FOTO: U Katedrali na svoju ruku ugradili podno grejanje i nove pločice

Nadležni u Rimokatoličkoj crkvi imena Marijinog, kulturnom dobru i jednom od simbola Novog Sada, nezakonito su ugradili podno grejanje i zamenili pločice u oltaru, saznaje 021.
FOTO: U Katedrali na svoju ruku ugradili podno grejanje i nove pločice
Foto: 021.rs
Ovi radovi obavljeni su poslednjih meseci bez bilo kakvog odobrenja nadležnih, a drastične promene u izgledu unutrašnjosti crkve, popularno zvane Katedrala, prijavili su 021 zbunjeni građani.
 
 
Katedrala sada ima svetlucavi braon oltar sa pločicama, a kako nezvanično saznajemo, cilj nadležnih u Katedrali je da svi podovi unutar crkve dobije novo ruho.
 
Da su radovi izvedeni nezakonito za 021 potvrđuju u nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. Direktor Zavoda Siniša Jokić navodi da je Rimokatolička crkva Ime Marijino sagrađena 1895. godine, deo prostorno kulturno-istorijske celine Starog jezgra Novog Sada, te da je postala kulturno dobro 2008. godine. Od tada ima i određene obaveze.
 
"Jedan je od objekata koji veoma doprinose visokim ambijentalno-arhitektonskim kvalitetima ovog prostora. U skladu sa tim, vlasnici i korisnici su, prema važećem Zakonu o kulturnim dobrima, u obavezi da o planiranim radovima obaveste Zavod i pribave uslove i mere za izvođenje radova. U ovom slučaju nadležni u crkvi nisu se obratili Zavodu tj. radovi su izvedeni bez uslova Zavoda", kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture za 021.
 
 
Zbog čega je crkva ugradila nove podne obloge mimo saglasnosti nadležnih nije poznato, jer nadležni u crkvi, na čelu sa župnikom, danima ne odgovaraju na pitanja 021.

Komentari 106

  • Zbunjeni gradjani..

    14.01.2020 06:40
    Tajna
    Nigde se u crkvi ni glas nije culo od polemike... Zbunjeni gradjani su "zanemeli" i progovorili u "mraku".. Sakrili se iza "grupe" bez imena svojih.. Toliko su "sigurni" u svoj moralni cin.. A ostali "spoljni" clanovi grupe samo su nagrizli kosku..
  • Vic a mozda i nije..

    09.01.2020 19:27
    Price iz zivota
    Jedna grupa ljudi zamolila je Kolomba da istrazi ko je izdajice medju njima.. On je seo sa njima na sastanak.. Po zavrsetku sastanka na pitanje da li ima resenje on je pokazao na jednu osobu.. Pretrazeci tu osobu kod njega su nasli aparat za prisluskivanje... Kada su pitali Kolomba kako je to otkrio, on je odgovorio.. Jos je jedan veliki ruski filozof rekao: "Neprijatelj se ugradi u nase skupine i pomno prati sastanke.. Svi ostali na sastanku su spavali.....
  • Šandor

    08.01.2020 12:53
    Коначно, супротно тврдњама Јокића и Николина, црква Девице Марије није део новосадског културног добра (погледај: http://www.zzskgns.rs/nepokretna-kulturna-dobra/ ), тако да у унутрашњим пословима није ништа незаконито.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.