Plivanje za časni krst danas u Sremskoj Kamenici i Sremskim Karlovcima

Plivanje za časni krst održaće se danas, 19. januara, između ostalog, u Sremskoj Kamenici i u Sremskim Karlovcima.
U Sremskoj Kamenici, događaj će s eodržati na Dunavu, kod stadiona "Fruškogorac" u 12 časova. Prethodno će se održati liturgija u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, sa početkom u 9:30 časova. Formiranje litije planirano je za 11:30 časova. 
 
U Sremskim Karlovcima pre plivanja za krst, biće služena liturgija u Sabornoj crkvi, potom će sveštenstvo obaviti vodoosvećenje na platou pored česme Četiri lava, a zatom će se u litiji otići do Dunava. U ovom događaju u Karlovcima učestvovaće 33 plivača iz Sremskih Karlovaca, Kaća, Futoga, Novog Sada i drugih mesta.
 
Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva danas proslavljaju Bogojavljenje.
 
Po verskom učenju, u prvoj godini svog javnog delovanja, Isus Hristos je otišao kod Jovana da ga ovaj krsti. Posle krštenja, Jovan, nazvan Krstitelj, video je kako se nebo otvara i Duh sveti, kao golub, silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju, a slavi se kao Bogojavljenje. Zato se na Bogojavljenje vrše dva osvećenja: uoči praznika u crkvi i na dan praznika na reci ili u drugoj tekućoj vodi. Veruje se da je ta voda lekovita, pa se ona nosi kući.
 
Vernici se na Bogojavljenje pozdravljaju rečima "Hristos se javi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se javi".
 
Pre više od 15 godina u Srbiji je obnovljen stari običaj da se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će doplivati prvi i uhvatiti ga. Vernici od obale do časnog krsta plivaju simbolična 33 metra za Hristove 33 godine života.
 
Širom Srbije plivanje za časni krst
 
Patrijarh Irinej služiće danas na Bogojevljenje liturgiju u Zemunu u hramu Svetog oca Nikolaja. U nastavku liturgije biće obavljeno veliko vodoosvećenje, a potom će tradicionalna litija centalnim ulicama krenuti do Dunava, na kej, gde će biti organizovano tradicionalo plivanje za Časni krst.
 
Liturgije, litije i plivanja za Časni krst biće upriličene širom zemlje.
 
U Beogradu će se u trci za titulu Nosioca Bogojavljenjeskog krsta osim u Zemunu, plivati na Adi ciganiliji i na Dorćolu.
 
Na Kosovu i Metohiji u vađenju časnog krsta iz hladnog jezera Gazivode učestvovaće više od 100 plivača.
 
Ovaj verski praznik na isti način će se obeležiti i u Crnoj Gori i Republici Srpskoj, ali i ostalim pravoslavnim zemljama, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji...
  • Profesionalac

    19.01.2020 14:53
    Tuzno
    Plivanje za casni krst je postala tuzna i prostacka pojava, moram da priznam. Na slikama je ocito da plivaju sumnjivi, nabildovani i uzasno tetovirani tipovi, koji su poznati pod nazivima "navijaci" i "srBske patriJote". Nasa crkva je takodje ogrezla u kriminal. Sve u svemu "parada pijanstva i kiča". Ruzno za videti...Crkvo sramoti se!
  • Pop

    19.01.2020 13:16
    Pop
    Obično bogohuljenje,paganstvo i idolopoklonstvo koje blage veze nema sa hrišćanstvom. Bruka i sramota.......
  • Marko

    19.01.2020 13:10
    ...
    Zanimljivo kako se nikada nije organizovalo trčanje za časni krst? Recimo, istrči se u zimskim uslovima oko 30-40 km na Fruškoj gori. Koji bi od onih momaka sa silnih fotografija mogao da dokaže svoju veru na ovakav način? Ako me moje raspolaganje istorijom ne vara, pravoslavlje je oduvek bilo poznato po podvižništvu.

    "Umreti za jednu religiju je lakše nego je živeti u potpunosti." (Borhes)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti