Babo u Novom Sadu: Moguća saradnja sa opštinom kojom upravlja biznismen, akter najveće jugoslovenske afere i ratni zločinac za BiH

Jedan od najkontroveznijih bosanskohercegovačkih političara Fikret Abdić Babo posetio je juče Novi Sad, a tom prilikom sastao se sa predsednikom gradskog parlamenta Zdravkom Jelušićem.
Babo u Novom Sadu: Moguća saradnja sa opštinom kojom upravlja biznismen, akter najveće jugoslovenske afere i ratni zločinac za BiH
Foto: Printscreen
Najstariji načelnik neke opštine u Bosni i Hercegovini, Fikret Abdić Babo, predratni direktor jugoslovenskog "čuda iz Velike Kladuše" "Agrokomerca", jedan od aktera najveće afere u bivšoj Jugoslaviji i osuđenik za ratne zločine, spreman je na saradnju sa Novim Sadom u "oblastima u kojima je to moguće". Tako se barem može pročitati iz saopštenja Skupštine Novog Sada, koje je izdato povodom jučerašnje posete delegacije Velike Kladuše Novom Sadu.
 
Sa Fikretom Abdićem i njegovim sinom Ervinom, inače šefom Kabineta načelnika, o mogućim vidovima saradnje razgovarali su predsednik Skupštine Novog Sada Zdravko Jelušić, član Gradskog veća Milorad Radojević, kao i šef Kabineta predsednika Aleksandar Belić i šef Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Milenko Malešev.
 
"U Novi Sad ste dobrodošli, a nadam se da ćete iz našeg grada poneti pozitivne utiske, kao i da će ova poseta doprineti jačanju veza dva grada i regiona, kako na kulturnom, tako i na privrednom, sportskom i svakom drugom polju", rekao je Jelušić.
 
Istaknuto je da je Novi Sad otvoren za saradnju sa lokalnim samoupravama iz regiona, te da je u poslednjih sedam-osam godina zabeležen ubrzani privredni razvoj grada. Nasuprot tome, Abdić je ukazao i na razvoj Velike Kladuše, nekoliko investicionih projekata i prekograničnu saradnju, kazavši da razmena iskustva sa Novim Sadom može da bude od velike obostrane koristi. 
 
"Pored toga, kao jedan od vidova moguće saradnje izdvojena je i potencijalna saradnja sa Fakultetom tehničkih nauka", navedeno je u saopštenju, bez preciziranja kakva bi to saradnja mogla da bude.
 
Akter najveće jugoslovenske afere
 
Naprednjaci, svojevrsni unitarnisti, poznati su po tome što mogu da sarađuju i sa "autonomašima", a najočigledniji primer toga jeste "komunalna koalicija" u Novom Sadu sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine. Prema svemu sudeći, saradnja sa "autonomašima" može da se prelije i van granica Srbije, pa je tako moguća i sa Fikretom Abdićem, tvorcem Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne u vreme ratnih previranja u BiH, kada su gotovo sve strane ratovale jedna sa drugom, a istovremeno i sarađivale.
 
Sa 81 godinom Fikret Abdić je danas najstariji načelnik opštine u BiH. Istovremeno, Babo je političar sa jednom od najzanimljivijih i najkontroverznijih priča u savremenoj istoriji BiH. 
 
 
 Foto: Skupština Grada Novog Sada
 
Agroekonomista uspeo je da stvaranjem giganta od "Agrokomerca" poboljša položaj stanovnika Cazinske Krajine. Iako je već bio voljen u svom kraju, popularnost Abdića prevazilazi krajiške okvire od momenta kada se u avgustu 1987. godine saznalo za najveću aferu SFRJ - "Agrokomerc". 
 
Abdić je optužen za "kontrarevolucionarno ugrožavanje društvenog uređenja SFRJ", a razlog je bilo izdavanje menica bez pokrića. Kasnije će Abdićeva ćerka, Elvira, ujedno i predsednica Laburističke stranke BiH, ispričati da je čitav slučaj bio montiran, te da proces nikada do kraja nije okončan, jer je posle više od 17 godina stiglo rešenje da je slučaj zatvoren zbog zastarelosti. 
 
Zapadna Bosna, saradnja sa svima i rat sa Bošnjacima
 
Fikret Abdić proveo je u zatvoru tri godine zbog afere "Agrokomerc" i izašao taman na vreme - u momentu kada se u BiH spremalo održavanje prvih višestranačkih izbora. Babo je bio na vrhuncu popularnosti, očekivalo se da će ponovo iskoristiti svoj "čarobni štapić" i da će Cazinsku Krajinu još jednom uzdići. Iz tog razloga, svaka od partija želela ja Abdića u svojim redovima, ali se on na kraju priklonio Stranci demokratske akcije Alije Izetbegovića.
 
O popularnosti Abdića u to vreme govori i to da je na izborima osvojio više glasova od Izetbegovića, te da je prema tome trebalo da bude član predsedništva BiH, ali je to mesto ustupio Izetbegoviću. Međutim, preloman je bio početak maja 1992. godine, kada Izetbegović sa sarajevskog aerodroma javlja da ga je kidnapovala JNA. U toj situaciji Abdić će biti optužen da je pokušao da preuzme vlast u Sarajevu. 
 
Takvi događaji dovešće do 1993. godine kada Abdić na svoj rođendan proglašava Autonomnu Pokrajinu Zapadna Bosna, u kojoj će doći do ratnih sukoba između "autonomaša" (Babinih pristalica) i "korpusaša" (članova Petog korpusa Armije BiH). U tim sukobima bilo je nastradalih na obe strane, ispaštali su civili, a svedočiće se i o logorima na ovom području.
 

Foto: Printscreen/ Al Jazeera
 
Istovremeno, Babo svoj preduzetnički duh koristi za saradnju sa hrvatskom i srpskom stranom. Preko Hrvatske može da trguje, a srpska strana obezbeđivala mu je i vojnu pomoć. Stvaranjem države u državi, došlo je i do unutaretničkih sukoba u krvavom ratu u BiH, a zbog svega toga će ova država podignuti optužnicu protiv Abdića. 
 
Kod Tuđmana je uživao zaštitu, ali je smenom vlasti u Hrvatskoj Abdić uhapšen i sudilo mu se u ovoj državi. Najpre je 2002. osuđen na 20 godina zatvora, ali je potom ta kazna smanjena na 15 godina. Osuđen je za ratni zločin na području Velike Kladuše i Cazinske Krajine. Ipak, mnogi ukazuju na to da Haški tribunal nije bio zainteresovan za Abdića, smatrajući da je osuđivanje nekadašnjeg prvog čoveka jugoslovenskog giganta bio dogovor između BiH i Hrvatske, te da nije dokazano da je on lično počinio neki zločin.
 
Babo - paradigma balkanskog političara
 
Nakon 10 godina provedenih u zatvoru, odslužene dve trećine zatvorske kazne, Fikret Abdić Babo izlazi iz zatvora. Dočekalo ga je gotovo 3.000 ljudi, koji su autobusima stigli u Pulu. Time počinje još jedan od mnogih života ovog političara, biznismena i osuđenika za ratne zločine. 
 
Moglo bi se reći još jedan prilično uspešan život, s obzirom na to da je 2016. godine Abdić, kandidat Laburističke partije, pobedio na izborima u Velikoj Kladuši, postavši najstariji načelnik neke BiH opštine. Da i dalje može da uznemiri i uzmrda sarajevsku vlast, pokazuje i izjava Bakira Izetbegovića, da je Abdić "ratni zločinac i potrošeni političar, starac koji nema snage da uradi ni dobro ni loše".
 

Foto: Skupština Grada Novog Sada
 
U međuvremenu, hrvatski sud je ukinuo oslobađajuću presudu Fikretu Abdiću kojom se tereti za zloupotrebu položaja i ovlašćenja. Fikret i njegov sin Ervin, koji je bio deo delegacije u poseti Novom Sadu, terete se za sklapanje fiktivnih ugovora o zajmu i prenosu vlasništva, a prema optužnici, ukupna pričinjena šteta iznosi gotovo 270.000 evra.
 
Pa ipak, popularni Babo i dalje jaše na talasu koji stvara njegova harizma i nepopravljivo siromaštvo duha, nade i džepa ljudi u Velikoj Kladuši. 
 
Izjava koja mu se pripisuje da "ne zagovara nikakvu opciju, nema nikakvu ideju i pristaje na sve", najbolje opisuje one koji donose odluke u ime građana, s mogućnošću manjeg odstupanja na temu "zastupajuće opcije". Babo je ono što bi svaki političar voleo da bude - osoba koja iz svakog poraza izlazi, zapanjujuće, kao pobednik. 
 
"Svaki narod ima svog vodiča, mi imamo Fikreta Abdića", bila je jedna od parola onih koji podržavaju Abdića. "Pojavi se, Babo, samo da te vidim/Pa nek umrem, Babo, nikog se ne stidim", pevano je Fikretu, dok su mu mnogi tapšali. Sa istim ambicijama da budu opevani i podržani rade i oni koji su ga dočekali u Novom Sadu, sa istim ambicijama rade svi "profesionalni političari".
  • Milan NS

    27.01.2020 06:44
    @Mr.M
    samo neka ne dolaze Karadžić i Mladić
  • zoricA

    26.01.2020 22:22
    Jačanje veza u regionu
    Ekonomske, sportske i kulturne veze u ovom regionu su bile odlične, dok nas nacionalisti iz Hrvatkse, BiH i Srbije nisu zavadili. Ti isti nacionalisti su sada na vlastima u sve tri bivše SFRJ republike, i sad nam prodaju neku priču o "jačanju veza".

    Pa vi ste te veze i raskinuli, zlikovci nijedni.
  • Bili Kid

    25.01.2020 19:58
    Bosanizacija do unistenja Vojvodine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti