoji, a ne znam joj svrhu, ne udomljava pse lutalice .....Telep ih je pun, kao i Adice i ostali delovi grada .... uzas... uzas...
  • Marijana

    09.12.2019 18:32
    Bravo
    Konačno rezultati koji su vidljivi. Zahvaljujući promenama rukovodstva u JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad", pre svega u Prihvatiištu, konačno rezultti zadovoljavajući i za grad. Bar 80% ovih tzv ujeda zapravo i nisu ujedi, a većina ih je i od vlasničkih pasa, svakako možemo biti zadovoljni. Malo više saradnje i građanske participacije pa da na ulicama nemamo više pasa. Da i udruženaj se bore za to, da nijedan pas nije bez doma, to nam je cilj.
  • KLISA

    09.12.2019 17:43
    UJED
    JUTROS NA KLISI ISPRED SPORTSKOG CENTRA,DOK SAM VOZILA BICIKLO NAPALA SU ME TRI VELIKA PSA OD KOJIH ME JE JEDAN UJEO ZA LEVI LIST NOGE.SREĆOM PROŠLA SAM SAMO SA POCEPANIM PANTALONAMA,I STRESOM ZA MESEC DANA UNAPRED.KADA ĆE POČETI DA SE REŠAVA PROBLEM PASA LUTALICA.I DA MI JE POVREDIO NOGU I DA TRAŽIM ODŠTETU,NIŠTA NE MOŽE DA NADOKNADI STRAH I POMISAO -SREĆA NIJE UJEO MOJE DETE NEGO MENE!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti