Spomenik Tapavici čeka da gradske službe "mrdnu prstom", svi rokovi odavno probijeni

Uskoro će se navršiti dve godine otkako je predstavljen izgled spomenika Momčilu Tapavici kod Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje (DIF), ali građani jedino mogu da vide postament na kojem bi bista arhitekti i olimpijcu trebalo da bude postavljena.
Spomenik Tapavici čeka da gradske službe "mrdnu prstom", svi rokovi odavno probijeni
Foto: 021.rs
Spomenik Momčilu Tapavici, arhitekti i jedinom Srbinu koji je učestvovao na prvim Olimpijskim igrama, trebalo je da bude postavljen krajem maja 2018. godine, ali to se nije dogodilo. Potom je taj datum nekoliko puta pomeran, poslednji put je rečeno da bi mogao da bude postavljen sa godinu dana zakašnjenja, odnosno u junu prošle godine.
 
Ipak, spomenika Tapavici još uvek nema, a nema ni datuma kada bi građani konačno mogli da ga ugledaju. Odbor za postavljanje spomenika je uradio svoj deo posla, ukazuje za 021.rs direktor Matice srpske Dragan Stanić, poručujući da je ostatak radova koji se tiču osvetljenja i uređenja zelenila na gradskim službama, nad kojima oni nemaju ingerencije.
 
"Gotovo dve godine je prošlo otkad smo mi sproveli konkurs, na osnovu njega izabrali jedno rešenje, koje je izliveno i čeka da bude postavljeno od leta 2018. godine. Od tada počinju problemi koje imamo sa gradskim preduzećima koja bi trebalo da obave ostale poslove. Mi smo, kao Odbor, informisali preduzeća šta bi sve trebalo da se uradi, dakle da se postavi osvetljenje, da se uredi zelenilo u okolini, trebalo je i jarbol da se nabavi, ali smo to u međuvremenu sami uradili i on čeka, kao što čeka i zastava koju smo takođe pribavili. Čeka se, zapravo, samo to da gradske službe urade ono što je potrebno", objašnjava Stanić.
 
Prvo obećanje da će nešto biti urađeno stiglo je na sastanku koji je Odbor imao sa načelnikom Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejanom Mandićem, te je tada i data projekcija da bi spomenik trebalo da bude postavljen proletos. Međutim, kako ništa nije urađeno, upućeno je pismo i gradonačelniku Milošu Vučeviću u kojem je, kako kaže Stanić za 021.rs, ukazano na to da je Odbor za postavljanje spomenika završio svoj deo posla, a nabrojano je i šta bi još trebalo da se uradi, odnosno koji deo posla pada na gradske službe.
 
"Pošto sam video da vreme odmiče, a opet se ništa ne dešava, ja sam u decembru gradonačelniku još jednom uputio pismo slične sadržine, podsetivši ga da tu stvari, nažalost, ne stoje baš najbolje, odnosno da ništa nije urađeno u međuvremenu. Trebalo bi sada da se sretnemo gradonačelnik i ja. Nadam se da će on to pokrenuti, jer jedino po liniji odgovornosti ovih gradskih službi i samoj gradskoj strukturi vlasti tu nešto može da se uradi", dodaje naš sagovornik.
 
Inertnost nadležnih gradskih službi i preduzeća dovela je do toga da je završetak svih poslova "na dohvat ruke" već više od godinu dana, s obzirom na to da je od momenta kada je postavljen postament sve moglo da se uradi za najviše dve nedelje, jer su u pitanju sitni poslovi. 
 
Iz tog razloga, ono što je jedino sigurno u vezi sa celokupnom idejom jeste biografija Momčila Tapavice, koja kaže da je rođen u Nadalju 1872. godine, gimnaziju je završio u Novom Sadu, a arhitekturu i građevinarstvo u Budimpešti. Zgrada Matice srpske, kao i još nekoliko objekata u Novom Sadu, urađeni su po njegovom projektu. Osim toga, projektovao je i u Crnoj Gori, a posle Drugog svetskog rata odlazi u Poreč kako bi radio na obnovi grada, ali je oboleo i umro 1948. godine.
 
U istoriji će ostati upamćen kao jedini Srbin koji je učestvovao na prvim Olimpijskim igrama, a osvojio je bronzanu medalju u tenisu, bio je četvrti u rvanju i peti u dizanju tegova. Bio je član trinaestočlane ekipe Kraljevine Ugarske na Olimpijadi.
  • Momi

    27.01.2020 21:51
    Da li se stidite ?
    Da li se stidite prof. Stanic, predsednice Matice Srpske dok Vas vozaju ovi vajni gradski prvaci? Da li Vas je malo sramota sto spomen bista cami u magacinu vise od godinu dana? Da li imate savest Predsednika ili poslusnika gospode koji imaju sve vreme ovoga sveta - koliko cujem, izdasno Vas lazu kako ce to bas "sutra" da urade. Meni ste bitni Vi a ne tamo neki Milos, Mandic ili Bocara. Razmislite o tome koliko trosite autoritet Predsednika Matice Srpske.
  • Citizen

    27.01.2020 21:23
    Svaka cast. Veliki je projekat u pitanju, uradili bi brze da su mogli
  • Dejan

    27.01.2020 21:18
    Srb-i
    Momcilo Tapavica prbi srbin koji je ucestvovao na Olimpijskim igrama i to u 4 discipline ! Zbog velikog sukoba sa cincarem pasicem biva oteran odavde i odlazi u Crnu Goru. Kad su ramo videli ko im je dosao na vrata, dali su mu slobodu da radi sta hoce, kao arhitekta ostavio je dubok trag na primorju !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti