Gotov arhitektonski konkurs za most na mestu nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, sakrivene fotografije radova

Uprava za građevinsko zemljište (UGZI) završila je izbor arhitektonskog rešenja za novi biciklističko-pešački most na mestu nekadašnjeg železničkog mosta Franc Jozef , ali su fotografije izabranog rešenja sakrivene.
Gotov arhitektonski konkurs za most na mestu nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, sakrivene fotografije radova
Foto: 021.rs

Informaciju o rezulatima rada UGZI nije dostavio 021.rs ni posle nekoliko nedelja čekanja, a da je sve završeno, saznali smo jer su se u međuvremenu na sajtu Uprave pojavili rezultati konkursa.

U ovom dokumentaciji se navodi da je na konkurs pristiglo pet rešenja i da su odabrali pobednički rad, kao i da su dodelili drugu i treću nagradu, a da su jedan od dva prostala rada otkupili. Međutim, nisu predočene fotografije radova nego samo pismeni opis, tako da javnost ne može znati šta je zapravo komisija odabrala.

Ono što se može pročitati je da je prvo mesto i četiri miliona dinara komisija UGZI-ja dodelila grupi autora koji čine Fedor Jurić, Ognjen Graovac, Ivan Šuić, Martin Milošević, Gnjato Milka i Ivan Zuliani. Za njihov predlog za budući most se kaže da se radi o "elegantnom i transparentnom rešenju mosta koji uspešno podseća na stari most", kao i da se uklapa u celokupan ambijent i ne narušava vizuru Petrovaradinske tvrđave.

Druga nagrada od 2,5 miliona dinara je pripala grupi autora koju čine Marija Stanojević, Vladimir Mihajlov, Ivan Tadić, Milan Čučković i Duško Bobera. Za njihov predlog komisija je navela da se radi o replici mosta Franca Jozefa sa segmentima kojima se omogućava korišćenje u natkrivenom prostoru.

Treća nagrada i milion dinara pripalo je timu koji čine Isidora Kisin, Uroš Marković, David Jaćimović, Ivana Ćirović, Tatjana Mrđenović i Marko Stanojević, a njihov rad je opisan kao "parabola feniksa" sa izuzetno hrabrim i smelim predlogom konstrukcije.

Komisija je za 200.000 dinara otkupila i rad tima u kojem su Anđela Karabašević, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marijana Filipović i Nikola Milanović, međutim opis njihovog predloga nije dat.

Kako nisu prezentovane fotografije radova, javnost teško da može da razume šta je komisija odabrala i može se očekivati da UGZI to jednog dana možda i predstavi Novosađanima. O tome šta se tražilo na konkursu pročitajte OVDE.

Inače, ovo je drugi konkurs za izgled novog mosta u Novom Sadu u roku od nekoliko meseci, jer je proletos već bio konkurs za biciklisitčko-pešački most na ušću Kanala DTD u Dunav. O tome više možete pročitati OVDE, dok fotografije možete videti OVDE.

  • Detelinarac90

    11.12.2019 17:33
    Botu
    @BojaNS u nista se ne razumes... 7.7m dinara za “kupovinu” ovih ideja, jer nece niko za dz da im da idejno resenje, drugo ovo je prvi konkurs sa OVAJ most i trece ne znam ni sto ti pisem kad si ti jedan on onih kojima nista ne valja
  • ФИРМА 1989

    11.12.2019 15:41
    Кад већ не може друмски саобраћај, зашто се прави овај пешачко-бициклистички? Осим уграђивања у његову изградњу нема поенте.
  • BojaNS

    11.12.2019 13:44
    1. zasto su sakrivene?
    2. koji je ovo konkurs sad po redu? drugi? treci?
    3. zasto sam konkurs kosta citavih 7.700.000 dinara?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti