FOTO: Raskopan deo Podbare, stanari nezadovoljni zbog kolapsa u saobraćaju

Deo Podbare je kompletno raskopan - u toku je rekonstrukcija vodovoda, kanalizacije, ali i saobraćajnih površina, što je dovelo do nezadovoljstva stanara ovog dela grada, koji se žale na nedostatak parking mesta i izricanje kazni za nepropisno parkiranje.
FOTO: Raskopan deo Podbare, stanari nezadovoljni zbog kolapsa u saobraćaju
Foto: 021.rs
Naime, većina stanara koji imaju garaže ili su se do sada parkirali na slobodnim parking mestima u ulicama Stevana Milovanova, Žarka Vasiljevića, Dušana Vasiljeva, Kozačinskog i povremeno Episkopa Visariona, "preselili" su svoja vozila u Šumadijsku ulicu. Za 021 kažu da im je ovo bilo jedino rešenje jer nemaju gde da se parkiraju, a da budu barem u blizini svojih domova.
 
 
Međutim, počele su da stižu kazne.
 
"Na Podbari je apsolutni haos, ljudi vozilima ulaze i među tezge na Ribljoj pijaci. Vozila se vrte u krug po 45 minuta, traže neki parking, a većina stanara vozila ostavlja na zelenoj površini u Šumadijskoj jer bukvalno nigde druge nema. Iskopali su pet ulica u isto vreme. Zatekao sam na svom automobilu kaznu od 25.000 dinara, čak i nalog za pauka, a kad sam otišao u komunalnu da pitam zbog čega nas kazne kad nemamo gde da stanemo, rekli su mi da se parkiram bilo gde dalje, pa dođem kući taksijem", kaže za 021 jedan od stanara dela Podbare u blizini Riblje pijace.
 
 
On kaže da redovno plaća svoju garažu, kao i sada, kad ne može da je koristi.
 
 
Na Podbari je stanje ulica glavna tema među stanarima i prolaznicima. U oktobru prošle godine počela je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, sa rokom završetka radova od 55 kalendarskih dana. Kako za 021 navode u "Vodovodu", radovi za vodovodnoj mreži konačno će biti gotovi naredne sedmice, ali će se kanalizacioni odužiti.
 
"Kad je reč o rekonstrukciji kanalizacione mreže, sa sigurnošću se može reći da će rok za završetak radova biti produžen od prvobitno predviđenog, što je bila polovina marta. Razlog je rekonstrukcija kanalizacije u Ulici Kozačinskog, koja nije bila planirana jer je JKP 'Vodovod i kanalizacija' stavilo akcenat na one ulice koje je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije odredila za parterno uređenje. Međutim, snimanjem terena, odnosno kanalizacione mreže u Ulici Kozačinskog, utvrđeno je da mreža nije u totalno ispravnom stanju i da je neophodna rekonstrukcija. Nakon završetka ovih radova krenuće se u rekonstrukciju kanalizacije u Ulici Dušana Vasiljeva, koja je od početka i planirana", navode u "Vodovodu" za 021.
 
 
U preduzeću kažu da za sada ne mogu da preciziraju koliko će ovo produženje da traje jer sve zavisi od situacije na terenu tj. od dinamike radova.
 
Kad je reč o nelegalnom parkiranju i izricanju kazni, u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije kažu za naš portal da same kazne nisu izricane u ulicama koje su trenutno raskopane, ali da svi moraju da poštuju saobraćajnu signalizaciju i režim saobraćaja, uključujući i zabranu parkiranja.
 
Na pitanje u kojoj fazi je sređivanje ulica, u upravi navode da su radovi počeli 17. januara i da je reč o prvoj fazi, o kojoj je 021 već i pisao.
 
"U prvoj fazi, koja je trenutno u toku, biće izgrađene saobraćajne površine u četiri ulice – Dušana Vasiljeva, Žarka Vasiljevića, Stevana Milovanova i Kozačinskog. Sem kolovoza, predviđena je izgradnja obostranih pešačkih staza, obostranih parkinga, kolskih prilaza i javnog osvetljenja. U ulicama u kojima se izvode radovi, rešenjem o izmeni režima saobraćaja, predviđena je potpuna obustava saobraćaja, ali će se ulice, po završetku radova, pojedinačno puštati u saobraćaj. Vrednost ove investicije iznosi 130 miliona dinara, a rok za završetak svih predviđenih radova je 150 kalendarskih dana", kažu u Gradu za 021 i dodaju da je dinamika ovih radova usklađena sa radovima kojima upravlja "Vodovod".
 
 
Ipak, stanari nisu zadovoljni - nije im jasno kako je toliko prometnih, naseljenih ulica u strogom centru Novog Sada raskopano istovremeno, kad je moglo da se radi etapno i izbegnu gužve i nedostatak parkinga.
 
Podsetimo da je Grad pre početka radova uspostavio privremeni parking za stanare i to između Srednjoškolskog doma i OŠ "Đura Daničić". Ovaj parking biće uklonjen kad se završe radovi jer se planira da lokacija posluži za proširenje škole.
  • Maja

    26.02.2020 16:15
    Vađenje drveća
    U ulici Dušana Vasiljeva, uz samu ogradu vrtića, su povadili 7 stabala lipe. Na samom početku radova 5 mladih stabala, koja su navodno prebačena u Maksima Gorkog, i pre nedelju dana 2 velika drveta bez ikakvog objašnjenja ili najave. Da napomenem da to nije deo na kom rade, ova dva velika drveta su uklonili nakon što su radnici Vodovoda i Kanalizacije završili radove.
  • Milka

    25.02.2020 22:35
    A što svaka dva dana nešto zeznu, pa nemamo ni vode, to nema veze. Trenutno je 22.33h i u Kozačinskog se čuje da curi neka voda na ulici. Užas!
  • Dašak istorije :-(

    25.02.2020 22:21
    Uprkos višemesečnim radovima, mrklom mraku jer nema rasvete, u Stevana Milovanova će velike površine ostati netaknute od 1972, osim što je Parking servis iscrtao linije i počeo da naplaćuje (ispred br 6) a o kaljuzi ispred br. 2 da i ne govorimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti