FOTO: Veliki deo Podbare postaje "zona izgradnje"

Nacrt Plana detaljne regulacije (PDR) Podbare predviđa veliki deo ovog naselja kao "zonu izgradnje", što znači da će mnogi postojeći objekti biti srušeni.
FOTO: Veliki deo Podbare postaje "zona izgradnje"
Foto: 021.rs
Područje obuhvaćeno planom ograničeno je Temerinskom ulicom, Ulicom Venizelosa, ulicama Filipa Višnjića, Marka Miljanova, Milana Rakića, Marka Nešića, Đorđa Rajkovića i Almaškom ulicom. 
 
Obuhvaćeno područje podeljeno je na četiri urbanističke celine od kojih je jedna, linijski centar uz Temerinsku i Venizelosovu, planirana kao niz poslovnih, poslovno-stambenih i stambenih objekata i u procesu je intenzivne izgradnje. Urbanistička celina broj dva obuhvata centralno područje ovog dela Podbare, a namenjena je pretežno za višeporodično stanovanje, ali i za opštegradski centar, javne službe i višespratne garaže. Treću celinu čine tradicionalne podbarske zgrade uz Ulicu Filipa Višnjića i Venizelosovu, dok je četvrta celina deo Almaškog kraja čiji je deo evidentiran kao prostorno kulturno-istorijska celina koja uživa prethodnu zaštitu.
 
U procesu prethodne zaštite je i jedna od poslednjih trščara u Novom Sadu, u Ulici Save Vukovića broj 38, koja je sagrađena još 1885. godine i u dobrom je stanju i ona će, po planu, biti sačuvana. Prethodnu zaštitu uživaju i objekti u Ulici Marka Miljanova broj 11 i 13, kao značajni za graditeljsko nasleđe. Iz istog razloga planirano je da se očuvaju kuća u Patrijarha Čarnojevića 5 i zgrada u Ulici Jug Bogdana 1.
 
Od značajnijih intervencija na postojećoj saobraćajnoj mreži planira se proširenje kolovoza u Venizelosovoj, izgradnja biciklističkih staza duž Venizelosove, Temerinske i dela Pavla Stamatovića, povezivanje Ulice Filipa Višnjića sa Ulicom patrijarha Čarnojevića, i rekonstrukcija raskrsnice Marka Miljanova, Đorđa Rajkovića, Zemljane ćuprije i Milana Rakića u klasičnu četvorokraku raskrsnicu.
 
Velika promena je i to što se deo Ulice Đorđa Rajkovića do Ulice Pavla Stamatovića, ispred "Svilare", pretvara u pešačku zonu.
 
Planirana je i izgradnja višespratne garaže za putničke automobile, kapaciteta oko 200 parking mesta. Garaža bi trebalo da ima suteren, prizemlje, dva sprata i ravni krov, na kom bi isto bilo moguće parkiranje. 
 
Moguća je i zamena objekata po obodu zone, uz Kosovsku ulicu i Ulicu Pavla Stamatovića, ukoliko bi novi objekti bili iste spratnosti. Isti je slučaj i sa zgradama u Ulici Filipa Višnjića 30, 34, 42 i 44.
 
Gradiće se i objekti u Gundulićevoj, Kosovskoj i Jaše Ignjatovića, kao i zgrada na uglu Gundulićeve i Save Vukovića, maksimalne spratnosti od četiri sprata plus potkrovlje. Na uglu Kosovske i Marka Miljanova trebalo bi da bude izgrađena petospratnica, koja bi imala i potkrovlje.
 
Parcele označene žutom bojom su predviđene za izgradnju
 
Na parceli firme za prodaju guma i tehnički pregled "Agrohim & Kemoimpex" koja se nalazi u Filipa Višnjića 12 predviđena je i hala za skladištenje autodelova, ali i interne saobraćajne površine. 
 
Nedostatak zelenila veliki je problem ovog novosadskog naselja, a nadležni to planiraju da reše parkovskom površinom u okviru Trga Save Vukosavljeva koja bi se koristila za odmor, šetnju i igru. Ovaj prostor, smatraju, treba upotpuniti stazama, urbanim mobilijarom i elementima dečijeg igrališta.
 
Planiraju se i dvostrani drvoredi u ulicima širim od 15 metara, a jednostrani u užim. Dodatno zelenilo trebalo bi da se nađe i na parcelama kompleksa javnih službi (osnovne škole, predškolske i zdravstvene ustanove).
 
PDR predviđa i izgradnju kompleksa predškolske ustanove u Ulici Đorđa Rajkovića, koja bi imala maksimalno jedan sprat i potkrovlje. Osnovna škola "Ivan Gundulić" će biti zadržana, uz mogućnost nadogradnje, ali je planirano uklanjanje svih postojećih objekata na neposredno susednim parcelama kako bi se formiralo dvorište objekta i obezbedilo zadovoljenje standarda neophodne slobodne površine po učeniku. 
 
Novi objekat Doma zdravlja trebalo bi da bude smešten u Ulici Jug Bogdana i da ima prizemlje i dva sprata. Minimalna površina nove zgrade je 1.200 metara, a neophodan broj parking mesta je samo pet. 
 
Plan detaljne regulacije Podbare u Novom Sadu može se pogledati u zgradi Skupštine grada, u prostorijama Mesne zajednice "Podbara", u prizemlju zgrade "Urbanizma" i na sajtu "Urbanizma", i to do 9. januara 2020. godine. Ovim je građanima ostavljeno malo vremena da analiziraju plan i ulože primedbe, kao i Komisiji da ih pregleda, budući da period zahvata i sezonu novogodišnjih i božićnih praznika.
 
Zainteresovani mogu svoje pisane primedbe povodom Nacrta da dostave Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u vreme trajanja uvida, a javna sednica Komisije za planove, na kojoj će se razmatrati prispele primedbe, održaće se 16. januara u Plavoj sali skupštine grada, sa početkom u devet časova. 
  • cuca

    19.01.2020 11:32
    Mene zamima Sumadijska ulica.Ostsle su dve kuce samo dali ce se rusiti?
  • Ksena

    16.01.2020 20:02
    Lako je pisati
    Lako je pisati komentare ovde, ali sto se niko ne organizuje i da svi izadju na ulicu, da se uradi protest, i da se trazi zastita podbare u smislu i spratnosti i parkinga i zelenila
  • Stojanov

    09.01.2020 22:36
    Foto: Veliki deo Podbare posta
    Vlasnica sam gore pomenute "trscare" . Na predlozenom planu moje celo vlasnistvo je satirano crvenom bojom ! Jedino na sirem podrucju . "Trscara" je u "dosta dobrom stanju" navodi autor teksta . Drzavna institucija koja se bavi kulturno-istorijskim spomenicima je poslala dopis Gradskoj upravi za urbanizam izgradnju i gradjevinske poslove da na Planu naznace ceo moje vlasnistvo za "zasticeni kulturno istorijski spomenik" Posto meni ne pada napamet da postanem eksponat u kulturnom spomeniku , decidirano porucujem gore pomenutoj instituciji da i ne razmislja da me "zastiti" . Decenijama obnavljam trscani krov , krecim , podzidavam naboj o svom trosku . Celo to vreme grad nije dao jedan jedini dinar.
    Izuzetno nekulturni postupak doticne institucije ogleda se u tome da me nisu konsultovali , poslali dopis , posetili ... Nacinom dekreta oni odlucuju sta ce moja imovina biti. Ovim putem im porucujem da cu ja i dalje o svom trosku uredjivati kucu pod trskom jer je volim kao moju dedovinu ali ako se budu drznuli da je stave pod " zastitu" , krov cu zameniti crepom . To ce biti njihova krivica a ne moje. Do tada neka razmisljaju o "trscarama" u ulici Kraljevica Marka .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti