Virtuelna realnost i egzo-odela: Novosadski studenti pobedili u Kini na takmičenju o inovacijama u obrazovanju

Studenti Univerziteta u Novom Sadu osvojili su prvo mesto na Međunarodnom takmičenju u dizajnu za budućnost edukacije u Pekingu.
Studenti pedagogije na Filozofskom fakultetu Tamara Dragojević, Jovana Adamov i Ognjen Obradović, te master studenti inženjerstva računarske grafike Olivera Pavlović i Aleksandar Rajić zajedno čine tim "Pedomation", što predstavlja kombinaciju reči "Pedagogy" i "Animation". 
 
Oni su kreatori sistema VOVREE, koji može samostalno da generiše 3D prostore i scenarije koji bi se koristili u specijalističkom obrazovanju. Iako zvuči prilično komplikovano, ono što je suština njihove ideje i sistema jeste da korisnik uz pomoć virtuelne realnosti i egzo-odela može svoja znanja da testira u virtuelnom okruženju, što bi moglo da bude posebno značajno u profesijama kao što je hirurgija. 
 
Upravo razmišljanje u ovom pravcu i razvijanje ideje donelo im je pobedu na takmičenju u vezi s inovacijama, pa se tim iz Novog Sada našao ispred koleginica i kolega iz Tunisa i Kine.
 
"Problem je u tome što većina stručnjaka ne može da stiče praksu i da usavršava svoje sposobnosti u nekim delatnostima, a da ne ugrožava tuđ ili sopstven život, kao što je, na primer, slučaj sa hirurgijom. VOVREE upravo premošćava taj problem time što omogućava korisnicima da stiču nešto što nazivamo 'artificijalnom praksom'. Ova praksa daje mogućnost korisnicima da testiraju svoja znanja i da ih potvrde u bezopasnoj virtuelnoj sredini. Time im se omogućava da u fizičkom, realnom svetu budu uspešniji u svojoj delatnosti. Sistem, odnosno veštačka inteligencija, stvara virtualeni svet i scenarije koristeći velike baze podataka", objašnjavaju za 021.rs u timu "Pedomation".
 
 
Kako dodaju, korisnik može da vidi i čuje pomoću VR headset-a, dok uz pomoć egzo-odela može da dobija povratne informacije iz virtuelnog sveta, odnosno može da oseća težinu, toplotu, površinu predmeta... Sistem može i da navodi korisnika u virtuelnom svetu kako ispravno da obavlja određenu radnju. Tako bi VOVREE svoju primenu mogao da nađe u velikoj paleti profesija - od hirurgije do tenisa.
 
"U hirurgiji bi, na primer, sistem navodio korisnika kako i gde da pravi rez, koliki pritisak treba da napravi, dok bi u slučaju tenisa ukazivao na to pod kojim uglom i kojom silinom bi trebalo da udari tenisku lopticu. VOVREE je inovativan ne samo zbog korišćenja virtuelne realnosti i egzo-odela radi usavršavanja u pojedinoj oblasti, već i zbog samog sistema koji bi bio u mogućnosti da sam generiše virtuelne svetove i scenarije, bez pomoći ljudskog bića, koristeći baze podataka", dodaju naši sagovornici.
 
Međutim, njihova ideja je još uvek - ideja. Da bi ona postala zaista nešto praktično potrebno je, objašnjavaju nam studenti, više kadrova u timu, mnogo para i mnogo vremena. Zbog toga, dodaju, ne bi bilo loše da se sa idejom upoznaju i kompanije koje se bave razvojem ove vrste tehnologije.
 
 
U danima kada je "u trendu" na društvenim mrežama hešteg "Treći svetski rat" i kada se iznova uveravamo u neograničeni kapacitet ljudske gluposti i zlobe, postoje oni koji pokažu da može i drugačije. Studenti Univerziteta u Novom Sadu svoju inspiraciju pronalaze upravo u, kako kažu, beskonačnom potencijalu koji poseduju ljudska bića.
 
"Cilj nam je da pomoću savremene tehnologije omogućimo čoveku da ostvari svoj potencijal", zaključuju novosadski studenti. 
  • Megi

    14.01.2020 03:46
    Svaka cast
    Bravo!
    Nazalost u ovoj drzavi posla u struci pogotovo pedagozi nece imati osim ako niste aktivni clan stranke. Znam to jer sam neko ko je pre 20-tak godina prvo zavrsio pedagogiju a onda i razliku ispita za psihologa. Odradila godinu kao volonter i godinu pripravnickog i to je to sto se struke tice jer NISAM I NITI CU BITI CLAN PA MAKAR I PASIVNI NEKE STRANKE posto sam se skolovala za pedagoga a ne politicara!
    Ne zalim se i ne kukam jer mi to nije u opisu licnosti. Ali deco veliki naklon za ideju i zelim vam da pronadjete istomisljenike i sprovedete u delo vasu inovaciju jer je genijalna. BRAVO!
  • Ponosni roditelj

    08.01.2020 19:24
    Bravo naša deco
    Bravo mladi ljudi! Znam koliko ste se pripremali za ovo takmičenje prvo u Srbiji, a onda i u Kini. Znam da svoje rivale poštujete i gledate ih ravnopravno. Znam da se na ovome nećete zaustaviti. Znam da možete više nego što bilo ko od vas i očekuje jer VI to želite. Znam da pored ovoga imate i obavezu učenja, pravljenja projekata i polaganja ispita i da sve to nekako postižete. Znam da nećete pokleknuti na preprekama i odustati od samih sebe. Znam da sam ponosan tata jedno od ove dece, a kao da su sva moja i hvala vam, jer ovo jeste VAŠ uspeh!
  • Simo

    08.01.2020 18:07
    Svaka cast, iskrene cestitke. Bezite iz sns drzave. Stranci ce to vrednovati i nagraditi. Srecno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti