Stanari Dositejeve koji su ostali bez domova dali predlog investitoru i traže garancije

Problem stanara Dositejeve 11, koji su pre godinu i po dana ostali bez domova zbog tuđih nelegalnih radova, još nije rešen.
Stanari Dositejeve koji su ostali bez domova dali predlog investitoru i traže garancije
Foto: 021.rs
Kako piše N1, Gradu su se treći put obratili za finansijsku pomoć, jer su i dalje primorani da žive kao podstanari, a mali pomak je novi predlog koji imaju za investitora "Astra plan", sa kojim do sada nisu želeli ni da razgovaraju.
 
Isti prizor već godinu i po dana u centru grada. Razlika je samo u dodatno urušenom krovu i zarasloj parceli pored. Na njoj i dalje tabla koja oglašava prodaju luksuznih stanova, ali i zabrana inspekcije. Iste su i muke 12 porodica koje su stanovale u Dositejevoj 11. Otkad je u avgustu 2018, usled kopanja temelja za novu stambenu zgradu, srušen zid na levoj strani objekta u Dositejevoj 11, imovina stanara svakodnevno je na udaru, jer je ono što iole vredi mahom pokradeno.
 
Isto su prošli svi stanari, od kojih je većina prešla u iznajmljene stanove. Grad im je dva puta do sada pomogao u plaćanju kirije. Pomoć je istekla, a budući da su i dalje bez rešenja, zatražili su novu tranšu. Jedan od stanara Tibor Nanaši živi u nadi da će sve da se reši u kratkom roku.
 
"Prošlo je već godinu i po dana, i mislim da je red već da se to reši, što bi i Gradu i nama bilo plus, s obzirom da se vucaramo po podstanarskim stanovima", poručuje Nanaši.
 
U međuvremenu je Grad uzeo i konkretnije učešće u rešavanju pitanja Dositejeve 11, okupljajući sve strane za isti sto, kaže advokatica dela stanara iz Dositejeve Tanja Arsić.
 
"Mi smo imali jedan veoma konstruktivan sastanak u poslednja tri meseca. Grad je zaista pokušao da pomogne da se nađe rešenje i nakon toga su usledili razgovori sa investitorom i pokušaj da se nađe neko sporazumno rešenje i da dođe do ugovora eventualno. Međutim, ono gde sve zapinje je nedostatak garancija", ističe Arsić.
 
Naime, stanari iz Dositejeve imaju novi predlog - da vlasniku Astra plana, ukoliko obezbedi bankarske garancije, omoguće da se sruše postojeći objekti i na njihovoj parceli izgradi novu stambenu zgradu. Njegov advokat Strahinja Selaković kaže da je to pomak, a investitor trenutno razmatra da li je to izvodljivo. Voljan je da problem reši, ali dodaje, najpre treba rešiti imovinsko-pravne odnose u Dositejevoj 11.
 
"U ovoj ponudi mi bi sada zapravo trebali da i levu stranu koja je oštećena i desnu neleganlnu stranu koja nije oštećena izjednačimo, tako da svi dobiju legalne nove stambene jedinice", navodi Selaković.
 
U međuvremenu, još nije počelo suđenje za ovaj slučaj, jer je ročište više puta odlagano zbog nedolaska nekoga od šestoro optuženih. Naime, sudi se investitoru i još petoro optuženih za teško delo protiv opšte sigurnosti. Oni su gradili na susednoj parceli, u Dositejevoj 9, na divlje, bez građevinske dozvole, kad je došlo do obrušavanja zabatnog zida kuće u kojoj je živelo nekoliko porodica. Stanari su inspekcijama prijavili štetne radnje još u trenutku kad su se na njihovim zidovima, zbog susednog kopanja temelja za višespratnicu, pojavile naprsline, ali je inspekcija zaključila da je stanovanje i dalje bilo moguće, ispričali su stanari neposredno nakon nesrećnog događaja.
 
Investitoru "Astra plan" prethodno je odbijen zahtev za građevinsku dozvolu, što ga nije sprečilo da kopa.
 
Stanari su nakon tragedije živeli u hotelu, a smeštaj je plaćen iz budžeta Grada. Potom je iz budžeta isplaćena i polugodišnja kirija oštećenim stanarima, a nakon toga su ovi građani zatražili od Centra za socijalni rad novčanu pomoć u plaćanju kirije. Taj zahtev im je bio odbijen, što je dovelo do protesta stanara ispred Gradske kuće, a potom i do nove jednokratne novčane pomoći iz budžeta u iznosu od 110.000 dinara.
  • savet

    20.01.2020 20:01
    Nemojte pristati na bankarske garancije, već tražite da u ugovoru stoje hipoteke na nekretnine u vlasništvu investitora ili njegovih jemaca. Tako se to radi. Ukoliko do ugovorenog roka ne preda nove stanove, nekretnine pod hipotekom postaju vaše istog trena. Takođe, dok stanovi u zgradi ne budu uknjiženi na vas, i dok zgrada ne dobije upotrebnu dozvolu i ostalo tipa priključak na struju, vodovod i kanalizaciju kao i druge neophodne dozvole, smatra se da vam stanovi nisu predati na vreme, hipoteke ostaju, a investitor vam plaća penale za prekoračenje roka i to do perioda koji vi dogovorite kao maksimalno prekoračenje. Ni slučajno ne potpisuje te primopredaju niti povlačenje hipoteka dok stanovi i zgrada ne budu 100% čisti.
  • gradonačelnik čeka

    20.01.2020 15:58
    Vućević obećao rešenje problema ovih nesrećnih ljudi, koje je investitor ostavio bez domova .
    Vučeviću građani tvog grada su ničim izazvani u egzistencijalnom problemu. Teši taj problem, nemoj da čekaš da ti Vučić naredi.
  • PROMENADA

    20.01.2020 14:23
    POŠALJITE BAGERISTU NA VRH
    Da sruši ono malo što ostalo!
    Njemu Policija nije potrebna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti