Postavljanje info-tabli, pomen, izložbe i filmovi u okviru obeležavanja godišnjice Novosadske racije

Info-tabla posvećena stradanju Novosađana u Miletićevoj ulici tokom Novosadske racije biće otkrivena u četvrtak, 23. januara, u okviru obeležavanja 78. godišnjice ovog tragičnog događaja.
Postavljanje info-tabli, pomen, izložbe i filmovi u okviru obeležavanja godišnjice Novosadske racije
Foto: 021.rs
Pomen žrtvama Novosadske racije počeće istog dana u 12 časova na Keju žrtava racije, kod spomenika "Porodica".
 
Istog dana, odnosno u četvrtak, 23. januara u klubu "Tribina mladih" održaće se međunarodna konferencija "Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica – zašto se sećati, kako se sećati?" sa početkom u 15 časova. U Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada biće prikazan film "Šaulov sin" od 20 časova.
 
Prethodno će u sredu, 22. januara u klubu "Tribina mladih" u 12 časova biti otvorena izložba "Stradanje pravoslavnih sveštenika tokom Šajkaško-novosadske racije". Na izložbi će govoriti istoričar Petar Đurđev. Novosađani će izložbu moći da pogledaju do ponedeljka 27. januara.
 
Istog dana u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u 18 časova biće otvorena izložba "Sećanje na Jelenu Kon". Na izložbi će govoriti: Gordana Stojaković, Gordana Todorić i Biljana Egeljić. Izložba će trajati do ponedeljka 27. januara. Program se nastavlja u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada gde će Novosađani od 20 časova moći da pogledaju film "Kada svane dan".
 
Ovogodišnja manifestacija "Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije" završiće se u petak, 24. januara otkrivanjem info-table povećene Jeleni Kon u Ulici Sonje Marinković 1 u 12 časova i projekcijom filma "Zaveštanje" u 20 časova u Velikoj sali.
  • Maxa

    20.01.2020 16:03
    Jos jedan pokusaj izvrtanja istorije i pravljenje kulta zrtve.
    Medju stradalima je bilo i Roma (medju njima ima i muslimana i hindusa) kao i nesto Madjara i Hrvata koji su ako niste znali po veroispovesti - Katolici.
    Sto znaci vera nema veze sa tim.

    Ljudi nisu zbog vere streljani zbog vere, stoko naprednjacka nego zbog rasne ili etnicke pripadnosti.

    Sta god ovi Pravoslavni Talibani govorili, Srbi i Hrvati su skupa smatrani nizom rasom, bez obzira na njihovu veru.
  • White Power

    20.01.2020 14:33
    Neuki
    Ako su vec hteli da objasne nekome nesto, zbog sve veceg broja stranih turista, onda je tekst morao imati i prevod na engleski jezik.
  • Stevan

    20.01.2020 14:07
    Što manje slova, to je veća šansa za grešku.
    Je l' zna neko šta je to "jevrejska vera" Koliko ja znam to se zove judaizam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti