Novi Sad dobija "Muzej 20 21" posvećen stripu, filmu, roku, popu, šlagerima...

Skupština Vojvodine danas je odlučila da se u Novom Sadu osnuje "Muzej 20 21" koji će se baviti "privatnim životom Novog Sada i Vojvodine" u 20. i početkom 21. veka, a sve kako bi se upotpunili nedostajući izložbeni prostori, jer će Novi Sad 2021. godine biti Evropska prestonica kulture.
Novi Sad dobija "Muzej 20 21" posvećen stripu, filmu, roku, popu, šlagerima...
Foto: 021.rs

Ovaj muzej će se nalaziti u sadašnjem Studiju M, kao i u zgradi pored gde je smešten Radio Novi Sad, u oko 3.000 kvadrata.

Opozicioni poslanici su na današnjoj sednici Skupštine Vojvodine postavili pitanje da li uopšte ima potrebe da se osnuje jedan ovakav muzej, kada Muzej Vojvodine i Muzej grada Novog Sada već prikupljaju artefakte 20. veka, dok se 21. vek još ne smatra istorijom.



Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Robert Kolar je napomenuo da podržavaju održavanje Evropske prestonice kulture u Novom Sadu, ali da je neobjašnjivo osnivanje muzejske institucije na prostoru od 3.000 kvadrata, kada u Novom Sadu postoji niz kulturnih institucija više decenija unazad koje imaju problem sa nedostatkom prostora.

"Ako će već doći do oslobađanja prostora gde je Radio Novi Sad, zašto se osniva nova institucija, kada Muzej Vojvodine nema gde da izlaže, kada Muzej grada nema dovoljno prostora gde da izlaže, kada Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada i Gradska biblioteka imaju isti problem, kao i druge ustanove kulture. Takođe, kada pogledamo u obrazloženju šta se navodi kao razlozi za osnivanje, dolazimo do činjenice da su to delatnosti koje su već pokrivene postojećim institucijama kulture", rekao je Kolar objašnjavajući zbog čega LSV nije podržo odluku o osnivanju "Muzeja 20 21".



Sednice Skupštine Vojvodine i dalje bojkotuje Demokratska stranka, a njihov poslanik Nebojša Novaković je izjavio da se iz odluke o osnivanju novog muzeja vidi da predlagači ne znaju razliku između galerijskog prostora i osnivanja muzeja, jer navode da je razlog za osnivanje nedostatak izložbenog prostora u Novom Sadu. On je dodao da ako je to problem, onda prostor treba da se obezbedi za Muzej Vojvodine i druge postojeće ustanove. Ovaj poslanik DS-a je ocenio i da je najlošija stvar oko osnivanja ovog muzeja to što nije konsultovana stručna i zainteresovana javnost.



Šef Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine Đurađ Jakšić kaže da nisu mogli da podrže inicijativu za osnivanje "Muzeja 20 21" jer im nije jasno koja je njegova namena, kao i iz koje namere se formira ovaj muzej.

"Ovo smatramo egzibicionizmom i avanturizmom u režiji Pokrajinske vlade i famozne Fondacije '2021'. Kažu da će se baviti 'privatnim životom u Novom Sadu i Vojvodini' u 20. i 21. veku, a istorija privatnog života je jedno opšte mesto dok istorija 21. veka ne postoji. Naime, istorijska nauka još nije počela da obrađuje ni drugu polovinu 20. veka, jer je potrebno da prođe određeno vreme, pa ovo nema veze sa razumom", naveo je Jakšić.

Jakšić je dodao da Muzej Vojvodine i Muzej grada već imaju određene artefakte iz 20. veka koji bi mogli da se smatraju tim "privatnim životom", tako da je pitanje gde bi se nabavili eksponati za novi muzej od 3.000 kvadrata.



Premijer Pokrajinske Vlade Igor Mirović je naveo da će Studio M i dalje biti koncertni prostor, odnosno Pokrajina će uložiti novac da se taj prostor ponovo opremi za nastupe muzičara i druge kulturne programe. Govoreći o zgradi koju sada koristi Radio Novi Sad, on je naveo da prostori u Muzeju Vojvodine i Muzeju grada nisu dovoljni da se na ultramoderan način predstavi svo bogatstvo kulturne tradicije u 20. veku.

Mirović je rekao i da će se u novommuzeju nalaziti muzej stripa, filmska građa "Neoplanta filma" i "Zvezda filma" koja će se u 2020. godini digitalizovati, za šta je izdvojeno 40 miliona dinara. Takođe, u ovom muzeju će biti i sadržaji kao što su kutak Veljka Petrovića, Aleksandra Tišme, Draška Ređepa i drugih.

"Biće mesta za moderno stvaralaštvo. Možda će nekome biti smešno, ali u Novom Sadu je nastao šlager i mi to ne baštinimo, nastala je i pop muzika koju isto tako ne baštinimo, kao i snažna  tradicija rok muzike koju takođe ne baštinimo. To ne može biti u tehničko-tehnološkom, kao i muziološkom smislu izloženo u Muzeju Vojvodine ili Muzeju Novog Sada gledajući njihov prostor, kao i postojeće postavke. Ovo o čemu govorim mora da bude u ultramodernom prostoru koji podrazumeva digitalne forme, odnosno savremeni način prezentovanja za šta nema mogućnosti u postojećim muzejskim prostorima", objašnjava Mirović.

Za sada nije poznato kada će "Muzej 20 21" proraditi i koliko bi to koštalo, jer prvo treba da se uradi projekat budućeg muzeja, a i Radio Novi Sad mora da se preseli u novu zgradu na Mišeluku, mada je Mirović naveo da očekuje da pražnjenje objekata u Ignjata Pavlasa 3-7 usledi u 2020. godini.

Dodajmo i da se u samoj odluci o osnivanju novog muzeja navodi da će u budžetu Vojvodine za troškove "Muzeja 20 21" biti opredeljeno 2.362.000 dinara i to za plate i naknade.

  • Geda

    21.12.2019 08:56
    da vam odgovorim
    Pre rata su lopovi proganjani pa i nakon rata su proganjani, Sad lopove tapsu po ledjima i grle se sa njima. Fakat je da su oteli prostor a to je prisilna radnja, osionih tipova. Manje je vazno dali je to Arhiv ili Muzej jer su takoreci spojeni pa mi gradjani nismo bas kao politicari upuceni u vlasnicku strukturu. Znaci ipak ne porices Gluperdo, da je oteto, vec porices kome je oteto. Nisi se bas osvrnuo odakle toliki novci tako brzo od ideje do realizacije dok se za druge vaznije stvari novci ne nalaze. Kao primer, stoji zracenje tesko obolelih bolesnika u Kamenici jer fale novci.
  • Digital

    21.12.2019 01:35
    Digitalizacija arhive 350,000 hiljada evra,,,da se materijal sa traka prebaci na hard disk,,,,,masala
  • Јованка Орлеанка

    20.12.2019 22:34
    Студио М
    Не знам која је судбина Студија М, али ако се одлуче да униште или на било који начин измене и промене намену тог најбољег концертног и студијског простора у оквирима Југославије, онда нека буде и смак свијета истога часа. То је слично овој идеји да се руши стадион Црвене звезде (Маракана) и на његовом месту направи неко модерно ругло са много мањим капацитетом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti