Kanalizaciona mreža u delu Adica završena pre pola godine, ali priključenje na mrežu tek za koji mesec

Izgradnja kanalizacione mreže severno od Ulice Marije Bursać na Adicama završena je još pre više od pola godine, ali stanari ovog dela naselja još mesecima neće moći da se priključe jer se tek sada ulazi u izgradnju neophodne crpne stanice.
Kanalizaciona mreža u delu Adica završena pre pola godine, ali priključenje na mrežu tek za koji mesec
Foto: 021.rs
Priključenje na gradsku kanalizaciju bilo je planirano za ukupno 10 ulica u slivu Marije Bursać, ali je tokom izvođenja radova prošle godine došlo do problema kad su se stanari dve ulice - Suvoborske i Palićke, usprotivili da preko njihovih parcela prolaze cevi. Činjenica da u tim ulicama nisu mogli da budu izvedeni radovi, ali i to što je u drugim ulicama bilo problematično za radnike da vrate ulice u prvobitno stanje, dovelo je do toga da je vrednost radova pala za oko tri miliona dinara.
 
Radovi na izgradnji kanalizacione mreže počeli su još krajem oktobra 2018. godine, sa ugovorenim rokom od 240 kalendarskih dana ili osam meseci. Obuhvatali su, kako je 021 pisao, radove u delu Marije Bursać, Žičkoj, Studeničkoj, Petra Lubarde, Sopoćanskoj, Suvoborskoj, Stefana Prvovenčanog, Stevana Sinđelića, Vladana Đorđevića i u Palićkoj ulici. Radove je izvodila firma "Graditelj NS" sa podizvođačima, koja se jedina javila na tender.
 
Tokom radova, pojavili su se problemi kad su stanari Suvoborske i Palićke bili protiv toga da se mreža pruža njihovim parcelama. Ovo je konstatovano u aneksu ugovora, koji su "Graditelj" i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije morali da načine jer planirani radovi nisu mogli da se izvedu, ali i zato što je došlo do problema na drugoj strani. 
 
"Višak se javio na vraćanju kolovoznih konstrukcija u tehnički ispravno stanje. Uzrok pojave viškova je loše stanje kolovozne konstrukcije koja se nakon iskopa rova i polaganja cevi deformisala i popucala tako da je nemoguće vratiti samo kolovoznu konstrukciju u zoni rova u tehnički ispravno stanje. Do povećanja asfalterskih radova dovelo je i to da se trasa kanalizacije u delu Marije Bursać morala pomeriti iz zelenog pojasa u saobraćajnicu zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa", navodi se u aneksu ugovora, kojim su radovi produženi za 20 dana od originalnog dogovora.
 
Ukupan višak radova vredan je 25,7 miliona bez PDV, a ukupan manjak je 28,7 miliona bez PDV, što bi značilo da se vrednost ugovora, kako smo spomenuli, smanjila za oko tri miliona dinara. 
 
Na pitanje 021 da li su svi radovi ipak završeni u roku, u Gradskoj upravi (UGZI) i u firmi "Graditelj NS" navode da jesu. U UGZI navode da je planirano da se radovi završe 17. jula 2019. godine, dok u "Graditelju" kažu da je sav posao završen 25. jula, kad su radovi predati Gradu.
 
Zbog čega stanari Adica još uvek ne mogu da se priključe? Iako su radovi završeni letos, u izgradnju crpne stanice u Žičkoj ulici, neophodnoj da se sav posao završi, ulazi se tek za desetak dana. I ovaj posao dobio je na tenderu "Graditelj NS" sa partnerima u zajedničkoj ponudi, a vredan je 20,8 miliona dinara bez PDV. Rok za izgradnju crpne stanice je 120 kalendarskih dana. 
 
 
Na pitanje 021 kad se može očekivati priključenje na kanalizacionu mrežu, u "Vodovodu" za 021 navode da je realno očekivati da do toga dođe u drugoj polovini godine.
 
"Gradska uprava ovih dana uvodi izvođača u posao na izgradnji crpne stanice. Nakon okončanja tih radova i izvršenog tehničkog pregleda uslediće primopredaja objekta i tek tada će naše preduzeće podeliti obaveštenja građanima da mogu da dođu da se prijave za priključenje", navode u "Vodovodu" za naš portal.
 
U međuvremenu, UGZI je sproveo javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju kanalizacione mreže i u delu južno od Marije Bursać, a posao su dobili "GMP Gramont-NS" u zajedničkoj ponudi sa "Šidprojektom", "Vojvodinaprojektom" i "Geopanonijom". Ovaj ugovor vredan je 3,2 miliona dinara, a rok za isporuku tehničke dokumentacije je 150 dana.
 
Podsetimo, Adice su pretežno "divlje" naselje u nerazvijenom delu grada, sa problemima ilegalne kanalizacione mreže, nerešenih imovinskih odnosa i neuređenih ulica. Ipak, gradski urbanisti planiraju da ovo naselje u budućnosti dobije legalnu i prihvatljivu formu u vidu naselja namenjenog porodičnom stanovanju, sa novim domom zdravlja, školama i drugim ustanovama i privatnim biznisom. Detaljnije o planovima za Adice čitajte OVDE.
  • *

    09.02.2020 10:12
    Adice
    Gradili ste ilegalno kuće na njivi, legalizovali ih za šaku riže i sad pričate o urbanističkim planovima i muljanju?
  • Mile

    08.02.2020 18:19
    NAVALA DIVLJAKA NA ADICE
    Adice su ugrožene sa svih strana a naročito pretvaranjem prostora za individualno stanovanje u prostor gde bahati investitori pretvaraju ovaj prostor u prostor stambenih zgrada, protivno urbanističkim planovima. Naravno bez parkinga. U dogovoru sa inspekcijama ( a vi vidite kojom i kako ) dogovaraju se da ni gradilišne table neće da postave! A tek muljanje u Katastru i prodaja za keš kod notara u kancelariji!
    A što se kanalizacije tiče nestručno se daju projektni zadaci, nestručno se radi, pa su takvi i rezultati. Svaka čast vašem novinaru koji je pokušao na bazi "informacija" koje je od nekog dobio da napravi ovaj tekst o kanalizaciji.
    E sad ako Radio o21 zaista hoće dobar tekst o tome... razgovor sa predsednikom mesne zajednice, šefom SNS, urbanistima, Upravom za građevinsko zemljište, sa sve imenima i njihovim objašnjenjima od reči do reči ...
  • Kisačanin

    08.02.2020 14:38
    Dokle
    Kisač još nema kanalizaciju. Kako će proći izbori?
    Neće biti dobar tezultat.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti