Novi Sad kupuje vatrogascima vozilo za gašenje šumskih požara

Novi Sad će i u narednoj godini nastaviti sa nabavkom vozila za profesionalnu vatrogasnu jedinicu kupovinom jednog vozila za gašenje šumskih požara.
Novi Sad kupuje vatrogascima vozilo za gašenje šumskih požara
Foto: 021.rs

Iz budžeta grada za 2020. godinu će biti izdvojeno 12 miliona dinara za nabavku vozila i to kroz Program korišćenja sredstava za zaštitu od požara za 2020. godinu. 

Vozilo će kupiti Grad preko javne nabavke i potom ga ustupiti na korišćenje Ministarstvu unutrašnjih poslova Sektoru za vanredne situacije Uprava za vanredne situacije u Novom Sadu u čijem sastavu je vatrogasno-spasilačka jedinica.

Ovo vatrogasno vozilo sa pogonom na sva četiri točka će biti namenjeno za gašenje šumskih požara i požara na otvorenom prostoru sa pumpom za vodu i crevom od 60 metara, rezervoarom za vodu od 200 do 300 litara, rezervoarom za penilo od 20 litara i drugom opremom kao što su sekire, ašovi, lopate i slično. U okviru ove nabavke će se kupiti i 50 čizama, 50 rukavica, 20 lampi za šlemove, 20 baterija za radio stanice i 50 creva.

Odluka o nabavci ovog specijaliziovanog vozila za šumske požare je  doneta zbog sve većeg broja intervencija poslednjih godina, 1.489 u 2017. godini i 1.384 u 2018, pa se vatrogasna vozila češće kvare zbog velikog angažovanja.

Takođe, prethodnih godina je povećan broj požara na otvorenom, kako zbog ekstremnih vremenskih uslova, tako i zbog nehata i nepažnje građana. Kako novosadski vatrogasci rade i na Fruškoj gori, bilo je potrebno da se nabavi manje vozilo koje će moći da se kreće i van puteva.

  • Dragan

    18.12.2019 19:56
    Kakvo je to vozilo sa 500 litara sredstva za gašenje. Sa tim može da ugasi malo veći roštilj.
  • Yip Man

    16.12.2019 18:35
    Samo jedno? To je isto kao kad ideš u lov na jelene sa jednim metkom.

    Sramota.
  • Slobodan

    16.12.2019 17:51
    Pitanje
    Šta je sa novom vatrogasnom stanicom na Telepu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti