VOICE: Novac za naučnoistraživačku delatnost dali i udruženjima koja se bave boksom i malim fudbalom

Na prošlogodišnjem konkursu za sufinansiranje programa i projekata u oblasti naučnoistraživačkog razvoja nevladinih organizacija u Vojvodini, novac je dodeljen i udruženjima građana koja se bave boksom ili malim fudbalom, piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).
VOICE: Novac za naučnoistraživačku delatnost dali i udruženjima koja se bave boksom i malim fudbalom
Foto: Pixabay
Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost svake godine raspisuje konkurs, kojim podržava rad nevladinih organizacija čiji je fokus na naučnoistraživačkom razvoju. Na prošlogodišnji konkurs prijavljena su 104 projekta, a odobrena su 43.
 
Kako piše VOICE, konkurs je trajao tokom čitave godine, odnosno do utroška opredeljenih sredstava, čiji je iznos u međuvremenu dva puta uvećavan. Tako je novac, tačnije 300.000 dinara, dobio Košarkaški savez Novog Sada za projekat "Sportske aktivnosti KSNS u 2019. godini". Klub malog fudbala Vojvodina dobio je 400.000 dinara za projekat "5. trofej Ilija Pantelić". 
 
Vojvođanski bokserski savez, na čijem je čelu inače odbornik SNS u Skupštini grada Novog Sada Milorad Reljić, aplicirao je s projektom "Pripreme takmičara za Međunarodni memorijalni turnir 'Momčilo Moša Savić' i izdavanje monografije", i za to im je dodeljeno 300.000 dinara.
 
Kao naučnoistraživačka delatnost shvaćena su i dva projekta Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada, koji su dobili ukupno 1,5 miliona dinara za "Izradu monografije Prve brigade Kopnene vojske Republike Srbije" i "Oružane sukobe na teritoriji SRJ".
 
Najviše, čak trećina konkursnog novca, odnosno sedam miliona dinara, dodeljena je Univerzitetskom sportskom savezu Novog Sada (USSNS) i to za dva identična projekta - po pola novca studenti su dobili za Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti studenata u zimskom, i iste takve aktivnosti studenata u letnjem semestru.
 
Zanimljivo je da se USSNS javio na konkurs Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, zato što im Sekretarijat za sport i omladinu uredno odbija takve projekte. 
 
Milošević: Projekti vrednosno sublimiraju naučnoistraživačku i sportsku delatnost
 
U Pokrajinskom sekretarijatu za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost imaju objašnjenje za izbor pojedinih projekata na minulom konkursu. Kako objašnjava pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dr Zoran Milošević, "projekti navedenih organizacija vrednosno sublimiraju naučnoistraživačku i sportsku delatnost i promovišu ličnosti koje su od značaja u vaspitno-obrazovnom radu".
 
U odbrani ovih nekoliko projekata, dr Milošević ukazuje na to da je, na primer, prof. dr Momčilo Moša Savić, po kom se zove memorijalni bokserski turnir, "istaknuti naučni i sportski radnik", dok je Ilija Pantelić, po kom se takođe zove turnir ali u malom fudbalu, "sportski velikan i istaknuti pregalac u radu s mladim sportistima".
 
Pokrajinski sekretar u pisanom odgovoru VOICE-u ne vidi, takođe, ništa loše ni u tome što konkursni novac otišao u ruke Organizacije rezervnih vojnih starešina. Finansiranje njihovih projekata "ima značajan doprinos u kulturi sećanja i ostavlja pisano svedočanstvo o nastanku" Prve brigade Kopnene vojske RS.
 
Kišjuhas: Uvredljivo za stvarne naučnike i istraživače
 
Docent dr Aleksej Kišjuhas sa Odseka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu ima dilemu da li se pod pojmom "naučnoistraživačkog razvoja“ misli na "razvoj nauke i istraživanja" u nekom društvu, ili se pak možda radi o oblasti "istraživanja i razvoja", a koji se onda mahom vezuje za privatne kompanije. U tom smislu, ostaje nejasno kako se ovaj pojam vezuje za nevladine organizacije, koje su mahom neprofitne, što ga navodi na zaključak da je reč o razvoju "nauke i istraživanja", za šta kaže da je izuzetno važna stvar za svako društvo koje drži do sebe. 
 
Iz tih razloga za ovog sociologa upadljivo je zbunjujuće ukoliko su za "naučnoistraživački razvoj" sredstva dodeljena udruženjima građana koja se bave boksom ili malim fudbalom. Kišjuhas, koji se i sam bavi naučnoistraživačkim radom, u vezi s ovakvim konkursima postavlja u razgovoru za VOICE i neka krucijalna pitanja.
 
"Da li u svojim statutima ove organizacije uopšte imaju nauku i istraživanje kao oblasti svoje delatnosti? Da li angažuju naučnike i istraživače? Ne mogu da tvrdim, ali sumnjam. Zato je odlivanje javnih sredstava u ovakve (vladine) nevladine organizacije ili (GO)NGO, pre svega uvredljivo za – stvarne naučnike i istraživače. Na hiljade mladih ljudi u Vojvodini, iz samo njima poznatih i perverznih razloga, odlučuju da se bave naukom i istraživanjem, najčešće u vrlo prekarnom i nezavidnom položaju, sa minimalnom ili tankom podrškom. Umesto da unapređuju ljudsko znanje, biće da je bolje da su se bavili boksom i malim fudbalom, ili pak išli za oficire", zaključuje dr Aleksej Kišjuhas.
 
Ceo tekst Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra možete da pročitate OVDE.
  • Izzy

    02.03.2020 17:55
    Ha ha
    Pa sta? Dali su pare za pocetak privatnog biznisa coveku koji prodaje onlajn kamagru!
  • Trt

    02.03.2020 17:33
    @Saca

    Izučavanje Sunđer Boba i sličnih crtaća je bliže nauci od vas balvana.
  • stevica

    02.03.2020 17:22
    Neko mora da odgovara...
    ...i za ovih danasnjih 20 stepeni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

U utorak jaka košava

Posle nestabilnog vremena u toku noći, u ponedeljak će, uz promenljivu oblačnost, padavine biti manje verovatne.