Deca iz Alibunara smeštena u Dečijem selu, majci privremeno oduzeto starateljstvo

Pokrajinski sekratar za socijalnu politiku Predrag Vuletić obišao je decu koja su iz Kozjaka kod Alibunara prebačena u Dečije selo u Sremskoj Kamenici i uverio se da su dobro, da su zbrinuti i da su u kućnoj atmosferi.
Deca iz Alibunara smeštena u Dečijem selu, majci privremeno oduzeto starateljstvo
Foto: 021.rs
Vuletić je za RTS rekao da je Dečije selo u Sremskoj Kamenici upravo ustanova koja je pogodna za ovu situaciju.
 
"Deca su zbrinuta, poslušali smo inspektore socijalne zaštite na osnovu vanrednog inspekcijskog nadzora. Mi smo samo poslušali ono što je struka odredila - to da deca moraju biti izmeštena iz neuslova i one kuće, a moramo da priznamo i zanemarivanja od strane majke i porodice", dodao je Vuletić.
 
Ukazao je na to da je ovo privremena mera i da će u najkraćem roku "deca biti zbrinuta na adekvatan način i da će svako dete pojedinačno biti zbrinuto".
 
"Sva su deca na jednom mestu, u jednoj kućici Dečijeg sela i to su zaista uslovi koji u ovom trenutku omogućavaju normalan život svakog pojedinačnog deteta", naglasio je Vuletić.
 
Zahvalio se RTS-u što je prvi preneo priču o šestoro dece koja žive bez roditelja i istakao da je Centar za socijalni rad Alibunar morao na vreme da alarmira sistem socijalne zaštite kako bi se na vreme pomoglo deci. 
 
Vršnjaci su ih u Dečjem selu toplo dočekali, dobili su i obuću i odeću. Prvo će se raditi na proceni njihovog zdravstvenog stanja, integrisanju sa ostalom decom u Dečjem selu, a potom i njihovom zbrinjavanju.
 
"Svaka nega i zbrinjavanje podrazumeva više slojeva i oblasti rada u odnosu na decu. To znači da će deca biti uključena u zdravstveni sistem ovde, u lekarske preglede, u predškolski i školski sistem, ne smeju gubiti ni dana ni trenutka. Ovih nedelju dana ćemo prvo raditi na socijalnoj integraciji, jer će deca iz Dečijeg sela pomoći novopridošloj deci da se snađu i da im za ovaj trenutak bude fino", kaže Mirko Jankeli, direktor Dečijeg sela.
 
Dodao je da od mnogo faktora zavisi koliko će trajati taj privremeni karakter smeštaja.
 
Kako navodi RTS, majka dece je privremeno lišena roditeljskog prava nad decom, a pokrajinski inspektori su sačinili i dva izveštaja - jedan o sprovedenom utvrđivanju činjenica nad radom stručnih službi i drugi nad radom Centra za socijalni rad. Pokrajinski sekretarijat će sprovesti određene mere ako se utvrdi nečija odgovornost.
 
Centar za socijalni rad u Alibunaru će nastaviti da se brine o ovoj deci i oni imaju nalog da po hitnom postupku nađu najadekvatnija rešenja za svih šestoro dece. 
  • Srdjan

    15.02.2020 02:42
    A ovaj se pravi lud, sve im je sad omogucio kad se stado uskomesalo. Gde ste do sada bili ..vna partijska, u zlatnom dobu zivimo, nema socijalnih slucajeva
  • MAJKA

    14.02.2020 23:41
    DECA
    Sokirana sam ovom pricom. Majka ostavlja sestoro dece, iz dva braka i sedmo, sa posebnim potrebama, u hraniteljskoj porodici i ponovo se, po treci put, udaje i ceka novo dete??? Ne znam sta uraditi sa tom zenom. A danas slusam ministarku Slavicu Djukic Dejanovic kako predlaze da se i za peto dete daju posebni podsticaji do punoletstva deteta. Da bi se povecao natalitet u Srbiji. Pa ko ce, cast izuzecima, roditi petoro dece? Samo takvi, poput te "majke", koja samo, kao neka fabrika proizvodi decu i ostavlja ih drzavi na teret. Danas je tako tesko vreme, da fakultetski obrazovani ne mogu da nadju odgovarajuci posao, a ne ovi jadni sirocici. Sta ce sa njima biti, sta ce oni raditi, gde ce ziveti, kada porastu? Nije to samo roditi decu, stvarati novu sirotinju. A DA IH STERILISETE, POBUNILE BI SE RAZNE HUMANITARNE ORGANIZACIJE I RAZNI DUSEBRIZNICI.
  • Leni

    14.02.2020 23:30
    Sramota
    Za sistem ali na zalost ni prva ni poslednja.Pre svega mislim da kadrove u socijalnim sluzbama treba dobrano doedukovati a zatim im dati posao na terenu a ne ususkane kancelarije iz kojih retko izlaze da vide realno stanje i sve nepopogode koje se desavaju u nasem drustvu.Majku pod obavezno sterilisati .Deci zelim sve najbolje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti