U četvrtak pomen žrtvama Novosadske racije i otkrivanje info-table u Miletićevoj

Program obeležavanja 78. godišnjice Novosadske racije počeće u sredu, 22. januara, a pomen će se održati u četvrtak, 23. januara kod spomenika "Porodica" na Keju žrtava racije.
U četvrtak pomen žrtvama Novosadske racije i otkrivanje info-table u Miletićevoj
Foto: 021.rs
"Događaj će početi u podne obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, u ime Srpske pravoslavne crkve molitveni pomen održati Episkop bački Irinej, a potom će molitveni pomen i besedu održati Vrhovni rabin Srbije Isak Asijel. Nakon polaganja cveća i posluženja koljivom i kolačem, u organizaciji Kola srpskih sestara, Novosađani će biti pozvani da prisustvuju pomenu na Štrandu, kod glavnog ulaza, na zelenom platou gde je smešteno spomen obeležje", naveo je predsednik Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije Miroslav Ilić.
 
U četvrtak u 10 časova biće otkrivena i info-tabla posvećena stradanju Novosađana tokom Novosadske racije, na uglu Miletićeve ulice i Grčkoškolske, a u klubu "Tribina mladih" održaće se međunarodna konferencija "Od Novosadske racije do oslobođenja Aušvica – zašto se sećati, kako se sećati?" sa početkom u 15 časova. U Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada biće prikazan film "Šaulov sin" u 20 časova.
 
"Ove godine smo uspeli da prvi put postavimo spomen-ploču posvećenu kolektivnom stradanju Novosađana i to u Miletićevoj ulici koja je simbol tragičnog događaja. Nadam se da ćemo uspeti, uz podršku Grada i Pokrajinske vlade, da konačno odredimo mesto za izgradnju Memorijalnog centra koji će biti posvećen žrtvama racije u južnoj Bačkoj, negde na obali Dunava, blizu mesta stradanja. Naši najmlađi sugrađani i posetioci grada treba da imaju gde da se upoznaju sa strašnim periodom u istoriji Novog Sada i ovog dela Bačke, a cilj nam je da i jedan školski čas i jedna nastavna jedinica u istorijskim udžbenicima za osnovne škole, budu posvećeni toj temi", istakao je protojerej Vladan Simić.
 
Obeležavanje godišnjice Novosadske racije počinje u sredu, 22. januara u klubu "Tribina mladih" gde će u 12 časova biti otvorena izložba "Stradanje pravoslavnih sveštenika tokom Šajkaško-novosadske racije". Na izložbi će govoriti istoričar Petar Đurđev, a Novosađani će moći da je pogledaju do 27. januara. Istog dana u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada u 18 časova biće otvorena izložba "Sećanje na Jelenu Kon". Na izložbi, koja će trajati do 27. januara, govoriće: Gordana Stojaković, Gordana Todorić i Biljana Egeljić. Program se nastavlja u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada gde će Novosađani u 20 časova moći da pogledaju film "Kada svane dan".
 
"Kako idu godine, sve se više priča o ovom masakru i naziv racija nije adekvatan da opiše šta se odigralo u Novom Sadu i južnoj Bačkoj. To je policijski termin za pravljenje reda na ulici, a to što se dogodilo januara 1942. nije bila policijska akcija nego najsuroviji odnos prema građanima koji nisu bili odgovarajuće vere i nacije, te bismo trebali da razmislimo da ovaj već ustaljeni naziv Novosadska racija promenimo", izjavio je predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Adam. 
 
Ovogodišnja manifestacija "Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije" biće završena u petak, 24. januara otkrivanjem info-table posvećene Jeleni Kon, u Ulici Sonje Marinković 1 u 12 časova i projekcijom filma "Zaveštanje" u 20 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada.
  • iguman

    23.01.2020 02:57
    Preporucujem
    svima da procitaju "Krvna osveta u Backoj" i sve ce biti daleko jasnije.
  • Temerin

    22.01.2020 02:10
    Kao Madjara ovaj zlocin naravno da osudjuem kao i svako normalan, ali sam protiv toga da se svi Madjari osudjuju, pre svega jedan komentar je bio da su Madjari iz Novog sada ovo ucinili uz pomoc vojske.... Jako Mali broj Madjara iz Backe je ovo cinio i to da se jasno stavi, to je cinila vojska Hortia. Jer u mojoj porodici, mog pradedu su sa porodicom oterali iz Curuga, zato sto su kao ucestvovali u zlocin,sto nije istina. A mnogo veci zlocin se desio nad Madjarima na kraju 2 svetskog ráta koji su uradili Srbi sa Rusima. Raspitajte se malo ko je bio Iles Sándor.
  • Izbegavanje

    21.01.2020 22:48
    Termin
    Ovde je sporan termin racija koji oznacava zvanicnu opravdanu policijsku akciju kada hvata kurve i lopove, ovde nije rec ni o kakvoj "raciji" vec o genocidu nad srpskim civilima. Oni su poubijani nemilosrdno a jedina krivica im je sto su bili Srbi. Toliko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti