I Sremski Karlovci zabranjuju prodaju plastičnih kesa 2021. godine

Skupština opštine Sremski Karlovci će na sednici sledećeg petka doneti odluku o zabrani prodaje plastičnih kesa na području ovog mesta od 1. januara 2021. godine, saznaje 021.rs.
 I Sremski Karlovci zabranjuju prodaju plastičnih kesa 2021. godine
Foto: 021.rs
Odbornici će usvojiti i kazne za prodavce koji se ne pridržavaju zabrane, a poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke obavljaće organizaciona jedinica Opštinske uprave nadležna za poslove inspekcije.
 
Novčane kazne iznosiće od 25 do 150 hiljada dinara, gde će najveću kaznu plaćati pravna lica koja nakon donešenja odluke nastave da prodaju plastične kese. Preduzetnik koji to isto čini kazniće se sa 75 hiljada dinara, dok će se odgovorno lice u pravnom licu kažnjavati sa 25 hiljada dinara. 
 
Već sada su trgovci obavezni da ograniče i postepeno smanjuju upotrebu plastičnih kesa, kao i da na mestu prodaje stave potrošačima na raspolaganje papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu koje su pogodne za reciklažu. 
 
Plan za sprovođenje mera prevencije stvaranja otpada od plastičnih kesa podrazumeva ograničenu upotrebu laganih plastičnih kesa, isključivu upotrebu papirnih kesa i torbi od 1. januara 2021. godine, obezbeđenje alternative za plastične kese, kao i podizanje svesti javnosti o štetnosti korišćenja plastičnih kesa sprovođenjem kampanja na lokalnom nivou. 
 
Za donošenje ove odluke Opština Sremski Karlovci pozvala se na preporuku Pokrajinske vlade o utvrđivanju mere za otklanjanje štete koja se nanosi ekosistemima korišćenjem proizvoda od plastike. Ova preporuka doneta je na sednici Pokrajinske vlade u septembru 2019. godine. 
 
Odlukom o zabrani plastičnih kesa, Sremski Karlovci pridružili su se Novom Sadu, Beogradu i drugim opštinama i lokalnim samoupravama u Srbiji koje su ove godine najavile strožu kontrolu upotrebe plastičnih kesa u prodaji.
  • e

    21.12.2019 07:50
    Pitam iz čiste znatiželje, u šta ću u marketu stavljati razgnjecano karlovačko groždje? Papirna kesa ga ne može držati, ceger se time prlja i postaje nebezbedan za dalju upotrebu (time se baca što nikako ne može biti dobro za životnu sredinu, svakodnevno pranje troši vodu koja je izuzetno ugrožen resurs na planeti...). Ova histerija okomplastičnih kesa, osim što je glupa, nema ni ekonomske i ekološke osnove.
  • Patrijota

    20.12.2019 13:04
    Smrtonosni udarac za plasticar
    Donosenjem odluke od strane Sremskokarlovackeo opstine,koja je poznata kao jedan od najvecih konzumenata plasticnih kesa u regionu(i sire) ,zadat je smrtonosni udarac proizvodjacima plastinih kesa,a time i potrosacima istih,tako da donosenje drugih mera ubuduce gubi na svrsishodnosti
    PS Kazu i videla zaba da se konj potkiva...
  • ex chapman

    20.12.2019 12:48
    kese
    a sto ste ih uvodili uopste?

    kad sam bio klinac nisu se kese tako delile, nego kad ides na pijacu ili u radnju poneses svoju korpu, ceger, kesu…
    plasticne kese su se PRODAVALE na pijaci
    a nije bilo ni plasticnih flasa! moji su "satirali" mineralnu vodu (da kaze se mineralna a ne kisela) i uvek smo nosili stakle flase da "zamenimo". prvo plasticno sr...nje koje se pojavilo bile su one kese sa mlekom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.