Temerin daje četiri miliona za procenu vodovoda i kanalizacije, voda već godinama nebezbedna za piće

Opština Temerin potpisala je ugovor sa grupom ponuđača za izradu "višekriterijumske studije procene stanja vodovodnog i kanalizacionog sistema sa predlozima za unapređenje".
Temerin daje četiri miliona za procenu vodovoda i kanalizacije, voda već godinama nebezbedna za piće
Foto: 021.rs
Nosilac posla je "AG UNS Arhitektonsko-građevinski institut" iz Novog Sada, a vrednost posla je 3.999.000 dinara bez PDV-a. Ova grupa ponuđača u kojoj se nalaze i dve firme iz Hrvatske "Via Factum" i "Hidroprojekt - ING" bila je i jedina koja se javila za posao čija je procenjena vrednost bila četiri miliona
 
Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji dostupnoj na Portalu javnih nabavki, od izabranih firmi se očekuje da izvrše analizu stanja postojećeg vodovodnog i kanalizacionog sistema kao i projekciju razvoja sistema vodovoda i kanalizacije u opštini Temerin sa predlozima za unapređenje sistema i definisanjem budućih pravaca i prioriteta izgradnje obe mreže. Takođe je potrebno predvideti dinamiku realizacije sa iskazanim parametrima za vrednost preostalih ulaganja.
 
U opisu trenutnog stanja kanalizacione i vodovodne mreže navodi se da loša distribuciona mreža ima za posledicu loš mikrobiološki kvalitet vode za piće. Samim tim, piše, da je, radi racionalizacije korišćenja kvalitetne vode potrebno na minimu svesti gubitke na vodovodnoj mreži, što se može sprovesti zamenom i rekonstrukcijom dotrajale vodovodne mreže. Naime, ukupni gubici vode u vodovodnoj mreži u 2018. godini iznose čak 275.000 kubnih metara. Usled toga i distribucija vode do krajnjih korisnika je problematična.
 
 
To nije jedini problem koji Temerinci imaju sa vodom. Kako je pokazala analiza Batuta, Temerin je jedna od brojnih opština u Vojvodini u kojoj je voda nebezbedna za piće. Sudeći po nalazima Batuta voda koja teče iz česmi u ovoj opštini je i mikro-biološki i fizičko-hemijski neispravna. Fizičko-hemijska neispravnost vode ocenjena je kao stopostotna. Najčešći uzroci ovoga su povećana mutnoća i boja, povišene koncentracije gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, kao i povećan utrošak kalijum-permanganata. 
 
Iako je, prema rešenju sanitarne inspekcije iz 2003. godine, ovakva voda zabranjena za piće i kuvanje, čelnici opštine već godinama poriču postojanje problema.
 
Opoziciona odbornička grupa "Zajedno za naš Temerin" već 34 puta je pokušala ovo pitanje da pokrene na sednicama Skupštine opštine kako bi se temerinska voda proglasila tehničkom, a građanima obezbedila ispravna pijaća voda - za početak tako što bi se obezbedile cisterne, a kasnije i trajno rešio problem pijaće vode izgradnjom fabrike. Njihovi predlozi dopune dnevnog reda svaki put su odbijeni. Ipak, čini se da se nadležnima ovoga puta "omaklo" pa su u konkursnoj dokumentaciji napisali da hemijska analiza vode "pokazuje povećanu prisutnost arsena, što vodu karakteriše kao neuslovnu za piće i pripremanje hrane". U vezi sa tim, navodi se i da bi trebalo raditi na izgradnji savremenog postrojenja za prečišćavanje vode koje uklanja polutante kao što je arsen i paralelno raditi na zameni vodovodne mreže. Cevi koje trenutno postoje u opštini su pretežno azbestno-cementne i stare su oko 40 godina.
 
Na sajtu JKP "Temerin" na samom dnu strane sa cenama stoji obaveštenje da izvorišta delimično zadovoljavaju potrebe korisnika kada je u pitanju količina, ali da ne zadovoljavaju po kvalitetu zbog povećanog sadržaja arsena. Spominje se i zabrana korišćenja vode iz 2003. godine koja je još uvek na snazi.
 
Kanalizacija je takođe zastarela ili nepostojeća. Prema nezvaničnim procenama iz 2018. godine, tek svaki deseti građanin Temerina ima kanalizaciju. Građani Temerina koji nemaju kanalizaciju su čak i godinama plaćali samodoprinos opštini za komunalna ulaganja koja se, između ostalog, odnose na kanalizaciju koja nikada nije izgrađena.
  • Dusan Uhan

    23.01.2020 06:36
    Vrhnika, Slovenija
    Davne 2002 godine dosli smo sa Slovenskom firmom u Zrenjanin Vrbas i okolna sela zbog filtracije voda. U Zrenjaninu je neki strasni Bata Dalmatinac sa Cesima lepio neke cevi i sudove pune peska a nas sef mu kaze: pa nemoze se arsen odstraniti bez hemijskog procesa i RO filtracije. Ali pametovali su i dan danas nakon evo skoro 20 godina niko nema jednu obicnu filtraciju za grad. Zasto? Zato sto su trazili i jedna i druga politicka bagra 10% inace "necete dobiti posao" a na dogovorima oko kredita, pa moze 7 godina grejs perioda, moze da nama posaljete pare pa cemi mi sve znamo, jel moze i VW novi...i moj sef im odgovori: ma nema problema a ja cu da dobijem zaradu nakon 8 godina? I otisli smo. Napravili smo analizu vode u roku 6 sati u Ljubljanskom laboratoriju gdje je Arsen bio 50 puta vise od dozvoljene granice. Nisu nam dali da to objavimo javno u Srbiji. istina snimljena na diktafon od bivseg direktora sportskog centra Vrbas oni koji sebe nazivaju Crnogorcima ustvari sramote posten narod CG. Ali znate onu staru sve se vraca sve se placa. karma je kurva kazu. I nakon sto je pokrao pola sistema u IV i ostalim pa nakon konzulata u Trstu eno ga par puta u zatvoru jadnicak kaze nisam kriv. I tako ce se nastaviti Srpska posla pa bez zamere.
  • Dejan

    22.01.2020 21:29
    Dil
    Bosansko-madjarska koalicija radi punom parom jos iz doba milosevica, ne zaboravimo to, radikali i agostonovi su tada pravili koalicije,sad je mozda malo finije ali je isti princip ! One razbijene betonske klupe u centru stoje jos iz titovih vremena ! Jedina zabava u Temerinu je pasuljijada i kad doda dodje da vidi sestru u bebu, ostalo vidite po ulicama, sve je oronulo, putevi se krpe, kopa se nepotrebno...
  • Rale

    22.01.2020 20:19
    A od kuma i televizor
    Pa to je stara fora Leskovackog gradonacelnika Cvetanovica ovi samo videli kako to prolazi u drugim gradovima pa sad ko se koliko ugradi.

    "NEŠTO SMRDI U LESKOVCU Montažni toalet grad plaća 45.000 EVRA i zbog njega radi REBALANS BUDŽETA"

    27.11.2019. 20:36

    Gradsko veće Leskovca nedavno je donelo odluku da se za nabavku montažnog javnog toaleta izdvoji čak 4,8 miliona dinara, odnosno blizu 45.000 evra, zbog čega je morao da se uradi i rebalans budžeta.

    Ako je suditi po sumi za ove potrebe, a za koju bi se mogao kupiti jedan stan od 40 kvadrata u Beogradu, Leskovčani očekuju da je njihov gradonačelnik Goran Cvetanović rešio da im obezbedi luksuzan objekat i ugodan boravak u prostorijama u koje i "car ide peške". To, međutim, nije tačno jer su gradski odbornici dali saglasnost za montažni toalet, treći u tom gradu. Za dva postojeća iz gradskog budžeta je izdvojen novac za održavanje, iako je jedan od njih, koji se nalazi u sklopu objekta "Safari" u gradskom parku, stalno zaključan, dok drugi u centru radi samo od 7 do 15 sati. Koje će radno vreme biti ovog trećeg, neizvesno je, ali ono što jeste to je da ova investicija nije bila obuhvaćena budžetom za 2019, već je tek pred kraj godine uvrštena kao prioritetna, zbog čega je i rađen rebalans.

    https://www.blic.rs/vesti/drustvo/nesto-smrdi-u-leskovcu-montazni-toalet-grad-placa-45000-evra-i-zbog-njega-radi/dg9vy2f
    ---
    I dace nam neko IKADA u zivotu vise od 200 eura plate ovakvima kakvi smo lopovima i mazohistima u duetu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti