Nema ledolomca u Novom Sadu, kupovina novog za sada samo obećanje

Stigla je još jedna zima u kojoj Novi Sad, drugi najveći grad u državi, nema ledolomac koji bi činio plovni saobraćaj na Dunavu mogućim u slučaju pojave leda.
Nema ledolomca u Novom Sadu, kupovina novog za sada samo obećanje
Foto: 021.rs
I dok se decenijama unazad računalo na ledolomce "Čakor" i "Vučevo" za razbijanje leda, to više nije slučaj. Van stroja je i ledolomac "Petrovaradin" zbog oštećenja u požaru, koji ga je zahvatio u julu ove godine.
 
Nakon što je zima 2017. godine sa sobom donela i zastoj plovnog saobraćaja na Dunavu kod Novog Sada, uz stvaranje ledenog čepa, u plaćenu pomoć priskočili su ledolomci iz Mađarske i potiskivač "Sloga". Tada je angažovanje mađarskih ledolomaca koštalo više do 240.000 evra, a Srbija je morala da plati 60.000 evra.
 
Nadležni su tada obećali da će Srbija platiti gradnju novog ledolomca, ali do sada je sve ostalo samo na obećanju. Pokušala je država da sprovede javnu nabavku za gradnju ledolomca, ali su ponuđači dostavili cene koje su bile veće od količine novca sa kojim je raspolagalo ministarstvo. Tako sada u ministarstvu najavljuju da će nabavka biti ponovo raspisana, ali ne preciziraju kada će to biti.
 
I ove godine javila se potreba da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede angažuje preduzeće koje će obezbediti upotrebu ledolomca. U potrazi za ledolomcem ministarstvo je dobilo dozvolu da se direktno obrati Rečnom brodarstvu "Krajina" kako bi sklopili ugovor o upotrebi ledolomca "Bor". Međutim, ovo preduzeće nije se odazvalo na poziv ministarstva i nabavka je, za sada, obustavljena. 
 
Kako se može videti u dokumentaciji, ministarstvo navodi da Srbija trenutno nema registrovanog ledolomca. Tegljač "Greben" u vlasništvu EPS HE "Đerdap", lomi led od Beograda do brane "Đerdap", od granice sa Mađarskom do Plavne (Vukovar) angažuju se ledolomci iz Mađarske, a na području od Vukovara do Novog Sada, odnosno Beograda, ne postoji ledolomac
 
Jedino registrovano vozilo za lomljenje leda je "Bor" u vlasništvu "Krajine", ali kako se ovo preduzeće nije javilo na poziv ministarstva, neizvesno je i da li će ono biti korišćeno, odnosno da li će ministarstvo ponoviti poziv. Ovo je bio problem i prethodnih godina, s obzirom na to da nije bilo zainteresovanih za ovaj posao. 
 
U vreme socijalističke Jugoslavije na Dunavu su mogli da se vide "Čakor", "Vučevo", "Petrovaradin", "Komovi", "Dinara", "Tara", "Bor", "Deli Jovan", "Greben". Od svih navedenih, jedino je "Greben" spreman da po komandi krene u lomljenje leda. Ostali su ili pripali drugim preduzećima prilikom privatizacije, ili su rashodovani ili su pak očerupani i neupotrebljivi. 
 
Jedino što nadležnima ide u korist jeste to što meteorolozi najavljuju blagu zimu, pa je pitanje da li će ove zime uopšte biti potrebe za angažovanjem ledolomaca. 
  • horor Sprdija

    24.12.2019 17:14
    ali zato ima punjenja dzepova
  • Svinjogojci

    24.12.2019 15:15
    Nista Vojvodjani sada lomite led opancima koje ste navukli umesto ledolomcima koje smo imali pre okupacije.
  • Darko

    24.12.2019 15:05
    Dokle god
    Ne saznamo, koliko Novi Sad dobija novca od rečnog teretnog saobraćaja i gde ti novci idu. Ne možemo ni imati ledolomca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti