FOTO: Novi Sad zaštitio četiri stabla kao spomenike prirode

Skupština grada je na poslednjoj sednici donela doluku da četiri stabla u Novom Sadu postanu spomenici prirode, a na predlog Uprave za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine.
FOTO: Novi Sad zaštitio četiri stabla kao spomenike prirode
Foto: 021.rs

Spomenici prirode su od sada stablo ginka kod hotela "Park", hrast lužnjak na Petrovaradinskoj tvrđavi, kao i stabla koprivića i tise u Ulici Miroslava Antića. O ovim stablima će dalje brinuti Grad i Pokrajinski zavod uz pomoć Gradskog zelenila.

Kako se navodi u odluci o proglašenju spomenika prirode, hrast lužnjak na Petrovaradinskoj tvrđavi je visok 26 metara sa krošnjom od 20 metara i star je više od 100 godina, dok je stablo ginka kod hotela "Park" visoko 14 metara sa krošnjom od 8,2 metra i staro je oko 100 godina. Stablo koprivića u Ulici Miroslava Antića je visoko 21 metar sa krošnjom od 22 metra i staro je između 80 i 90 godina, dok je stablo tise, koje je pedesetak metara dalje u istoj ulici, visoko 12 metara sa krošnjom 9,8 metara i starošću od 100 godina. Sva četiri stabla se od sada nalaze u režimu zaštite trećeg stepena.

Podsetimo da se u Novom Sadu već dugo pod zaštitom nalazi šest pojedinačnih stabala: koprivić u Ulici Modene, američki platan na Sajlovu, američki platan u Poljoprivrednoj školi u Futogu, platan u dvorištu OŠ "Miloš Crnjanski", dud na čenejskom salašu i javorolisni platan u dvorištu kasarne "Arčibald Rajs".

  • joja

    13.12.2019 16:24
    Korupcija
    tako je i najstarija zgrada banke preko puta poste bila pod zastitom drzave. Dok je naprednjaci nisu poklonili navodno Dodiku i Andreju, da nazidaju onu zgradetinu mimo urbanistickih planova. Slicno ce proci i ova stabla
  • NS

    13.12.2019 12:46
    Odgovor
    Tesko ovom drvecu ako oni budubrinuli o njima. U gradu je sve zivo poseceno i unisteno od zgrada do parkova.
  • ccc

    13.12.2019 12:26
    is this a joke to you?
    Zastitili 4 stabla, unistili 400, urbanizam u NS pod okriljem SNS mafijasa unistava sve zelene povrsine, kako bi se gradilo kao i u BG-u, umesto da se grad siri i prave zgrade po detelinari, ka vetreniku itd, samo se budzi uzi centar grada i zgrade rastu brze nego drveca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti