Izdata građevinska dozvola za parterno uređenje dela centra Novog Sada, još nepoznato kada će početi radovi

Gradska uprava izdala je građevinsku dozvolu za prvu fazu parternog uređenja dela centra Novog Sada i sada se čeka javna nabavka za izvođača radova, saznaje 021.rs.
Izdata građevinska dozvola za parterno uređenje dela centra Novog Sada, još nepoznato kada će početi radovi
Foto: 021.rs

Ovde se radi se o behatoniranju Trga slobode, Pozorišnog trga, prostora gde je sada garaža iza Srpskog narodnog pozorišta, što se najavljuje već godinama. U pitanju su prostori koji nisu sređivani 2004/2005. kada su behatonom popločane Dunavska i Zmaj Jovina ulica, Katolička porta, delovi Pašićeve, Njegoševe i drugi delovi užeg centra.

Dozvolu je Upravi za građevinsko zemljište i investicije izdala Uprava za urbanizam i građevinske poslove 3. januara i za sada se ne može reći kada bi radovi mogli da počnu, jer tender još nije raspisan.

U samoj građevinskoj dozvoli se navodi da su radovi na parternom uređenju okoline SNP-a i Trga slobode procenjeni na 306.624.212,36 dinara bez PDV-a. Ova procena je slična iznosu od 368.576.000 dinara sa PDV-om, koliko je planirano u budžetu Grada i Programu uređenja građevinskog zemljišta. Tačna cena će se znati nakon javne nabavke.

Pomenimo i da je u budžetu Grada navedeno da se za parterno uređenje centra planiraju sredstva i u 2021. godini u visini od 300.000.000 dinara.

Podsetimo da za sada nije poznato kako će tačno izgledati ovaj deo centra grada jer projekat nije predstavljen javnosti iako je sproveden arhitektonski konkurs koji je u osnovi predvideo da se nastavi behatoniranje centra i smanje zelene površine. Naime, projekat na osnovu kog je dobijena građevinska dozvola je izradio "Andzor engineering" zajedno sa "Đorđe Bajilo arhitekti", "Studio MS" iz Sombora, "Hidrozavod DTD", "Geoglobal" i "Koto" iz Beograda, i prema ugovoru sa UGZI-jem, uopšte nisu bili u obavezi da prilikom projektovanja primene rešenja sa arhitektonskog konkursa iz 2018. godine.

Koji su predlozi za uređenje centra bili na arhitektonskom konkursu pogledajte OVDE, dok konkursni projektni zadatak možete videti OVDE.

U galeriji u nastavku možete pogledati neka od rešenja sa arhitektonskog konkursa:

  • /

    08.01.2020 22:20
    /
    cek, ako su izbori u martu.
    zar ce zavrsiti ovo do marta?
  • Tokmačić

    08.01.2020 20:35
    Pokazalo se da je postavljanje behatona u centralnim ulicama katastrofalni promašaj. Ne može neki ~savremeni~ materijal napravljen od otpadnog materijala da se postavi u staro jezgro grada. Parterno uređenje mora biti primereno svojoj okolini i vremenu u kojem je izgrađna. Znam da je postavljanje behatona najjeftinije i donosi najveću ćar onome ko o tome odlučuje. Čak ni u Begradu u centralnim ulicama nema behatona ni od korova. Normalno bi bilo da se u centralnom delu grada postave neke kamene(mermerne) ili slične ploče. Ne mogu da zamislim Trg slobode popločan behatonom. Ovaj trg je za sada jedan od najružnijih, izuzimajući spomenik Svetozaru Miletiću, u širem okruženju. Ako se postavi behaton to će i dalje ostati. Ne mogu da zamislim Miletića na behatonskom platou. Na kraju, kada zamislim ko je sve na čelu Grada onda nije za čuđenje ni ovakvo rešenje.
  • Olga

    08.01.2020 19:47
    Da li će
    dvojac Mirović-Čović opet biti zaduženi za nabavku betahona?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti