FOTO: Na Institutu za onkologiju počela da rade još dva aparata za zračenje

Institut za onkologiju Vojvodine od danas radi na dva nova aparata za zračenje, čime je broj ovih uređaja povećan na ukupno šest.
FOTO: Na Institutu za onkologiju počela da rade još dva aparata za zračenje
Foto: 021.rs
Nove aparate kupili su Vlada Srbije i Pokrajinska vlada, a njihova vrednost je oko 6,5 miliona evra, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom današnjeg obilaska ovih uređaja, u društvu ministra zdravlja Zlatibora Lončara, pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića i direktora Instituta za onkologiju Vojvodine Zorana Radovanovića.
 
Mirović je rekao da se trenutno na listi čekanja za zračnu terapiju nalazi oko 800 pacijenata, te da se nada da će se do leta lista barem prepoloviti.
 
"Naredne godine planiramo da nabavimo još jedan linearni akcelerator, kao i još jedan dok budemo gradili Kamenicu 3. Ti radovi počinju u drugoj polovini godine. Vojvodina već sada ispunjava standarde kada je reč o broju aparata koji idu na određeni broj stanovnika", rekao je Mirović. 
 
 
Direktor Instituta za onkologiju Vojvodine Zoran Radovanović naveo je da se u Kamenici mesečno zrači između 250 i 270 onkoloških pacijenata.
 
"S ovim novim aparatima i kadrovskim pojačanjima, očekujemo da ćemo raditi u dve ili čak tri smene", poručio je Radovanović.
 
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je od jutros već 11 obolelih zračeno na ovom aparatu. 
 
"Zvanično obećavam i da će potreba za dodatnim zapošljavanjem na Institutu za onkologiju u petak proći Vladinu komisiju, a da će u ponedeljak biti raspisan konkurs. Imate više opreme ovde i neophodno je da bude više ljudi zaposleno. Do 2014. godine smo bili u ozbiljnim problemima i građani su umirali čekajući termin za zračenje", poručio je on.
 
Podsetimo, dva linearna akceleratora proizvođača Elekta prošlog leta bila su u kvaru na Institutu za onkologiju Vojvodine, zbog čega je deo pacijenata bio bez terapije. Zbog te situacije bilo je vanredno stanje i zaposleni su radili produženo, a ustanovljeno je da su se na aparatima desili mehanički i drugi kvarovi. Jedan od pokvarenih aparata bio je među novijim koje je institut dobio. 
 
  • Kako sa Crnogorcem

    12.02.2020 09:32
    Kako je istrpeo veliki dr mr Loncar da prisustvuje dogadjaju sa Mirovicem, ipak je Mirovic Crnogorac, jos na rukovodecoj poziciji, da ne kazem prvi covek Vojvodine.. I Boga ti kako su se sporazumeli..? E moj Loncaru ...sram te bilo zbog tvojih sovinistickih izjava.
  • mile

    11.02.2020 15:50
    kao,briga za pacijente...
    sad imate vise aparata nego osoblja !! pa ko ce da radi na tim aparatima , kad radiologa nema ni jednog na birou ??!!i sad ste se setili zaposljavanja , kad ste sve rasterali !! mada , vazno je da se kupuje , a mi da pogadjamo zasto !!to i vrapci znaju ..sem drzavnih organa !!oni cute, za sada ...
  • pera

    11.02.2020 15:46
    dzaba je to sve, kasno ste se setili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.