FOTO: Urađeno idejno rešenje novog stadiona Kabela, projekat vredan tri miliona evra

Fudbalski klub Kabel, aktuelni prvoligaš, ima nameru da gradi novi moderni stadion kraj Štranda, koji bi imao 2.500 mesta i za koji već postoji idejno rešenje.
Fudbalski stadion sa 2.500 mesta u skladu sa UEFA standardima, pomoćni teren sa veštačkom travom, sportska hala za futsal, fudbalska akademija sa internatom, upravna zgrada, sportski kompleks koji bi imao i svoje komercijalne sadržaje - to je ideja aktuelne uprave, koja želi da crveno-crni u narednom periodu postanu Superligaš, a samim tim i da imaju mnogo bolje okruženje za igru i rad.
 
Trenutna situacija je takva da stadion Kabela ne ispunjava uslove po kojima bi igrači ovog kluba mogli da igraju utakmice Prve lige Srbije na njemu. Zbog toga je Kabel u jesenjem delu sezone 23 utakmice igrao praktično kao gost, s obzirom na to da su mečeve u kojima su formalno bili domaćini igrali na stadionu Proletera na Slanoj bari i na "Karađorđu".
 
Rukovodstvo Kabela ovakav projekat vidi kao logičan nastavak ideje aktuelne vlasti o obnovi i izgradnji "Kineske četvrti", kompleksa za stanovanje uz Dunav, uređenje Limanskog parka, novog studentskog doma. 
 
  
 
"Ono što nam predstoji u narednom periodu je pre svega rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu kompleksa u saradnji sa Gradom Novi Sadom, zatim izmena regulacionog plana koji će omogućiti izgradnju predviđenih sadržaja, potom izrada projektne dokumentacije i na kraju sama obnova i rekonstrukcije sportskog kompleksa. Limani 1, 2, 3 i 4 odavno zaslužuju da dobiju jedan moderan sportski objekat", poručuje predsednik Kabela Miloš Nikačev.
 
U klubu procenjuju da bi ovakav projekat mogao da košta oko tri miliona evra. Ipak, svesni su da sami ne mogu to da finansiraju, zbog čega se nadaju da bi do sredstava mogli da dođu uz saradnju sa gradom, pokrajinom, republikom, te Fudbalskim savezom Srbije, kroz Uefin program "Hattrick" koji bi trebalo da pomogne izgradnju stadiona. 
 
Prema idejnom rešenju koje je izradio RMT studio, glavna tribina uz Bulevar despota Stefana, imala bi kapacitet 1.000 i prostranu svečanu ložu, kao i druge potrebne prostorije, kao što su one za medije, VAR sistem, kontrolnu sobu... Zadržao bi se i sadašnji ugostiteljski objekat sa pogledom na teren, navodi se u rešenju koje su izradili studenti četvrte godine arhitekture iz Novog Sada.
 
 
 
U okviru najmanje tribine kapaciteta 500 mesta, predviđen je prostor s pratećim poslovnim ili komercijalnim sadržajima. Poseban objekat bi bio onaj koji bi zadovoljio potrebe prvog tima, omladinske škole, uprave kluba. 
 
Za klub koji planira da od 2021. godine nastupa u najvišem rangu domaćeg fudbala, jedan od ključnih projekata je izgradnja fudbalske akademije sa internatom. Drugi deo kompleksa je pomoćni teren, dok bi treći deo predstavljala hala za futsal. 
 
Kako bi se realizovao projekat, osim rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, bilo bi potrebno i izmeštanje kompleksa "Mostogradnje".
 
  
 
"Očekujemo da sve procedure oko izgradnje stadiona mogu biti gotove do početka fudbalske sezone 2021/22. godine i da tako naš klub zaigra u Superligi na modernom kompleksu kakav je svojim rezultatima poslednjih godina i više nego zaslužio. Ambicija kluba je da se izbori za mesto koje vodi u elitu, pa je stoga potrebno kompletnu stadionsku infrastrukturu podići na adekvatan nivo", dodaje Nikačev.
 
U klubu smatraju da bi novi stadion mogao da bude dom ženske fudbalske selekcije, ali i FK Vojvodina u periodu dok traje obnova "Karađorđa". 
 
Podsetimo, Kabelu je Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije nedavno oduzela 10 bodova zbog sumnje na nameštanje utakmice sa Smederevom. Ipak, Kabel je veoma brzo ponovo došao u gornji deo tabele.
  • Čovek sa limana

    28.12.2019 10:31
    Apel svima
    Jasno vam je po komentarima da niko ne želi ni vas stadion ni fudbal pored keja i stranda. Tražite novo mesto i ostavite urbanistima i građanima da se donese najbolja odluka kako urediti taj prostor. Iskreno se nadam će zdrav razum i struka čitav taj potez preko kineske četvrti do mornarice preinačiti u lep i smislen životni prostor za sve!
  • Vlada

    26.12.2019 14:43
    Skupljalište za klošare. Kad ima problema sa navijačima, normalna država prvo to proba da reši silom, pa ako ne ide izmesti stadione negde na livadu da stoka divlja van grada. Ova sprdnja od zemlje zabrani prodaju alkohola svuda oko stadiona, jer što da stanovnici pored razularene stoke ne trpe i ograničenje kupovine.
  • Vidoviti Limanac

    26.12.2019 08:09
    Motanje kablova
    Kabel prvoligaš?!
    Bože koja nam je onda liga.... Ne stvarno, ne znam, fudbal ne gledam od kada sam krenuo u osnovnu školu pre 32 godine....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti