Udružuju se Novi Sad, Beograd i opštine Savski venac i Vračar kako bi se poboljšao položaj osoba sa invaliditetom

Novi Sad uspostaviće međuopštinsku saradnju sa Beogradom i opštinama Vračar i Savski venac, kako bi se olakšala komunikacija i unapredio položaj osoba sa invaliditetom.
Udružuju se Novi Sad, Beograd i opštine Savski venac i Vračar kako bi se poboljšao položaj osoba sa invaliditetom
Foto: 021.rs
Saradnja se uspostavlja radi sprovođenja projekta čiji je cilj osnivanje Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji, a koji finansira Vlada Švajcarske. 
 
Kako se može videti u dokumentaciji, dva grada i dve opštine će sarađivati kako bi se unapredio kvalitet pružanja usluga osobama sa invaliditetom, te kako bi im se povećala dostupnost i pristup informacijama. 
 
"Cilj je i povećanje stepena ravnopravnosti u postupanju pred organima uprave pružanjem usluga podrške, kao i podizanje nivoa socijalne uključenosti osoba sa invaliditetom i stvaranje jednakih mogućnosti kroz sprovođenje odgovarajućih mera, kojima se sprečava diskriminacija u pružanju usluga i informacija, čime se poboljšava kvalitet života osoba sa invaliditetom", navodi se u obrazloženju uspostavljanja saradnje.
 
Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 27.010 švajcarskih franaka, što je više od 2,97 miliona dinara. 
 
Saradnja podrazumeva obavljanje niza poslova koji bi trebalo da olakšaju svakodnevnicu osobama sa invaliditetom, a tiče se pružanja informacija o radu lokalnih organa samouprava preko aplikacije koja bi imala svoj tekstualni format, srpski znakovni jezik, audio i pojednostavljenu verziju teksta, potom usluge štampanja bez nadoknade informativnih materijala na Brajevom pismu. 
 
Tu je i besplatno prevođenje na srpski znakovni jezik preko SOS aplikacije i video relej centra koji će biti dostupan 24 sata svih sedam dana u nedelji. 
 
Novosadski odbornici najpre moraju da izglasaju odluku o uspostavljanju saradnje sa Beogradom i opštinama Vračar i Savski venac, nakon čega će gradonačelnici i predsednici opština potpisati sporazum o saradnji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.