Sud potvrdio da je novosadski Pravni fakultet diskriminisao mađarske učenike

Viši sud u Novom Sadu odbio je prigovor novosadskog Pravnog fakulteta za stvarnu nadležnost suda i potvrdio da je taj fakultet postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine.
Sud potvrdio da je novosadski Pravni fakultet diskriminisao mađarske učenike
Foto: 021.rs
Sud je fakultetu zabranio da diskriminaciju ponovi.
 
Tužbu protiv Pravnog fakulteta podneo je Savez mađarskih učenika Vojvodine.
 
Viši sud je utvrdio da je Pravni fakultet diskriminisao mađarske učenike kojima je omogućio da polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku ali uz obavezu da dodatno polažu srpski jezik, pismeno i usmeno.
 
Sud je naložio Pravnom fakultetu da objavi presudu u listovima Dnevnik i Madjar so.
 
Podsećamo da je Pravni fakultet prethodno odbijao da organizuje prijemni ispit na mađarskom jeziku, zbog čega ga je takođe tužio Savez mađarskih učenika Vojvodine. Novosadski Apelacioni sud presudom je 2018. godine obavezao taj fakultet da ubuduće mora da organizuje prijemni ispit i na jezicima nacionalnih manjina i naveo da je ta obrazovna ustanova, odbijajući da to učini, postupala diskriminatorski.
 
Nakon te presude, fakultet je omogućio studentima da polažu prijemni na mađarskom jeziku, ali uz obavezu polaganja srpskog jezika, što je, kako je utvrdio Viši sud, diskriminacija studenata.
  • Trt

    14.02.2020 14:44
    @purgerNS

    Opet ovaj klošar, izbačen iz jednog grada a u drugom u tuđoj zemlji ga pustili najdalje do blatnjavog predgrađa, pa nadrisrbuje jer ništa drugo u životu nema.
  • Milica

    14.02.2020 09:36
    Zloupotreba teme
    Koliko sam ja upućena, Mađari po zakonu na svakom fakultetu u Vojvodini mogu da polažu prijemni na mađarskom jeziku. Tako i na Pravnom fakultetu. Tu nema šta da se komentariše.

    Jasno mi je i zašto bi se za to odlučili, kad već imaju i pravo na to. Žele da imaju što veću sigurnost i ostvare što bolji rezultat, a to će svakako učiniti na sebi bližem jeziku, što je i prirodno, a to je mađarski. I treba tu priliku da, kad je već imaju, iskoriste i tako se upišu na ono što su hteli.

    Drugi deo ove priče je momenat polaganja srpskog jezika uz taj prijemni. Ne znam koliko shvataju, ali to je od nemerljive koristi za sve njih, koji će i studirati i polagati ispite na srpskom jeziku. Razumem da im je stres, ali imala sam prilike da gledam još veći stres kada je devojka sa kojom sam studirala posle celokupnog školovanja i prijemnog na mađarskom krenula sa studiranjem na srpskom. Uvek je bolje pre, nego kasnije, u ovom slučaju naučiti/utvrditi taj jezik na kom će svako od njih studirati.

    Fakultet je verovatno tu odluku doneo i iz funkcionalnih, praktičnih razloga. Odmah da kažem, nemam pojma ništa o Pravnom fakultetu, moje mišljenje se odnosi na bilo koji fakultet.

    Naposletku, smatram da je ovo zloupotreba teme, budući da je vrlo logično i jednostavno
    - polaganje prijemnog na mađarskom je zakonska mogućnost
    - za ispit iz srpskog po zakonu ne znam, ali je izuzetno korisno, da se posle ne bi mučili, nije mi nimalo jasno zašto bi to neko odbio..
    ostali kom. su jeftina politika..
  • V

    13.02.2020 15:59
    @purgerNS
    wow, kakva impresivna argumentacija, svaka čast...

    purgerNS zloupotrebljava slobodu govora na 021 pišući uvrede umesto argumenata (koje nema).

    No, svaka njegova uvreda u stilu njegovog alter-ega "komentatora" "G" mi imponuje.

    Gotova rasprava, purgerNS je dosadan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti