Otkrivena info-tabla posvećena Jeleni Kon

U ulici Sonje Marinković broj 1 u kojoj se nalazi vrtić "Čarolija" danas je otkrivena info-tabla posvećena Jeleni Kon, dobrotvorki i osnivačici ekumenskog humanitarnog udruženja u Novom Sadu "Kora hleba i dečje obdanište".

Na tabli, na srpskom i engleskom jeziku, stoji tekst: "Ovu zgradu podigla je dobrotvorka Jelena Kon da služi deci Novog Sada. Jelena Kon ubijena je u Novosadskoj raciji 1942. godine".

Direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev podsetio je da se Jelena Kon doselila u Novi Sad posle 1918. godine i pomagala svima onima kojima je pomoć bila potrebna.

"Posle Prvog svetskog rata naša zemlja zapala je u veliku ekonomsku krizu i mnogi su se našli u situaciji da im je bila potrebna pomoć. Zahvaljujući Jeleni Kon, u Novom Sadu počelo je da radi društvo "Kora hleba i dečje obdanište" koje se staralo o svim Novosađanima i pomagalo im u toj velikoj muci", rekao je Đurđev.

Đurđev se zahvalio Kulturnom centru Novog Sada i Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo" jer su obnovili sećanje na ovu značajnu Novosađanku.

Deci u vrtiću "Čarolija" o Jeleni Kon, njenom humanitarnom radu i životu, kao i pogibiji u Novosadskoj raciji tokom Drugog svetskog rata, govorila je Gordana Todorić, profesorka srpskog jezika i književnosti u gimnaziji "Svetozar Marković". Info-tabla je otkrivena u okviru manifestacije "Ledena tišina - sećanje na žrtve Novosadske racije", a povodom obeležavanja 78. godišnjice od ovog tragičnog događaja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti