FOTO: Nova vrsta ptice otkrivena na Dunavu kod Banoštora

Nova vrsta ptice za faunu Srbije otkrivena je u nedelju, 25. januara na Dunavu kod Banoštora, u blizini parka prirode Begečka jama.
Istraživači Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su tokom zimskog popisa ptica vodenih staništa sa broda Dijana u vlasništvu "Vojvodinašuma" pronašli i snimili jednog žutokljunog morskog gnjurca (Gavia adamsii).
 
U poslednjih 200 godina, koliko se prate divlje ptice na području Srbije, pouzdano su zabeležene i dokumentovane 362 vrste, pokazuju podaci ovog Društva.
 
"Broj istraživača i ljubitelja ptica kod nas poslednjih godina vidno se povećava, te stoga dolaze i rezultati. Iako su naše ptice relativno dobro istražene, pronađeno je 10 novih vrsta ptica u Srbiji u poslednjih pet godina - no to nije lak zadatak. Želja svakog posmatrača ptica je da pronađe nešto nesvakidašnje i novo, ali je potrebno mnogo sreće i provedenog vremena u prirodi da se to dogodi i zabeleži", kaže rukovodilac zimskog popisa ptica vodenih staništa Marko Šćiban.
 
 
Žutokljuni morski gnjurci gnezde se u dalekim tundrama severne Azije i Severne Amerike. Celokupna svetska populacija broji između 11.000 i 21.000 odraslih jedinki, što ovu vrstu svrstava u malobrojne i retke. U zimskom periodu zadržavaju se u priobalju severnih mora, a izuzetno retko pojavljuju se na kopnenim vodama u Evropi. 
 
Ovaj retki gost sa severa je i ugrožena vrsta čija populacija značajno opada zbog nelegalnog lova i krivolova.
  • Hattori Hanzo

    28.01.2020 15:08
    ..Vid brt @
    ..kod Braše na čorbu dolazim bajsom svakog vikenda. Potez između Futoga i Begeča je stvarno bajkovit..i i pun je čudnih ptica i drveća..prelepo..
  • Sale NS

    28.01.2020 10:21
    Ima još
    Odavno je na potezu između Novog Sada i Beograda primećena vrsta tzv. Preletačica namiguša.
  • Sale NS

    28.01.2020 10:03
    Ima još
    Odavno je na potezu između Novog Sada i Beograda primećena vrsta tzv. Preletačica namiguša.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti